Το Χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου

Το Χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου

Πρoς

Το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της Ιεράς Μητροπόλεως

Αγαπητά μου παιδιά,

Όσο αβέβαια και άδηλα είναι σε κάθε ιστορική εποχή τα ζητήματα και η προοπτική του κόσμου, σήμερα μάλιστα εξ αιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, τόσο περισσότερο προβάλλει στο ανθρώπινο γένος η του Χριστού Εκκλησία την βεβαιότητα, την αλήθεια και το σωτηριώδες περιεχόμενο της Ενανθρωπήσεώς Του. Τόσο περισσότερο τονίζει η Μητέρα στα παιδιά Της, ότι ο Θεάνθρωπος Χριστός, τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος, προσφέρεται αδιάκοπα στο ανθρώπινο γένος παρέχοντας τη δυνατότητα της μετοχής και κοινωνίας μαζί Του στο ευχαριστιακό γεγονός της μεταλήψεως του Σώματός Του και του Αίματός Του.

Μέσα από αυτήν την κοινωνία μάς καλεί να βιώσουμε αφενός το βαθύτερο περιεχόμενο της ταπείνωσης και της θυσίας, επειδή «δια την καταφθαρείσαν φύσιν ημών ο Λόγος σαρξ εγένετο», και αφετέρου το σωτήριο νόημα της δοκιμασίας και της θλίψης, όχι ως αποτρεπτικό στο ρου της βιολογικής μας ζωής, αλλά ως άθλημα και κατάκτηση για την όντως ζωή. Με άλλα λόγια, καλούμεθα να κατανοήσουμε τι σημαίνει και τι συνεπάγεται ο σεβασμός στην ιερότητα της ζωής κάθε συνανθρώπου μας και η καταξίωσή της μέσα από την συνύπαρξη και την συμβίωση.

Υπό αυτό το πρίσμα το ελπιδοφόρο μήνυμα της Θείας Ενανθρωπήσεως μας φωτίζει για να μη χάσουμε την ανθρωπιά μας ή να διαταράξουμε τις διαπροσωπικές σχέσεις μας, καθώς οι σχέσεις μας αυτές πρώτιστα καταξιώνονται στο πρόσωπο του Σωτήρα και Λυτρωτή, του σαρκωθέντος Κυρίου μας, και κυρίως μέσα στην Εκκλησία, στο «σώμα του Χριστού», όπου δεν υπάρχει απελπισία αλλά πίστη και αγάπη, δηλαδή εμπιστοσύνη στο Θεό και βεβαία ελπίδα σ’ Αυτόν. 

Πίστη και ελπίδα για το καλύτερο και θυμηδέστερο, αφού δεν πρέπει να λησμονούμε πως ό,τι καλό έχουμε, το έχουμε από τον Θεό, είναι δικό Του δώρο, ακόμη και η ζωή, και αυτό το καλό βρίσκεται μέσα στην Εκκλησία, όπου δε μας ενώνει κάτι αφηρημένο, αλλά αυτός ο ίδιος ο Χριστός.

Το μυστήριο της Γέννησης του Κυρίου μας, ως οντολογικό μήνυμα ελπίδας και εμπιστοσύνης, προσφέρει στον άνθρωπο της πίστεως, αλλά ακόμη και στον αχάριστο, τον βυθισμένο στο σκοτάδι του εγωισμού, τη δυνατότητα να δει κάπως τον «Ήλιον της Δικαιοσύνης». Υποδεικνύει στον άνθρωπο κάθε εποχής τον τρόπο του αγώνα και τον καθοδηγεί «εις οδούς ευθείας».

Πατρικώς σας προτρέπω, να προετοιμαζόμαστε σήμερα και κάθε ημέρα του σύντομου βίου μας να υποδεχθούμε τον Ενανθρωπήσαντα Χριστό και να Του προσφερόμαστε με ταπείνωση, αποτάσσοντας το θέλημά μας στο δικό Του θέλημα, γιατί μόνο τότε θα καταλάβουμε το βαθύτερο νόημα της ταπείνωσης του Θεανθρώπου Χριστού αλλά και το ελπιδοφόρο μήνυμα της Θείας Ενανθρωπήσεώς Του.

Χαρούμενα και ευλογημένα Χριστούγεννα!

Ευτυχές το νέον έτος 2021!

Με πατρικές ευχές και ευλογίες

εν Χριστώ τεχθέντι

† Ο ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