Χριστούγεννα: Χωρίς κάλαντα και με μέχρι 9 άτομα το φετινό ρεβεγιόν

Χριστούγεννα: Χωρίς κάλαντα και με μέχρι 9 άτομα το φετινό ρεβεγιόν

«Όπως περάσαμε διαφορετικό Πάσχα, έτσι και τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά», είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

Αφού έκανε έκκληση για προσοχή απ’ όλους ενόψει των εορτών, ενημέρωσε ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22.00 έως τις 05.00 θα παραμείνει σε πλήρη ισχύ χωρίς κάποια εξαίρεση για την παραμονή και την ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Η μοναδική «εξαίρεση», όπως είπε, «την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων θα είναι στο εύρος των ελέγχων που θα γίνονται σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα και τις περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο». Και πρόσθεσε: «Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και οι δυνάμεις της αστυνομίας θα είναι παντού».

Τόνισε ότι «τα παιδιά δεν θα βγουν να πουν τα κάλαντα», επαναλαμβάνοντας ότι οι ιεροί ναοί θα ανοίξουν στις 25 Δεκεμβρίου, 1η και 6η Ιανουαρίου, αλλά με πολύ αυστηρούς περιορισμούς (έως 25 άτομα στις εκκλησίες και 50 στους Μητροπολιτικούς Ναούς) και υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Για τις συγκεντρώσεις σε σπίτια, επανέλαβε ότι θα επιτρέπεται μέχρι εννιά άτομα και δύο οικογένειες. «Δεν θα πάμε σε ρεβεγιόν ούτε θα μαζευτούμε σε μεγάλες παρέες για να γιορτάσουμε, όπως τις άλλες χρονιές. Γύρω από το γιορτινό τραπέζι μπορούν να συγκεντρωθούν δύο οικογένειες και μέχρι 9 άτομα -οι ίδιες οικογένειες γιατί και αυτές τις μέρες πρέπει να διατηρήσουμε όσο πιο περιορισμένο γίνεται τον κύκλο μας».

Ερωτηθείς εάν υπάρξουν νέα μέτρα για την Πρωτοχρονιά, σε περίπτωση που τα Χριστούγεννα παρατηρηθούν ανησυχητικά φαινόμενα, ο κ. Χαρδαλιάς ήταν κάθετος, απαντώντας μονολεκτικά «ναι».

Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης είπε ό ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων μειώθηκε και έτσι είχαμε κατά 15% λιγότερες διαγνώσεις απ’ ό,τι την προηγούμενη εβδομάδα.

Αναφορικά με τις επικείμενες γιορτές, τόνισε ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, ζητώντας «να δημιουργήσουμε μια συγκεκριμένη κοινωνική φούσκα».

Κάλεσε τους πολίτες να συμμετέχουν στην πλατφόρμα των τυχαιοποιημένων ελέγχων, σημειώνοντας ότι έως τις 5 το απόγευμα είχαν γραφτεί 5.000 εθελοντές.

Αναφορικά με το μεταλλαγμένο στέλεχος που παρατηρήθηκε στην Βρετανία, δήλωσε: «Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις για νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού. Η βασική υπόθεση είναι ότι έχει ελαφρώς αυξημένη μολυσματικότητα. Δεν έχει επαληθευτεί. Το στέλεχος περιγράφηκε πρώτη φορά το Σεπτέμβριο και υπάρχουν ενδείξεις ότι κυκλοφορούσε εδώ και μήνες. Δεν αλλάζει ο σχεδιασμός μας για τους επόμενους μήνες και τον εμβολιασμό ακόμα και αν επιβεβαιωθούν αυτές οι ενδείξεις».

«Στην Ελλάδα βάσει των στοιχείων που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ η μείωση των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια συνεχίζεται» υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης και συμπλήρωσε: «Ομοίως τα σημεία πίεσης στο σύστημα Υγείας δείχνουν υποχώρηση, αν και η κατάσταση στις μονάδες εντατικής θεραπείας παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη».

«Στην Αττική ο αριθμός των διαγνώσεων την τελευταία εβδομάδα συνέχισε να συρρικνώνεται καταγράφοντας έως και 15% λιγότερες διαγνώσεις σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ η επιδημία στη Θεσσαλονίκη συνεχίζει να συρρικνώνεται με ταχύτερο ρυθμό από ότι στην Αττική καταγράφοντας έως και 28% λιγότερες διαγνώσεις από ότι την προηγούμενη εβδομάδα» τόνισε.

«Θα επισημάνουμε πάλι ότι το επιδημιολογικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη παραμένει έως και τρεις φορές υψηλότερο από την Αθήνα», είπε και πρόσθεσε: «Ιδιαίτερα επιβαρυμένη παραμένει η κατάσταση στη Δυτική Αττική και στην Κοζάνη ενώ η επιδημία στην υπόλοιπη χώρα φαίνεται να είναι γενικά σε πτωτική πορεία».

Ως προς την ηλικιακή κατανομή των νέων διαγνώσεων, παρατήρησε ότι το βάρος παραμένει στις μεγαλύτερες ηλικίες, ωστόσο η συνολική βαρύτητα των νεοδιαγνωσθέντων έχει πτωτική πορεία.

«Η πτωτική πορεία της νοσηρότητας έχει σίγουρα πολύ μικρότερο ρυθμό από ότι ήταν η ανοδική πορεία, που ξεκίνησε στις αρχές Νοεμβρίου, δείχνοντας ότι η επιδημία μπορεί να επιδεινωθεί δραματικά σε μικρό χρονικό διάστημα αλλά στη συνέχεια αποκλιμακώνεται αργά και δύσκολα» τόνισε. 

«Αυτό είναι ένα σκληρό δεδομένο και είναι αυτό που δε μας επιτρέπει να εορτάσουμε τα φετινά Χριστούγεννα, όπως έχουμε συνηθίσει», υπογράμμισε.
kathimerini.gr