Καλαμάτα, όπως Ζωγράφου και Τρίκαλα: Το «φιάσκο» των πιλοτικών εφαρμογών με το 5G


Τελικά και η… δικαίωση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο. Ο λόγος για την κατασυκοφάντηση των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης αναφορικά με τη στάση που κράτησαν, στο πρόσφατο παρελθόν, στο θέμα της παράτασης ισχύος της σύμβασης με την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας WIND με το Δήμο Καλαμάτας.

Εφημερίδες, τηλεοπτικά κανάλια, ενημερωτικές (;) ιστοσελίδες και κοινωνικά δίκτυα λοιδορούσαν επί μήνες τους δημοτικούς συμβούλους, αφού προπαγάνδιζαν ότι στην απόφασή τους μείζονα ρόλο έπαιξε ο φόβος τους ότι το 5G προκαλεί βλάβη στο… σπέρμα. Ουδέν αναληθέστερον. Στη θυελλώδη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ακούστηκε από κάποιους παρευρισκόμενους πολίτες η παραπάνω αιτία, αλλά αυτή ποτέ δεν υιοθετήθηκε από τους δημοτικούς συμβούλους.

Στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Βασίλης Κοσμόπουλος, παρουσίασε ένα ρεπορτάζ για το 5G που φιλοξενήθηκε στο περιοδικό Business File (έκδοση Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου).

Εκεί διαπιστώσαμε ότι τις ενστάσεις που εξέφρασαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Καλαμάτας υιοθέτησαν και οι Δήμοι Ζωγράφου και Τρικκαίων, οι οποίοι έτρεχαν, αντίστοιχα, ανάλογες συμβάσεις με άλλες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.

Δήμος Ζωγράφου
Η αρχική συμφωνία είχε γίνει από τη διοίκηση της Τίνα Καφατσάκη, ωστόσο ο δήμαρχος Βασίλης Θώδας, που εξελέγη το 2019, δεν υπέγραψε τη σχετική σύμβαση.

«Όταν ήρθε η Cosmote και ρώτησα τι χρειάζεται ως υποδομή, μου είπε ότι για να λειτουργήσει αυτό το δίκτυο θα χρειαστεί 1000 περίπου κεραίες» περιγράφει στο περιοδικό ο δήμαρχος Ζωγράφου, Β. Θώδας. «Και η απάντησή μου ήταν ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μπούνε 1000 κεραίες στον πιο πυκνοκατοικημένο Δήμο της Ελλάδας. Να λειτουργήσει πρώτα δοκιμαστικά αλλού και αν το κράτος κρίνει ότι πρέπει να εφαρμοστεί σε όλη την Ελλάδα, τότε να εφαρμοστεί και στο Δήμο Ζωγράφου.

Δεν μπορούσα να προχωρήσω χωρίς να γνωρίζουμε τι επιπτώσεις θα έχει στην υγεία ή οτιδήποτε άλλο. Δεν υπάρχει καμία μελέτη που να λέει υπέρ ή κατά. Υπάρχουν μελέτες που λένε και υπέρ και κατά. Επειδή ήταν πειραματικό το στάδιο, προτείναμε να μπούνε πρώτα σε άλλους Δήμους, που δεν είναι τόσο πυκνοκατοικημένοι όσο ο Δήμος Ζωγράφου, και να δούμε την εφαρμογή του.

Για να έχεις μία κεραία κινητής τηλεφωνίας πρέπει να έχει απόσταση 200-300 μέτρα απόσταση από σχολείο ή παιδικό σταθμό κ.λπ. Εάν μπούνε 1000 κεραίες στο Δήμο Ζωγράφου, αυτές οι αποστάσεις δεν υπάρχουν. Είμαστε υπέρ της τεχνολογίας, αλλά όταν υπάρχει θέμα υγείας πρέπει να το εξετάζουμε. Αν δεν υπήρχαν ζητήματα, δε θα είχαμε κανένα πρόβλημα».

Δ. Τρικκαίων: 5G για 3 ώρες
Ο τρίτος Δήμος όπου το 5G θα έκανε τα πρώτα του βήματα στην Ελλάδα ήταν ο Δήμος Τρικκαίων. Έγιναν, αλλά διήρκεσαν μόλις 3 ώρες. «Η πιλοτική εφαρμογή έγινε πέρυσι τον Σεπτέμβριο, για 3 ώρες, στη διάρκεια του συνεδρίου Έξυπνων Πόλεων, Smart Cities» εξηγεί στο περιοδικό ο Γιώργος Χρυσόμαλλος, ηλεκτρολόγος μηχανικός και ειδικός συνεργάτης του δημάρχου Τρικκαίων, Δημήτρη Παπαστεργίου.

