Κάθε βιβλίο είναι ένα ταξίδι… : Βιβλιοπώλες της Καλαμάτας ενώνουν τις δυνάμεις τους για τα παιδιά και μας περιμένουν

Κάθε βιβλίο είναι ένα ταξίδι… : Βιβλιοπώλες της Καλαμάτας ενώνουν τις δυνάμεις τους για τα παιδιά και μας περιμένουν

Μια ξεχωριστή δράση βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και μερικές μέρες και έχει να κάνει με τη συγκέντρωση βιβλίων για παιδιά που νοσηλεύονται στα δύο μεγάλα νοσοκομεία Παίδων της Αθήνας.

Η ιδέα ξεκίνησε από την εκπαιδευτικό Περσίαντα (Ελευθερία), όταν μια μαθήτριά της διαγνώστηκε τον Ιανουάριο με καρκίνο και χρειάστηκε να νοσηλευτεί στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία».
Μιλώντας μαζί της, κατάλαβε ότι της λείπει το διάβασμα και γενικότερα οι δημιουργικές ασχολίες. Αυτό ήταν αρκετό για να επικοινωνήσει με τον κ. Φώτη Παπαναστασίου, προκειμένου να τη βοηθήσει να αποσταλούν βιβλία του στο νοσοκομείο.

Όμως, η κα Ελευθερία δεν έμεινε εκεί. Ψάχνοντας το θέμα είδε ότι οι ανάγκες είναι περισσότερες και έτσι αποφάσισε να προσπαθήσει να γεμίσει τις βιβλιοθήκες τόσο του Αγία Σοφία όσο και του «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού» με βιβλία και εκπαιδευτικό υλικό. Να σημειωθεί εδώ ότι λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα παιδιά αυτά και του ανοσοποιητικού τους δεν πρέπει να μοιράζονται τα βιβλία, αλλά και το υπόλοιπο υλικό.

Έτσι επικοινώνησε με τη Δήμητρα Δημοπούλου και τη Θεοδώρα Γαλάνη, οι οποίες από την πρώτη στιγμή στάθηκαν στο πλευρό της για να υλοποιηθεί το εγχείρημα. Μάλιστα, η κα Δημοπούλου αποφάσισε η δράση να λάβει καθολικό χαρακτήρα και οι περισσότεροι βιβλιοπώλες ενώθηκαν για αυτόν το σκοπό.

Από την πλευρά της, η κα Ελευθερία θέλησε να ευχαριστήσει, πέραν των βιβλιοπωλών που συμμετέχουν, τη φίλη της Θεοδώρα Γαλάνη, που επίσης συνέβαλε για να ξεκινήσει αυτό το ταξίδι, καθώς και τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και Πεδίο.

Τα βιβλιοπωλεία που συμμετέχουν και πώς μπορεί κάποιος να βοηθήσει
Όποιος θέλει να βοηθήσει στο εγχείρημα μπορεί να το κάνει μέσα από τα βιβλιοπωλεία «ΒΙΒΛΙΟΠΟΛΙΣ» Δήμητρα Δημοπούλου, «Λυμπερόπουλος» Κωνσταντίνος Λυμπερόπουλος, «Book store» Κονταργύρης Ιωάννης, «Μακρής, 1928», Λεωνίδας Μακρής και «Bookmark» Λυκούργος Καρολεμέας.

Ειδικότερα, ο καθένας μας επικοινωνεί με τα παραπάνω και μόνο βιβλιοπωλεία και αφού συμβουλευτεί τους ανθρώπους εκεί για το τι βιβλίο μπορεί να αγοράσει και να προσφέρει, το αφήνει στο κατάστημα και συμπληρώνει τη φόρμα της δράσης.

Όπως εξήγησε η κα Ελευθερία, η συμπλήρωση της φόρμας είναι υποχρεωτική, αφού έτσι θα υπάρχει διαφάνεια και έλεγχος από το νοσοκομείο ότι ο αριθμός των βιβλίων που στάλθηκαν ανταποκρίνεται στον αληθινό αριθμό των βιβλίων που συγκεντρώθηκαν.

Όσο για την περίοδο που τα βιβλιοπωλεία είναι κλειστά, η κα Ελευθερία εξήγησε ότι ο κόσμος μπορεί να καλεί στα πέντε αυτά συνεργαζόμενα καταστήματα, να επιλέγει ποιο βιβλίο θέλει να προσφέρει, να κανονίζει τον τρόπο πληρωμής και στη συνέχεια, έπειτα από συνεννόηση, να λαμβάνει ο δωρητής συμπληρωμένη τη φόρμα της δράσης.

Η ανταπόκριση μέχρι σήμερα και η συνέχεια της δράσης
Η συγκεκριμένη δράση, που ακόμα δεν έχει καν συμπληρώσει μια εβδομάδα από τότε που ξεκίνησε, έχει ήδη συγκεντρώσει περίπου 30 βιβλία, με τις ανάγκες όμως να είναι μεγάλες.

Όσο για τη συνέχεια της δράσης, η κα Ελευθερία μάς είπε ότι ο αρχικός σχεδιασμός είναι να ολοκληρωθεί στις 15 Ιανουαρίου, αλλά αν φανεί ότι οι ανάγκες παραμένουν, θα προσπαθήσει να συνεχιστεί.

E-mail προγράμματος: vivliotaxidevoume@gmail.com

Σελίδα Facebook: Κάθε βιβλίο ένα ταξίδι (@vivliotaxidevoume)

Instagram: vivliotaxidevoume

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση