Ο Γιώργος Βιτωράτος θέλει να μας ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο…

Ο Γιώργος Βιτωράτος θέλει να μας ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο…

FollowGeorge.gr: μια ταξιδιωτική ιστοσελίδα γεμάτη πληροφορίες και φωτογραφίες

Ο 28χρονος Γιώργος Βιτωράτος έχει ταξιδέψει σε πάνω από 30 χώρες και 80 πόλεις του κόσμου, αλλά δηλώνει λάτρης της Καλαμάτας, απ’ όπου κατάγεται η μητέρα του. Εδώ, άλλωστε, έχει περάσει τα περισσότερα καλοκαίρια της ζωής του.

Ήταν 13 χρόνων όταν ξεκίνησε τα ταξίδια του στο εξωτερικό, με πρώτο του προορισμό το Δουβλίνο της Ιρλανδίας, που επρόκειτο αργότερα να γίνει και ο τόπος μόνιμης κατοικίας του.

Αφού ενηλικιώθηκε, ταξίδεψε σε Ευρώπη, Αμερική, Ασία και Αφρική, ενώ ακόμα και σε εποχές κορωνοϊού δεν το βάζει κάτω και συνεχίζει τα ταξίδια του.

Εργάζεται ως αεροσυνοδός σε μεγάλη αεροπορική εταιρεία και παράλληλα έχει δημιουργήσει τον ταξιδιωτικό ιστότοπο FollowGeorge.gr, ενώ ετοιμάζει και το πρώτο του βιβλίο, το οποίο θα εκδοθεί σύντομα.

Το «Θάρρος» μίλησε μαζί του για την ιστοσελίδα του που έχει δημιουργήσει, το επάγγελμα του αεροσυνοδού, τα ταξίδια εν μέσω πανδημίας, αλλά και τα σχέδιά του:

-Αρχικά, πες μας τι είναι το FollowGeorge.gr;
Το FollowGeorge.gr είναι ένα ανερχόμενο, ταξιδιωτικό site, που μετρά ήδη έναν επιτυχημένο χρόνο ζωής. Προσωποποιημένο, με χρήση ποιοτικής εικόνας και σύντομων πλην καλογραμμένων κειμένων, στην πλειονότητά τους βιωματικών, στοχεύει σε γυναίκες και άντρες που επιθυμούν να εξερευνούν τον κόσμο και αγαπούν το καλό γούστο.

-Πώς και πότε ξεκίνησε η ιδέα;
Το Σεπτέμβριο του 2019, στον καναπέ του σπιτιού μου στο Δουβλίνο, με τη φίλη και συνεργάτιδά μου Γεωργία Δρακάκη, έχοντας μια συζήτηση για στόχους και επόμενα βήματα. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες πήρε σάρκα και οστά, κι ενώ ξεκίνησε ως ένας τόπος που θα άφηνα τις σκέψεις μου, κατέληξε σε έναν ιστότοπο που ασχολείται επαγγελματικά με τα ταξίδια.

-Αεροσυνοδός… πες μας για αυτό το επάγγελμα.
Δε θα πω όνειρο ζωής, γιατί τη ζωή μου την έχω αφιερώσει στα ταξίδια. Θα πω, όμως, ότι είναι ό,τι πιο κοντινό θα μπορούσα να κάνω για να είμαι ευτυχισμένος. Ξεκίνησε ως ένα διάλειμμα για ένα χρόνο από τη δουλειά μου στην Αθήνα ως υπευθύνου επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων και κατέληξε σε μια δουλειά που χαίρομαι να πηγαίνω κάθε πρωί. Κάθε μέρα και ένας διαφορετικός προορισμός, μια διαφορετική καλημέρα και σε πολλές διαφορετικές γλώσσες: μποντζόρνο, μπουένος ντίας, μπομ ντία, γκουντ μόρνινγκ και πόσα ακόμα. Το «γραφείο» μου είναι ένα μεταλλικό κουτί στο οποίο κάθομαι και πίνω τον καφέ μου όταν κάνω διάλειμμα, και αυτή είναι η πιο ξεκούραστη στιγμή της ημέρας.

-Πώς επηρέασε ο covid τη δουλειά σου;
Οι πτήσεις μειώθηκαν και πολλοί από εμάς δουλεύουμε ελάχιστα ή βρισκόμαστε σε άδεια. Εκμεταλλεύτηκα την περίοδο αυτή για να αφοσιωθώ στο FollowGeorge.gr, αλλά και στο βιβλίο, όπου επιμελούμαι την αφήγηση ζωής της Καλαματιανής γιαγιάς μου που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή. Πρόκειται για ένα διήγημα χωρισμένο σε τέσσερις ενότητες, τέσσερα ονόματα που θα την ακολουθούν για πάντα: Αγγελική, Κικίτσα, Γιώργαινα και Μπουμπού. Μια αφανής ηρωίδα στα μάτια των παιδιών της, μια παραδοσιακή γυναίκα που έζησε τη ζωή της σαν ένα μεγάλο γλέντι. Το έργο θα εκδοθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα, πιθανώς από τις Εκδόσεις Άρτεμις.

