Τελειώνει το πρόγραμμα “Covid Πελοποννήσου”

Τελειώνει το πρόγραμμα “Covid Πελοποννήσου”

«Τρέχουν» τα άλλα δύο περιφερειακά προγράμματα

Ολοκληρώνεται στις 15 Δεκεμβρίου η προθεσμία του περιφερειακού προγράμματος ««Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου». Ξεκίνησε στις 8/10/2020 με πρόθεση να ολοκληρωθεί στις 3 Νοεμβρίου 2020. Παρά ταύτα παρατάθηκε δύο φορές, με τη δεύτερη παράταση «να κλείνει» στις 15 Δεκεμβρίου.

Πάντως, η αρχική μεγάλη ζήτηση από τις επιχειρήσεις και των πέντε νομών της Περιφέρειας Πελοποννήσου αυτές τις τελευταίες μέρες έχει πλέον υποχωρήσει, σχεδόν μηδενιστεί.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Αναφορικά με τις χρηματοδοτικές δυνατότητες του προγράμματος, που δέχθηκε μεγάλη πίεση από τις χιλιάδες αιτήσεις που κατατέθηκαν, η Περιφέρεια Πελοποννήσου ανακοίνωσε (μπορεί να διαβάσει κάποιος και «ξεκαθάρισε»): «Περί τις 1.600 επιχειρήσεις στις πέντε Π.Ε. της Περιφέρειας Πελοποννήσου αναμένεται να ωφεληθούν στο πλαίσιο της δράσης 3.α.4 “Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου” του Ε.Π. Πελοπόννησος 2014-2020, η δημόσια δαπάνη για την οποία ανέρχεται σε 40.000.000 ευρώ».

ΠΟΤΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ;

Όταν το πρόγραμμα, σύμφωνα με την αρχική προκήρυξή του, έληγε (χωρίς παρατάσεις στις 3/11/2020), οι δηλώσεις των αρμοδίων (Ειδική Υπηρεσία Περιφερειακού Προγράμματος Πελοποννήσου και Επιμελητηρίων) έκαναν λόγο για προσπάθεια ολοκλήρωσης της αξιολόγησης μέχρι το τέλος του 2020, προκειμένου όσο γίνεται πιο γρήγορα η «μη επιστρεπτέα επιδότηση» να φθάσει στις επιχειρήσεις μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2021.

Επομένως, εάν συνυπολογίσουμε τις έκτακτες συνθήκες που επέβαλε και το νέο κλείσιμο (lockdown) και τις επερχόμενες γιορτές, μια λογική εκτίμηση – εκ μέρους μας- είναι ότι πρέπει να υπολογίσουμε μια δίμηνη τουλάχιστον παράταση της αξιολόγησης, μετά την οποία θα ξεκινήσουν οι πληρωμές του προγράμματος. Δηλαδή, η αξιολόγηση και βαθμολογική κατάταξη με βάση τα κριτήρια της πρόσκλησης, που θα σημάνει και την έναρξη των πληρωμών, δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το Μάρτιο του 2021

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΑ ΔΥΟ ΑΛΛΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΕΠ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

•Το πρόγραμμα «Ενίσχυση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τον εκσυγχρονισμό τους μέσω της χρήσης Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) καθώς και συστημάτων αυτοματισμού», που έληγε στις 23 Οκτωβρίου 2020, πήρε ήδη παράταση μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2021.

•Το πρόγραμμα «Ενίσχυση της ίδρυσης / εκσυγχρονισμού ΜΜΕ επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με έμφαση στην καινοτομία και την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών», που λήγει 11 Δεκεμβρίου 2020, αναμένεται να παραταθεί (λίγες μόλις ημέρες πριν εκπνεύσει η καταληκτική προθεσμία) και αυτό πέραν του Ιανουαρίου 2021, πιθανότατα έως Φεβρουάριο – Μάρτιο.  

Οι λόγοι της παράτασης είναι:

•Η καλύτερη προετοιμασία των υποψήφιων επενδυτών, όταν μάλιστα τρέχει και επείγει το πρόγραμμα «Covid – 19 Πελοποννήσου»

•Το γεγονός ότι η συγκεκριμένη παράταση βοηθάει στη διοικητική αποσυμφόρηση της διαχειριστικής αρχής που παραλαμβάνει, αξιολογεί – βαθμολογεί, εκδίδει προσωρινό κατάλογο επιτυχόντων, παραλαμβάνει και αποφασίζει επί των ενστάσεων και, τελικά, προτείνει στην πολιτική ηγεσία τον τελικό κατάλογο εγκεκριμένων επενδυτικών προτάσεων προς υπογραφή. 

επιμέλεια στήλης: Παναγιώτης Ξεροβάσιλας

Νομικός/Οικονομολόγος