“Αποκαλύψεις” Λιβάνιου για τις… κάλπες στην αυτοδιοίκηση: Υποψηφιότητες έως Ιούνιο, εκλογές Οκτώβριο

“Αποκαλύψεις” Λιβάνιου για τις… κάλπες στην αυτοδιοίκηση: Υποψηφιότητες έως  Ιούνιο, εκλογές Οκτώβριο

Έως 30 Ιουνίου θα κατατίθενται οι υποψηφιότητες για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, οι οποίες θα διεξάγονται σταθερά τον Οκτώβριο, χωρίς σύνδεση με τις ευρωεκλογές. 

Είναι δεδομένο ότι η απλή αναλογική, όπως εφαρμόστηκε, καταργείται.  Είναι ξεκάθαρο ότι ο δήμαρχος θα έχει την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο.  Υπό συζήτηση, μεταξύ άλλων, ο αριθμός μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και το αναγκαίο ποσοστό για εκλογή από την 1η Κυριακή.

Σε αυτές τις “αποκαλύψεις” προχώρησε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θ. Λιβάνιος, κατά τη συμμετοχή του, την περασμένη εβδομάδα, μέσω τηλεδιάσκεψης στη συνεδριακή διαδικασία της ΚΕΔΕ για τις ΠΕΔ Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας.

Στη συνέχεια παραθέτουμε σχετικά αποσπάσματα  με τι ακριβώς είπε ο υφυπουργός:

Εκλογικό σύστημα

“[…] και να δούμε φυσικά, το οποίο είναι το πιο ζουμερό πολιτικά, αλλά νομίζω ότι είναι ένα από τα κομμάτια της μεταρρύθμισης, το εκλογικό σύστημα. Και φυσικά είναι διακηρυγμένη αρχή της κυβέρνησης ότι η απλή αναλογική με τον τρόπο που εφαρμόστηκε, καταργείται. 

Ο δήμαρχος θα έχει την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Είναι ξεκάθαρο αυτό. Είναι πολύ ισχυρό το πρόσωπο του δημάρχου, ο οποίος πρέπει για να εκτελέσει το έργο του να συνοδεύεται από την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Αυτή η δημοτική περίοδος είναι μεταβατική. Δεν υπήρχε άλλη δυνατότητα, δώσαμε ό,τι εργαλεία μπορούσαμε να δώσουμε για την κυβερνησιμότητα των Δήμων. Και πάλι υπάρχουνε προβλήματα. Τα γνωρίζουμε τα προβλήματα. Τα γνωρίζετε κι εσείς τα προβλήματα.

Και να δούμε φυσικά περιπτώσεις: πώς θα εκλέγονται οι Δημοτικές Αρχές, ποιος είναι ο ιδανικός αριθμός των μελών του Δημοτικού  Συμβουλίου για παράδειγμα, μία από τις παραμέτρους είναι και τα ποσοστά εκλογής από την 1η Κυριακή.

Οι εκλογές θα γίνονται για να είναι ξεκάθαρο τον Οκτώβριο. Θα αποσυνδεθούν από τις ευρωεκλογές.  Θα μιλάμε για Οκτώβριο και νομίζω ότι αυτό μπορεί να αξιοποιήσουμε τη fix ημερομηνία, τη σταθερή ημερομηνία των εκλογών προκειμένου οι υποψηφιότητες να κατατίθενται εγκαίρως ως τις 30 Ιουνίου, ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος για μια ουσιαστική προεκλογική εκστρατεία  […]”.