Η Κρήτη ηλεκτρίστηκε για πρώτη φορά με το καλώδιο που τη συνδέει με την Πελοπόννησο

Η Κρήτη ηλεκτρίστηκε για πρώτη φορά με το καλώδιο που τη συνδέει με την Πελοπόννησο

Πολύ σημαντική μέρα ήταν η χθεσινή για την Κρήτη αλλά και την Ελλάδα, καθώς ξεκίνησε η δοκιμαστική ηλέκτριση του “μικρού καλωδίου”, το οποίο θα συνδέει την Πελοπόννησο με την Κρήτη, τηρώντας το χρονοδιάγραμμα που είχε δοθεί.
Συγκεκριμένα, το καλώδιο θα συνδέει τη Νεάπολη Λακωνίας και θα φτάνει έως τα Χανιά. Πρόκειται για ένα καλώδιο μήκους 132 χιλιομέτρων, το οποίο ποντίστηκε σε βάθος 1.000 μέτρων.

Μέσω της σύνδεσης αυτής επιτυγχάνεται η κάλυψη του 34% των φορτίων που χρειάζεται η Κρήτη, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζεται το χρόνιο πρόβλημα επάρκειας τροφοδοσίας που παρατηρείται στο νησί.


Εκτός από τα σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη, όπως η απεξάρτηση της παραγωγής ενέργειας από θερμοηλεκτρικούς σταθμούς, η μείωση των αερίων του θερμοκηπίου και της γενικής πετρελαϊκής εξάρτησης της Ελλάδας, καθώς και η αύξηση του ποσοστού εκμετάλλευσης του ενεργειακού δυναμικού της Κρήτης το οποίο θα προέρχεται από αιολικές, ηλιακές και άλλες εγκαταστάσεις ΑΠΕ, οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας θα δουν τους λογαριασμούς τους να “ξεφουσκώνουν”, καθώς θα μειωθούν οι σχετικές χρεώσεις ΥΚΩ.