«Ήρθε βανάκι της Vodafone, “κούμπωσε” σε μία οπτική ίνα και το ίδιο το βανάκι ήταν ο σταθμός εκπομπής 5G για μία διάμετρο 150 μέτρων. Το χρησιμοποιήσαμε για ένα σύστημα αποτρεπτικής στάθμευσης που αφορά στις θέσεις ΑμεΑ. Το σύστημα έτρεξε πιλοτικά με 5G την ώρα του συνεδρίου. Επιλέξαμε τρεις θέσεις στάθμευσης.

Τοποθετήσαμε σε αυτές αισθητήρες στο έδαφος που εντόπιζαν αν το σταθμευμένο όχημα είναι όντως από άτομο με αναπηρία ή όχι». Γιατί κράτησε τόσο λίγο; Ο Γιώργος Χρυσόμαλλος εξηγεί ότι στην παρούσα φάση οι εφαρμογές στις οποίες μπορεί να χρησιμοποιηθεί το 5G είναι ελάχιστες.

Θανάσης Βασιλόπουλος, Βασίλης Κοσμόπουλος
Τέλος, το περιοδικό φιλοξενεί και δηλώσεις του Βασίλη Κοσμόπουλου, αλλά και του δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου. Ο πρώτος υποστηρίζει ότι η παράταξή του ποτέ δεν υιοθέτησε ακραίους ισχυρισμούς, όπως όσα περί «στείρωσης των Καλαματιανών» είχαν ακουστεί. Επιμένει, ωστόσο, ότι η απόφαση για τη διακοπή της σύμβασης ήταν σωστή: «Δεν υποστηρίξαμε ποτέ τις ακραίες φωνές που είχαν ακουστεί, είναι ξεκάθαρο αυτό. Εμείς δεν είπαμε ότι το 5G έχει εκείνες ή τις άλλες επιπτώσεις. Είπαμε ότι δεν ξέρουμε τι επιπτώσεις μπορεί να έχει. Έγινε μία σημαντική διαστρέβλωση όσων είχαμε πει τότε. Η σύμβαση ολοκληρώθηκε και δεν επεκτάθηκε, δε διακόπηκε. Η απαίτησή μας ήταν να έχει το δίκτυο όλες τις διασφαλίσεις τις οποίες ζητούσαμε. Είπαμε ότι από τη στιγμή που θα πάρει τις απαιτούμενες εγγυήσεις από το ελληνικό Δημόσιο, τότε σαφώς και εμείς θα λειτουργήσουμε το δίκτυο.

Θέλαμε διασφαλίσεις ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την υγεία, ότι έχουν γίνει όλες οι δοκιμές οι οποίες απαιτούμε και μπαίνει σε κανονική λειτουργία σε όλη την χώρα. Γιατί να γίνει στην Καλαμάτα η πιλοτική εφαρμογή; Αν αποδεικνυόταν από την πιλοτική εφαρμογή ότι αυτό έχει συνέπειες για τους κατοίκους, εμείς τότε τι θα λέγαμε; Παράλληλα, ο Δήμος είχε ελάχιστα να κερδίσει και ο μόνος που διαφημιζόταν ήταν η Wind. Πιστεύω ότι δε χάσαμε τίποτα, όπως δεν έχασαν και οι άλλες πόλεις».

Ο δήμαρχος υποστηρίζει: «Εγώ πιστεύω ότι θα πρέπει να εμπιστευόμαστε τους ειδικούς επιστήμονες και να ακούμε τους θεσμοθετημένους φορείς της πολιτείας. Αυτοί μας έλεγαν ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες μετρήσεις και τα αποτελέσματα δείχνουν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Εγώ, ως δήμαρχος Καλαμάτας, προσπάθησα πολύ να φέρω πάλι πίσω αυτή την προσπάθεια. Το Φεβρουάριο του 2020, μετά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων των μετρήσεων, στόχος μου ήταν να επαναφέρω το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να αναλάβει ο καθένας από εμάς τις ευθύνες του. Ήρθε, όμως, το λοκντάουν».

Α.Π.

Tags: