Καλαμάτα: Ελάχιστα καταστήματα άνοιξαν, με τους εμπόρους να ψάχνουν πώς λειτουργεί το click away

Καλαμάτα: Ελάχιστα καταστήματα άνοιξαν, με τους εμπόρους να ψάχνουν πώς λειτουργεί το click away

Το δικαίωμα να είναι ανοιχτοί είχαν οι περισσότεροι καταστηματάρχες του λιανεμπορίου και στην Καλαμάτα, αλλά, όπως αποδείχθηκε, ελάχιστοι ανέβασαν τα ρολά των καταστημάτων τους.

Βέβαια, υπήρξαν και αυτοί που πήγαν στα μαγαζιά τους για να τοποθετήσουν ανακοινώσεις για το click away και πώς αυτό λειτουργεί.

Ωστόσο, από ό,τι είπαν και οι ίδιοι, είναι δύσχρηστο και το πιθανότερο είναι να μπερδέψει τους καταναλωτές και να δημιουργηθούν περαιτέρω προβλήματα στην αγορά.


Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ – Τι ισχύει για λιανεμπόριο, κομμωτήρια, μετακινήσεις

Σε ΦΕΚ της Κυριακής δημοσιεύεται η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα καταστήματα που θα λειτουργούν πλέον με την μέθοδο click away, τα κομμωτήρια και το νέο ωράριο των μετακινήσεων

Η ΚΥΑ έχει ισχύ για το διάστημα από σήμερα, Κυριακή 13 Δεκεμβρίου στις 6 το πρωί έως και της 6 το πρωί της 7ης Ιανουαρίου 2021.

Σε αυτήν περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων το άνοιγμα των καταστημάτων λιανεμπορίου για λειτουργία με την διαδικασία click away, η διεύρυνση των επιτρεπόμενων ωρών μετακίνησης των πολιτών κατά μία ώρα, δηλαδή από 5 το πρωί εώς τις 22:00 αντί 21:00 που ίσχυε μέχρι χθες, ενώ παρατείνεται και η αναστολή λειτουργίας των σχολείων.

Click Away

Η διαδικασία του Click Away αφορά τις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου και τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα έως και τις 7 Ιανουαρίου 2021.

Πρόκειται επί της ουσίας για την εξ αποστάσεως παραγγελία και πληρωμή των προϊόντων και τη μετέπειτα παραλαβή τους από το κατάστημα.

Οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν τα ψώνια τους είτε μέσω e-shop, είτε μέσω του Click Away στέλνοντας τον κωδικό 2. Το μέτρο του Click Away θα επιτρέπεται μόνο για τα καταστήματα που έχουν είσοδο από ανοιχτό χώρο και όχι σε mall ή κλειστά εμπορικά κέντρα.

Για όσους δεν τηρήσουν αυστηρά τα μέτρα θα επιβάλλονται πρόστιμα, ενώ έχει ξεκαθαριστεί από τις αρχές, πως αν παρατηρηθούν εικόνες συνωστισμού, η λειτουργία του Click Away θα αποσυρθεί.

Πώς γίνεται η διαδικασία

Οι πολίτες θα πρέπει να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα για να κάνουν τα ψώνια τους με τη μέθοδο Click Away:

  • Ο πελάτης θα κάνει την παραγγελία του μέσω e-shop ή μέσω τηλεφωνικής παραγγελίας και πληρωμής μέσω POS έξω από το κατάστημα.
  • Για να πάει να παραλάβει το προϊόν που έχει αγοράσει, θα στείλει μήνυμα 2 στο 13033 και θα πρέπει να έχει είτε ηλεκτρονική απόδειξη πληρωμής είτε sms από την επιχείρηση με την ημερομηνία και ώρα παραλαβής.
  • Οι ουρές θα επιτρέπονται έως εννιά άτομα, με απόσταση δύο μέτρα ο ένας από τον άλλον.
Τι ισχύει
  • Η εξ αποστάσεως υποχρεωτική προαγορά των αγαθών (ηλεκτρονική και τηλεφωνική παραγγελία) και παραλαβή από την είσοδο του καταστήματος από ένα (1) και μόνο άτομο.
  • Απαγορεύεται η είσοδος πελατών στο κατάστημα.
  • Η επιχείρηση καταχωρεί την παραγγελία και αποστέλλει στον πελάτη, είτε τιμολόγιο είτε μήνυμα, που θα φέρει τα εξής στοιχεία: α) Επωνυμία –Διεύθυνση –ΑΦΜ- Χρονικό διάστημα παραλαβής.
  • Πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά και με POS.
  • Απόσταση δύο (2) μέτρων μεταξύ πελατών και έως 9 άτομα παρόντα (ουρά).
  • Αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)», ή με το έντυπο- βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης, πλέον δε της απόδειξης προαγοράς του προμηθευτή.