Οδηγίες για τα Χριστούγεννα του lockdown – Όλα τα μέτρα

Οδηγίες για τα Χριστούγεννα του lockdown – Όλα τα μέτρα

Απαγόρευση μετακινήσεων, περιορισμός συγκεντρώσεων, click away και κλειστές επιχειρήσεις συνθέτουν το σκηνικό της φετινής εορταστικής περιόδου, η οποία θα είναι σίγουρα διαφορετική. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε. 

Λιανικό Εμπόριο: click away, drive through, εποχικά 
Το λιανεμπόριο λειτουργεί μόνο μέσω της υπηρεσίας «click away», δηλαδή της παραλαβής από το κατάστημα. Υπενθυμίζεται πως ο πελάτης θα κάνει την παραγγελία είτε μέσω του e-shop είτε μέσω τηλεφωνικής παραγγελίας και η πληρωμή θα γίνεται μέσω POS έξω από το κατάστημα.

Για να μετακινηθεί πελάτης θα πρέπει να έχει μαζί του την απόδειξη από την ηλεκτρονική πληρωμή ή sms όπου θα αναγράφεται η επωνυμία της επιχείρησης και η ώρα της μετακίνησης. Θα επιτρέπεται μόνο ένα άτομο και όχι οικογένειες ή παρέες ατόμων για να μειωθεί η κοινωνική κινητικότητα στους δρόμους, ενώ θα επιτρέπονται έως 9 άτομα στην ουρά, με απόσταση μεταξύ τους τουλάχιστον δύο μέτρα.

Τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τη μέθοδο του «click away» έχουν και τα κλειστά εμπορικά κέντρα, καθώς η σχετική κοινή υπουργική απόφαση επιτρέπει μεν την παροχή της υπηρεσίας click away στις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε κλειστά εμπορικά κέντρα, υποχρεώνει δε τις επιχειρήσεις να παραδίδουν τις παραγγελίες σε εξωτερικό χώρο και το σύνολο των ατόμων στην ουρά για όλες τις επιχειρήσεις να μην υπερβαίνει τα 9 άτομα. Ακριβώς επειδή το τελευταίο σημείο έκανε στην ουσία την ΚΥΑ ανεφάρμοστη για τις επιχειρήσεις, τα εμπορικά κέντρα παρέχουν στην ουσία υπηρεσία drive through.  

Τη λύση αυτή έχουν ήδη ενεργοποιήσει το The Mall Athens και το Golden Hall, και αν θα λειτουργήσει το σύστημα αυτό θα εξαρτηθεί από το τι θα πράξουν οι επιχειρήσεις που στεγάζονται στα εν λόγω εμπορικά κέντρα. Πάντως, δίνεται η δυνατότητα να παραδίδουν τις παραγγελίες στους πελάτες με βάση βεβαίως ραντεβού στους χώρους στάθμευσης των εμπορικών κέντρων, χωρίς καν να βγαίνει ο πελάτης από το αυτοκίνητό του.

Όσον αφορά τα εποχικά, λειτουργούν οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης αμιγώς εποχικών χριστουγεννιάτικων ειδών, καθώς και η πώλησή των ειδών αυτών από τα σούπερ μάρκετ, έως και την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου.

Βιβλιοπωλεία, ΚΤΕΟ, κομμωτήρια και περιποίηση νυχιών
Την περασμένη Δευτέρα «ανέβασαν ρολά» βιβλιοπωλεία, κομμωτήρια και κουρεία. Το προαιρετικό ωράριο λειτουργίας τους είναι από τις 7:00 έως τις 21:00.

Επιπλέον, από σήμερα άνοιξαν και τα ΚΤΕΟ για μοτοσικλέτες, επιβατηγά οχήματα ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης και φορτηγά αυτοκίνητα μεικτού βάρους έως 3,5 τόνους.

Σύμφωνα με την απόφαση:

 • Βιβλιοπωλεία

Για τα βιβλιοπωλεία, επιτρέπεται το λιανικό εμπόριο βιβλίων από εξειδικευμένα καταστήματα με κύριο ΚΑΔ 47.61 υπό τις προϋποθέσεις:

α) Τέσσερα άτομα έως 100 τ.μ. και ένα άτομο για κάθε 15 τ.μ. επιπλέον.

β) Έναρξη λειτουργίας τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020.

γ) Προαιρετικό (διευρυμένο) ωράριο λειτουργίας από τις 7 π.μ. έως τις 9 μ.μ.

δ) Δυνατότητα λειτουργίας τις Κυριακές 20 και 27 Δεκεμβρίου 2020.

 • Κομμωτήρια 

Ισχύουν οι κάτωθι προϋποθέσεις:

 1. Τέσσερα άτομα έως 100 τ.μ. και ένα άτομο για κάθε 15 τ.μ. επιπλέον.
 2. Απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας.
 3. Οι πελάτες προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού μέσω τηλεφώνου ή ηλεκτρονικών μέσων.
 4. Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.
 5. Έναρξη λειτουργίας τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020.
 6. Προαιρετικό (διευρυμένο) ωράριο λειτουργίας από τις 7 π.μ. έως τις 9 μ.μ..
 7. Δυνατότητα λειτουργίας τις Κυριακές 20 και 27 Δεκεμβρίου 2020.
 • ΚΤΕΟ

Για τις υπηρεσίες τεχνικού ελέγχου οχημάτων οδικών μεταφορών προβλέπεται ότι οι πελάτες προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού μέσω τηλεφώνου ή ηλεκτρονικών μέσων.

Παράλληλα, οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.

 • Περιποίηση νυχιών

Από την Τρίτη 15/12 λειτουργούν και τα κέντρα περιποίησης νυχιών, με τον κυβερνητικό εκπορόσωπο να επισημαίνει ότι «τα φαινόμενα “μαύρης εργασίας” είναι δυστυχώς εκτεταμένα». Για αυτό, όπως είπε, είναι προτιμότερο να λειτουργούν με κανόνες και υγειονομικά πρωτοκόλλα παρά ανεξέλεγκτα κατ’ οίκον.

Διευκρινίζεται ότι για μετακινήσεις που σχετίζονται με το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία, στο προαναφερθέν πλαίσιο λειτουργίας τους, θα πρέπει να δηλώνεται ο αριθμός 2 στην αποστολή sms. 

Μετακινήσεις, απαγόρευση κυκλοφορίας και επιστροφή από το εξωτερικό
Υπενθυμίζεται πως έχει παραταθεί, τουλάχιστον έως τις 7 Ιανουαρίου, η απαγόρευση κυκλοφορίας, με μια μικρή αλλαγή, καθώς αυτή αρχίζει στις 22.00 κι όχι στις 21.00 και θα διαρκεί έως τις 05.00.

Παράλληλα, σε πλήρη ισχύ βρίσκεται η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό και κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, προκειμένου να αποκλειστεί μία ακόμη δίοδος διασποράς του ιού.

Σημειώνεται ακόμη ότι η υποχρεωτική προληπτική καραντίνα για όσους ταξιδεύουν από χώρες του εξωτερικού προς την Ελλάδα και εισέρχονται στη χώρα από 18 Δεκεμβρίου 2020 έως 7 Ιανουαρίου 2021 περιορίζεται, από τις 10 που είχε εξαγγελθεί, στις 3 ημέρες.

Ρεβεγιόν 
Ως προς τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά -παραμονή και ανήμερα- ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχει σημειώσει ότι δεν επιτρέπεται η συγκέντρωση σε σπίτια περισσοτέρων των εννέα ατόμων τα οποία θα πρέπει να προέρχονται το πολύ από δύο οικογένειες, ενώ θα ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 μ.μ. έως τις 5 π.μ.

Επιπλέον, δεν θα λειτουργήσουν τα εστιατόρια των ξενοδοχείων κατά την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Εκκλησίες
Αναφορικά με τις εκκλησίες προβλέπεται η τέλεση λειτουργιών 25/12/2020, 1/1/2021 και 6/1/2021 με παρουσία πιστών. Ένα πιστός ανά 15 τ.μ. με μέγιστο αριθμό 25 πιστών για τους ιερούς ναούς και μέγιστο αριθμό 50 ατόμων για μητροπολιτικούς ναούς.

Για τα Θεοφάνεια απαγορεύεται η τέλεση υδάτων σε υπαίθριους χώρους. Επιτρέπονται μόνο εντός των ιερών ναών.
kathimerini.gr