Όλα καλά τα βλέπει ο υπουργός… και μια μεγάλη αλήθεια που είπε

Όλα καλά τα βλέπει ο υπουργός… και μια μεγάλη αλήθεια που είπε

Πολύ ευχαριστημένος ήταν στις χθεσινές πρωινές εμφανίσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, έπειτα από μια ημέρα εφαρμογής του click away. Δεν ξέρω, αλλά ακούγοντάς τον, μάλλον άγχος βγάζει, γιατί ίσως κατανοεί πόσο ακατανόητο είναι όλο αυτό που επιχειρούν να κάνουν με την αγορά. 

Αν ο ίδιος, πάντως, νιώθει ικανοποιημένος, αρκεί μια βόλτα στην «αγορά» για να δει κανείς τον παραλογισμό που βιώνουν καταστηματάρχες και καταναλωτές. Οι απορίες, δε, είναι πάμπολλες και ο καθένας έχει ένα δικό του τρόπο που θεωρεί ότι εφαρμόζει σωστά το μέτρο. 

Ο «παραλογισμός» του πράγματος φαίνεται μόνο και μόνο από τα «βιβλιοπωλεία»… Ακούστε για να καταλάβετε… Μπορείτε να μπείτε στο κατάστημα να ξεφυλλίσετε και να επιλέξετε όποιο βιβλίο θέλετε. Όταν φτάσατε στο ταμείο και θέλετε να αγοράσετε και ένα τετράδιο… δεν μπορείτε! Θα πρέπει να πάρετε τηλέφωνο στο κατάστημα, ο καταστηματάρχης να σας απαντήσει με sms και να κάνετε την αγορά σας εκτός καταστήματος πληρώνοντας με κάρτα… Υπέροχο ε; 

Εν τω μεταξύ, αν κάτι θα μπορούσε να δουλέψει πραγματικά με τη μέθοδο που «εφηύρε» το υπουργείο Ανάπτυξης, είναι τα βιβλία. Ο καταναλωτής μπορεί να ψάξει στο ίντερνετ να βρει τι τον ενδιαφέρει, να καλέσει μετά το βιβλιοπωλείο του να ρωτήσει αν είναι διαθέσιμο και να περάσει να το πάρει… Σε αυτό που δουλεύει εύκολα, δηλαδή, επιτρέπουν τη «φυσική παρουσία» και σε αυτά που είναι απίθανο να δουλέψουν, δημιουργούν τον «τραγέλαφο» που θα συναντήσει όποιος κάνει μια βόλτα στην αγορά.

Πάντως, ο Άδωνις Γεωργιάδης το Σαββατοκύριακο είπε και μια μεγάλη αλήθεια. Αν δει σκηνές συνωστισμού στην «Ερμού», θα πάρει άμεσα πίσω το «μέτρο». Δηλαδή, αν σε όλη τη χώρα οι καταστηματάρχες είναι νομότυποι, αλλά στην «Ερμού» όχι, θα τιμωρηθούν όλοι μαζί… Αλλά να μου πείτε για να μη γίνει «Λονδίνο» η «Ερμού» δεν κατέληξαν σ’ αυτό το τρομερό «click away»; Ποιος νοιάζεται  για την επαρχία…

Κ.