-Ο κόσμος αυτή την περίοδο πώς είναι στις πτήσεις;
Απόμακροι, στυφοί, με ένα μαγκωμένο χαμόγελο. Η πανδημία αυτή πήρε τη χαρά από πολλά μάτια, παρόλα αυτά πάντα θα προσπαθώ να αποσπάσω ένα χαμόγελό τους – έστω και με μάσκα που είναι υποχρεωτική –, και μην ξεχνάμε πως υπάρχουν και αυτοί οι γλυκείς επιβάτες που θα προσπαθήσουν να ομορφύνουν τη μέρα σου με μια καλή κουβέντα.

-Πολλοί νέοι σκέφτονται να ασχοληθούν με αυτό που κάνεις. Τι θα τους έλεγες;
Η ζωή είναι μια μεγάλη περιπέτεια και ποτέ δεν είναι αργά για μια αλλαγή. Άρπαξε την ευκαιρία και κάνε το όνειρό σου. Αν το αγαπάς πραγματικά, τότε είναι για εσένα.

-Γυρνάμε πάλι στα ταξίδια, τι σημαίνει για σένα το να ταξιδεύεις;
Ταξιδεύω θα πει ζω ομορφότερα! Αυτό το μότο με ακολουθεί παντού στη ζωή μου. Ακόμα και φέτος, μια χρονιά τόσο δύσκολη, ταξίδεψα σε Παρίσι, Κωνσταντινούπολη, Βρυξέλλες, Βαλεαρίδες Νήσους της Ισπανίας, Βιέννη και, φυσικά, αμέτρητες φορές σε προορισμούς της Ελλάδας με ιδιαίτερη αγάπη στην Καλαμάτα. Πάντα με ένα τεστ Covid – 19 στο χέρι και πάντα ακολουθώντας τους ισχύοντες κανονισμούς και περιορισμούς. Δεν μπορώ να ζήσω χωρίς ταξίδια, ποτέ μου δε συμβιβάστηκα σε μια ζωή χωρίς ταξίδια, ακόμα και πριν γίνω αεροσυνοδός.

-Σε πόσες χώρες έχεις ταξιδέψει;
Πάνω από 30 χώρες, αν και δεν κρατώ ακριβές μέτρημα. Είναι η καθημερινότητά μου, οπότε δεν ένιωσα ποτέ την ανάγκη να κάνω αυτή την καταγραφή. Στις πιο πολλές από αυτές έχω ξαναγυρίσει, άλλωστε, ή έχω πάει σε άλλες πόλεις τους. Η συχνότητά μου είναι τουλάχιστον ένα ταξίδι το μήνα και μπορώ να πω πως κάποιες φορές δε μου είναι αρκετό.

-Κατά τη γνώμη σου ποια η καλύτερη;
Δύσκολη κουβέντα, γιατί για εμένα η κάθε χώρα είναι ξεχωριστή και εξίσου όμορφη. Ένας τόπος που θα πήγαινα κάθε χρόνο είναι η Μινόρκα της Ισπανίας, γιατί μου προσφέρει όλα όσα αναζητώ. Γενικά στην Ισπανία νιώθω πως ταιριάζω πολύ, ίσως γιατί μιλώ και τη γλώσσα. Κατά τα άλλα, αγαπώ όλα μου τα ταξίδια σε όλον τον κόσμο και θα τα ξαναέκανα όλα!

-Ένα ταξίδι που θα πρότεινες στον καθένα να κάνει αν δεν το έχει κάνει;
Ένα ταξίδι που έχω όνειρο να κάνω είναι η Κένυα, κι αυτό όχι για τα αξιοθέατα, αλλά για τη στήριξη και τη θαλπωρή σε ομάδες ανθρώπων που έχουν ανάγκη. Συστήνω σε κάθε έναν, λοιπόν, και στον εαυτό μου μαζί, ένα ταξίδι που δεν είναι για να «πάρεις», αλλά για να «δώσεις». Οπουδήποτε στον κόσμο, αλλά πρώτα απ’ όλα στο διπλανό σας, στο συνάνθρωπό σας, σε έναν άνθρωπο που έχει ανάγκη. Δώστε, και ας είναι το ελάχιστο που μπορείτε να κάνετε.

-Τα σχέδιά σου;
Σε προσωπικό επίπεδο είναι να ταξιδέψω στα μέρη που είχα σκοπό να πάω το επόμενο έτος, και αν όχι, τουλάχιστον να υπάρχουν ανοιχτά σύνορα για να μπορώ να ταξιδέψω οπουδήποτε αλλού. Τα επαγγελματικά μου πλάνα παραμένουν σταθερά, αλλά και εξελίξιμα. Προετοιμάζω δε την επόμενη συγγραφική μου προσπάθεια με θέμα τα ταξίδια.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση