Ντίνα Νικολάκου: «Δεν υπάρχει ταμειακό έλλειμμα στην “Πελοπόννησος ΑΕ”, απλώς ο κ. Νίκας δε θέλει εταίρους»


Χαρακτηρίζει κάλπικη την πλειοψηφία της Οικονομικής Επιτροπής και μιλά για απαξίωση του ΠεΣυΠ

Για απόλυτη απαξίωση του θεσμού του Περιφερειακού Συμβουλίου και των συμβούλων κατηγορεί τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα, η πρώην αντιπεριφερειάρχης και νυν περιφερειακή σύμβουλος του συνδυασμού «Νέα Πελοπόννησος», Ντίνα Νικολάκου. Μιλώντας στο «Θ» για το ζήτημα της Αναπτυξιακής Εταιρείας «Πελοπόννησος ΑΕ», υπογραμμίζει ότι βασική επιδίωξη του κ. Νίκα είναι το κλείσιμό της, ενώ δεν επιβεβαιώθηκε από πουθενά ότι υπάρχει ταμειακό έλλειμμα.

Μάλιστα, όπως τόνισε, αυτό δεν είναι ότι το λέει η παράταξή τους ως αντιπολίτευση, αλλά η ΠΕΔ, που είναι ο δεύτερος εταίρος στη συγκεκριμένη εταιρεία με ποσοστό 50%.

Βασικός στόχος, του κ. Νίκα, όπως λέει η πρώην αντιπεριφερειάρχης, είναι να δημιουργήσει μια εταιρεία στην οποία δε θα δίνει λογαριασμό σε κανέναν εταίρο.

«Δεν υπάρχει ταμειακό έλλειμμα»
Αρχικά, η κα Νικολάκου σημείωσε πως τα όσα έζησαν στην προεκλογική περίοδο, με ένα συνεχές κατηγορώ από τον κ. Νίκα, συνεχίζονται και μετακλογικά, παρότι έχει περάσει περισσότερο από ένας χρόνος από τότε που ανέλαβε καθήκοντα και παρά τους συνεχείς ελέγχους και στην Περιφέρεια και στις Αναπτυξιακές Εταιρείες, δε βρήκε καμία κατάχρηση ή διαφθορά.

«Σε ό,τι αφορά την “Πελοπόννησος ΑΕ”, είναι μια Αναπτυξιακή Εταιρεία που έπαιξε καθοριστικό ρόλο ως αναπτυξιακό εργαλείο στην Περιφερειακή Αρχή του Πέτρου Τατούλη. Ο κ. Νίκας από την πρώτη στιγμή δεν έκανε τίποτε άλλο από το να προσπαθεί να υποβαθμίσει το προφίλ της και να συκοφαντεί κάθε έναν που συμμετείχε σε αυτή την εταιρεία. Όμως, στο Περιφερειακό Συμβούλιο οι ίδιοι οι ορκωτοί λογιστές δήλωσαν ότι δεν υπάρχει ταμειακό έλλειμμα. Ρωτήσαμε 10 φορές αν υπάρχει ταμειακό έλλειμμα και ο ορκωτός λογιστής είπε ότι δεν υπάρχει. Ο ίδιος ο κ. Νίκας αναγκάστηκε να ομολογήσει σε ερωτήσεις που του θέσαμε, λέγοντας ότι μπορεί να είναι κακοδιοίκηση, μπορεί να είναι διαχειριστικό, πάντως δεν είναι ταμειακό έλλειμμα. Άρα, λοιπόν, ενώ θα έπρεπε να έχει λήξει αυτή η ιστορία, ενώ ο κ. Νίκας θα έπρεπε να υλοποιήσει την απόφαση του ΠεΣυ χωρίς καμία άλλη εκ μέρους του πρωτοβουλία, αντ’ αυτού συνεχίζει με μοναδικό σκοπό – κάτι που αποκαλύφθηκε – να βάλει λουκέτο στην αναπτυξιακή εταιρεία “Πελοπόννησος ΑΕ.”», τόνισε η κα Νικολάκου, και εξήγησε γιατί πιστεύουν στο συνδυασμό ότι αυτός είναι ο στόχος του περιφερειάρχη: «Αυτό δεν το είπαμε εμείς. Το είπε ο πρόεδρος της ΠΕΔ, ο δήμαρχος Άργους – Μυκηνών, κ. Καμπόσος, ο οποίος ήταν καθοριστικός παράγοντας στην εκλογή του κ. Νίκα. Ήταν από τους δυναμικούς υποστηρικτές του και η πολιτική στάση του κ. Νίκα ανάγκασε τον κ. Καμπόσο να πει ότι ανακαλεί αυτή τη στήριξη και ότι λυπάται που τον στήριξε. Έπρεπε να προχωρήσουμε στη λειτουργία της εταιρείας σύμφωνα με την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Αν απαιτείτο αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, να γίνει και να προχωρήσουμε σε έναν αναπτυξιακό οργανισμό. Ο κ. Νίκας συνεχίζει να απειλεί με εισαγγελείς, με αρχές διαφάνειας και για ακόμα μια φορά τού διαμηνύουμε ότι δε φοβόμαστε τίποτα. Θεωρούμε ότι όλη αυτή η πολιτική τακτική που εφαρμόζει, είναι για να μην ξέρουν οι πολίτες τι ακριβώς συμβαίνει. Την ίδια ώρα που ο κ. Νίκας βάζει λουκέτο σε μία αναπτυξιακή εταιρεία με μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία, ο ίδιος ιδρύει νέες εταιρείες. Προχωρά σε αναπτυξιακούς οργανισμούς σε Αρκαδία και Μεσσηνία. Κι αυτό, γιατί θέλει να έχει τον απόλυτο έλεγχο. Άλλωστε, έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα ιδρύσει μια νέα αναπτυξιακή εταιρεία στη θέση της “Πελοπόννησος ΑΕ”, που θα λέγεται “Μοριάς ΑΕ”. Προχωρά σε άλλους αναπτυξιακούς οργανισμούς, γιατί δε θέλει να έχει κανέναν άλλον εταίρο».

«Δε θέλει να δίνει λογαριασμό»
Η κα Νικολάκου παρατήρησε ότι ο πρόεδρος της ΠΕΔ έχει ορίσει ορκωτό λογιστή, προκειμένου να γίνει έλεγχος στην εταιρεία, ως εταίρος που έχει το άλλο 50%. «Αντί, λοιπόν, ο κ. Νίκας να περιμένει αυτό τον έλεγχο, μιας και η ΠΕΔ δεν αναγνωρίζει κανένα απολύτως έλλειμμα, στέλνει άρον άρον ένα έγγραφο, το οποίο έχει πάρα πολλά διοικητικά προβλήματα. Και ενώ λέει ότι δεν έχει οριστικοποιήσει το υποτιθέμενο ποσό που θα ζητήσει, τη μία λέει ότι αυτό είναι 1,3 εκατ. ευρώ, την άλλη ότι είναι 1,2 και άλλοτε ότι είναι 1,6, και με το έγγραφο ζητάει χρήματα και για το Περιφερειακό Ταμείο. Το Περιφερειακό Ταμείο είναι ανεξάρτητη δομή και για να ζητήσει κάποιος χρήματα εκ μέρους του, πρέπει να υπάρχει απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου».

Τι, όμως, κατά την άποψή της έχει συμβεί στην «Πελοπόννησος ΑΕ»; «Το έλλειμμα δεν είναι ταμειακό και αυτό σημαίνει ότι τα χρήματα δε λείπουν από το ταμείο της Αναπτυξιακής. Υπήρξαν κάποιες προγραμματικές που χρειάστηκαν περισσότερα χρήματα από αυτά που έδινε η Περιφέρεια και αυτά τα συμπλήρωνε η “Πελοπόννησος ΑΕ”, ενώ υπήρχαν και κάποιες προγραμματικές συμβάσεις που χρειάσθηκαν λιγότερα τα οποία έμεναν στην “Πελοπόννησος”. Άλλωστε, όλες οι προγραμματικές συμβάσεις, αλλά και τα εντάλματα πληρωμής, ελέγχονται από τα αρμόδια θεσμικά ελεγκτικά όργανα, δηλαδή το Ελεγκτικό Συνέδριο και τις οικονομικές υπηρεσίες, αντίστοιχα. Ο κ. Νίκας, θέλοντας δηλαδή να πλήξει πολιτικά τον κ. Τατούλη, κατηγορεί εμμέσως ως επίορκους όλους τους υπαλλήλους που έχουν εμπλακεί στη διαδικασία της πληρωμής των συμβάσεων αυτών; Αυτό, κατά την άποψή μου, είναι εντελώς απαράδεκτο. Και δε χρειάζεται να είσαι ειδικός οικονομολόγος για να κάνεις την εξής απλή σκέψη: Για να βρεις το έλλειμμα, εάν υπήρχε, έπρεπε να γίνει διαχειριστικός έλεγχος σε βάθος χρόνου και συμψηφισμός των ποσών. Έτσι θα βλέπαμε αν υπάρχει έλλειμμα. Δεν του προκαλεί εντύπωση του κ. Νίκα που οι ορκωτοί λογιστές επί έξι ολόκληρα χρόνια δεν έκαναν καμία παρατήρηση στις οικονομικές καταστάσεις της “Πελοπόννησος”; Έκλειναν όλα χωρίς καμία παρατήρηση και τώρα ξαφνικά απαιτεί 1,3 εκατ. ευρώ; Αυτό είναι ξεκάθαρο και στέκομαι πάρα πολύ στην άποψη που διατυπώνει το άλλο 50% της “Πελοπόννησος ΑΕ”, της ΠΕΔ, που έχει ίσα δικαιώματα με την Περιφέρεια.

Ο κ. Νίκας έχει αναλάβει την “Πελοπόννησος” εδώ και 14 – 15 μήνες. Δική του ευθύνη δεν υπάρχει; Άρα τα ερωτηματικά είναι πολλά αλλά η απάντηση μία: δε θέλει την αναπτυξιακή “Πελοπόννησος Α.Ε.”, διότι υπάρχει η ΠΕΔ. Διότι υπάρχει έλεγχος, διότι υπάρχει ένα 11μελές συμβούλιο με πέντε μέλη από την ΠΕΔ και πέντε από την Περιφέρεια και ένας διευθύνων σύμβουλος. Άρα δεν υπάρχει καμία δυνατότητα στον κ. Νίκα να κάνει ό,τι θέλει. Εμείς τι είπαμε; Αν θεωρεί ότι το πόρισμα που έχει από την αρχή διαφάνειας έχει στοιχεία που πρέπει να ελεγχθούν, να ελεγχθούν. Έχει πάει και στον εισαγγελέα και θα ελεγχθούν. Γιατί, λοιπόν, το συνεχίζει; Γιατί θέλει με κάθε τρόπο να βάλει λουκέτο σε μία εταιρεία η οποία έχει αποδείξει ότι έχει βοηθήσει; Και ο ίδιος τους 14 αυτούς μήνες έχει δώσει αρκετά εκατομμύρια ευρώ στην “Πελοπόννησος” μέσω προγραμματικών συμβάσεων. Τι θα γίνει με αυτές; Είναι πολλά τα ερωτήματα και περιμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε πώς θα καταλήξει. Αυτό που ζητήσαμε από τον κ. Νίκα είναι να σέβεται τα συλλογικά όργανα. Να σταματήσει να θεωρεί ότι μπορεί να κάνει ο ίδιος προσωπικά ό,τι θέλει και να υλοποιεί τις αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής και του Περιφερειακού Συμβουλίου», απάντησε.

«Κάλπικη πλειοψηφία»
Η κα Νικολάκου μίλησε, τέλος, για πρωτόγνωρες πολιτικές καταστάσεις, που δεν είχε ξανασυναντήσει στην πορεία της και έκανε λόγο για απόλυτη υποβάθμιση των περιφερειακών συμβούλων της αντιπολίτευσης. «Γενικότερα ο κ. Νίκας λειτουργεί αυταρχικά. Δε λαμβάνει υπόψη του καμία απολύτως άποψη που διαμορφώνεται στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Και ενώ στα λόγια είναι συναινετικός και μιλά με ήρεμο ύφος, το πρόσωπο που αντιμετωπίζουμε εμείς στο Περιφερειακό Συμβούλιο είναι εντελώς διαφορετικό», πρόσθεσε και συνέχισε: «Δεν ξέρω με ποια ευχέρεια ο κ. Νίκας λειτουργεί την Περιφέρεια σαν να είναι ιδιοκτησία του. Δε βαδίζει σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο που διέπει τις αιρετές Περιφέρειες. Αποφασίζει για τα πάντα μόνος του. Βλέπουμε συνεχώς πρωτόγνωρα πράγματα. Για παράδειγμα προχθές στην Οικονομική Επιτροπή ζήτησε με αίτημά του να ενταχθεί έργο στο 20% των ΚΑΠ, ύψους μισού εκατομμυρίου ευρώ, για υπαίθριο πάρκινγκ στην Καλαμάτα. Χωρίς να μας δώσει κανένα απολύτως στοιχείο για το έργο. Μόνος του και αυθαίρετα αποφασίζει. Αγοράζει οικόπεδα στην Αργολίδα, χτίζει στην Κορινθία, νοικιάζει κτήρια. Κάνει ό,τι θέλει. Πραγματικά μου είναι τελείως πρωτόγνωρη αυτή η πολιτική πρακτική. Δεν την έχω ξανασυναντήσει ποτέ. Θεωρεί ότι έχει τη δυνατότητα, το δικαίωμα και τη νομιμοποίηση, να κάνει ό,τι θέλει. Και τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα, διότι υπάρχει ένας κατάπτυστος νόμος που καταργεί στην ουσία το Περιφερειακό Συμβούλιο και αναδεικνύει την Οικονομική Επιτροπή, η οποία έχει κάλπικη πλειοψηφία, γιατί δεν ανταποκρίνεται στις παρατάξεις.

Και με αυτή την κάλπικη πλειοψηφία περνάνε όλα τα θέματα στην Οικονομική Επιτροπή. Πρέπει να αντιδράσουμε και γι’ αυτό έχω καλέσει δημόσια, και θα το κάνω και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Δεν μπορεί να συνεχιστεί περαιτέρω αυτή η απαξίωση του Περιφερειακού Συμβουλίου».

Της Βίκυς Βετουλάκη