Εξασθενεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας στη Μεσσηνία, αλλά ο εφησυχασμός μπορεί να γίνει καταστροφικός

Εξασθενεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας στη Μεσσηνία, αλλά ο εφησυχασμός μπορεί να γίνει καταστροφικός

2 νέα κρούσματα και 9 ασθενείς στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

Ανακοινώσεις σήμερα, για λιανεμπόριο, κομμωτήρια και εκκλησίας

Η καλή επιδημιολογική εικόνα της Μεσσηνίας συνεχίστηκε και χθες. Τα δύο νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού κατά την επίσημη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ αποτελούν έναν από τους μικρότερους αριθμούς στην περιοχή τους τελευταίους μήνες. Ενθαρρυντική, όμως, είναι και η εικόνα από το Νοσοκομείο Καλαμάτας. Στην κλινική «Covid 19» «έπεσαν» έπειτα από μεγάλο χρονικό διάστημα σε μονοψήφιο αριθμό οι ασθενείς που νοσηλεύονται. Χθες, πήραν εξιτήριο ακόμα πέντε, ενώ εξακολουθούν να νοσηλεύονται εννέα, που ταλαιπωρούνται από το νέο ιό, με τους ιατρούς να εκφράζουν αισιοδοξία για την πορεία της υγείας τους.

Η συνολική εικόνα στο νομό, ύστερα και από περίπου 35 ημέρες «καραντίνας», μπορεί να είναι καλή, αλλά, όπως τονίζουν οι ειδικοί, ένας εφησυχασμός ίσως αποβεί καταστροφικός μέσα σε ελάχιστες ημέρες καθώς υπενθυμίζουν ότι στην περιοχή μας ο χειμώνας ουσιαστικά ξεκινά τώρα…

Ωστόσο, η εικόνα της υπόλοιπης χώρας και κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και σε περιοχές της Αττικής, εξακολουθεί να προβληματίζει έντονα τους επιστήμονες. Χθες καταγράφηκαν 1.534 νέα κρούσματα, 81 ακόμα συνάνθρωποί μας κατέληξαν, ενώ 571 είναι οι ασθενείς που δίνουν τη δική τους «μάχη» διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ. 

Το γεγονός ότι, παρά την «καραντίνα» των τελευταίων 5 εβδομάδων, το ΕΣΥ εξακολουθεί να «πιέζεται», οδηγεί την επιτροπή των λοιμωξιολόγων σε εισήγηση για μη άνοιγμα του «λιανεμπορίου».

Σύμφωνα με πληροφορίες, προτάθηκε η επαναλειτουργία των κομμωτηρίων, των συνοικιακών βιβλιοπωλείων που δεν έχουν πολύ μεγάλο εμβαδόν, αλλά και εμπορικών καταστημάτων (μεταξύ αυτών και ανθοπωλείων), με τη διαδικασία του click away. Δηλαδή, ο πελάτης να τηλεφωνεί είτε να παραγγέλνει μέσω διαδικτύου και με ραντεβού να παραλαμβάνει την παραγγελία του.

Το τοπίο, πάντως, θα ξεκαθαρίσει σήμερα, οπότε και θα υπάρξουν οι ανακοινώσεις από την κυβέρνηση. 

Αξίζει να σημειώσουμε, δε, ότι αρκετοί έμποροι και στην περιοχή μας θεωρούν «δεδομένο» το άνοιγμα των επιχειρήσεών τους, μην μπορώντας να διανοηθούν άλλη εξέλιξη, ενώ αρκετοί έχουν ήδη προχωρήσει και σε χριστουγεννιάτικο «στολισμό» των καταστημάτων τους για να είναι έτοιμοι…

Του Κώστα Γαζούλη