Δύσκολες ερωτήσεις, ψύχραιμες απαντήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας

Δύσκολες ερωτήσεις, ψύχραιμες απαντήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας

Τα προβλήματα, κυρίως, της καθημερινότητας και όσα δημιουργούνται στη ζωή των δημοτών κυριάρχησαν στις ερωτήσεις ελέγχου της Δημοτικής Αρχής από επικεφαλής και δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας.

Τα προβλήματα στο Δημοτικό Πάρκο του ΟΣΕ, τα προβλήματα στην οδοποιία και στη σχολική στέγη, η μεγαλύτερη εμπλοκή στο θέμα της πανδημίας COVID-19, ο σχεδιασμός παρεμβάσεων στην οδό Ναυαρίνου εν όψει καλοκαιριού, η πρόσβαση των μαθητών και μαθητριών με αναπηρία στα σχολεία και η τύχη του Ανατολικού Κέντρου, ήταν από τα θέματα που συζητήθηκαν περισσότερο.

Από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής το… βάρος των απαντήσεων… σήκωσαν περισσότερο οι αντιδήμαρχοι (σ.σ. κατ’ επιλογή του δημάρχου, αν και πρόσθεσε με τη σειρά του τη δική του πινελιά στις απαντήσεις).

Ειδικότερα, ο Γιάννης Μπάκας τόνισε ότι στην περιοχή της Δυτικής Γειτονιάς σχεδιάζεται μια μεγάλη παρέμβαση από τη Δημοτική Αρχή, η οποία θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα των ελεύθερων χώρων και του πρασίνου καταλυτικά. Για την οδό Ναυαρίνου, σημείωσε ότι σχεδιάζεται ένα πολύ καλό “λίφτινγκ”, ενώ για το Δημοτικό Πάρκο του ΟΣΕ και την κατάσταση με τα βαγόνια, σχολίασε ότι οι σύλλογοι που τα διαχειρίζονται ή θα τα διαχειριστούν υποχρεούνται να αναβαθμίσουν το εσωτερικό τους, ενώ για την εξωτερική κατάστασή τους υπεύθυνος είναι ο Δήμος Καλαμάτας.

Ο Γιώργος Φάββας, με τη σειρά του, για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων είπε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα γίνει τηλεδιάσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να καταρτιστεί και το σχέδιο δράσης για την καινούργια χρονιά. Παρ’ όλα αυτά, πρόσθεσε, η Δημοτική Αρχή δεν “κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια” και προσπαθεί για το καλύτερο δυνατό..

Ο Σαράντος Μαρινάκης παραδέχτηκε ότι η κατάσταση με το 4ο Νηπιαγωγείο δεν είναι και η καλύτερη δυνατή, αλλά δεσμεύτηκε ότι υπάρχει προτεραιότητα για τη μεταφορά του. Αναφερόμενος, γενικότερα, στις προεκλογικές δεσμεύσεις της Δημοτικής Αρχής, ισχυρίστηκε ότι θα τηρηθούν μέχρι… κεραίας.

Ο Νίκος Μπασακίδης είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για τις σημειακές τροποποιήσεις στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Καλαμάτας, ενώ για το παραλιακό μέτωπο υποστήριξε ότι υπάρχουν μια σειρά από υλοποιήσιμα σχέδια. Ανάπλαση στον προαύλιο χώρο του ναού της Ανάστασης, της Εθνικού Σταδίου, διαμόρφωση χώρων στάθμευσης και διανοίξεις δρόμων, έργα που θα βοηθήσουν την καλοκαιρινή καθημερινότητα.

Για το Ανατολικό Κέντρο και την περιοχή της “Τέντας” υπάρχει ένα μεγαλόπνοο σχέδιο που θα βοηθήσει στην περαιτέρω ανάπτυξης της περιοχής και θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, αλλά και από το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Καλαμάτας.

Για το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο, υπάρχει πλήρης φάκελος για ένταξη του έργου προς χρηματοδότηση στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, ενώ μέσα στο Φεβρουάριο θα υποβληθεί ανάλογος για το Ειδικό ΕΠΑΛ Γυμνάσιο- Λύκειο.

Για την πρόσβαση στα σχολεία, παρατήρησε ότι υπάρχει ένα εύρος παρεμβάσεων, όπως σχεδιάζεται και η ενεργειακή τους αυτονομία.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, αναφερόμενος στην πανδημία COVID-19, υποστήριξε ότι ο Δήμος έχει κάνει ό,τι είναι δυνατό και ό,τι του έχει ζητηθεί, έχει άριστη συνεργασία με το Κέντρο Υγείας και το Γενικό Νοσοκομείο, ενώ σχολίασε και την οικονομική στήριξη επιχειρήσεων και δημοτών με μια σειρά από μέτρα.

Ξεκαθάρισε δε ότι τάσσεται αναφανδόν υπέρ της αναβάθμισης της 120 ΠΕΑ, ενώ προχωρώντας και σε ένα μίνι απολογισμό των πεπραγμένων της περασμένης χρονιάς, είπε ότι, ενώ αντιμετωπίστηκαν πρωτόγνωρα πράγματα, είναι θετικός.   

Του Αντώνη Πετρόγιαννη