Έντονες διαμαρτυρίες για ανεμογεννήτριες 700 μέτρα από το ναό του Επικούριου Απόλλωνα

Έντονες διαμαρτυρίες για ανεμογεννήτριες 700 μέτρα από το ναό του Επικούριου Απόλλωνα

Την έντονη διαμαρτυρία της Περιβαλλοντικής-Πολιτιστικής Ένωσης Μεσσηνίας προκάλεσε η αίτηση εταιρείας για εγκατάσταση 72 ανεμογεννητριών στην περιοχή του Λύκαιου Όρους και κοντά στο ναό του Επικούριου Απόλλωνα. Μάλιστα, η Ένωση με χάρτες παρουσιάζει τη μικρή απόσταση, περίπου 700 μέτρα, μεταξύ των αρχαίων μνημείων και των ανεμογεννητριών, σε περίπτωση που εγκατασταθούν.

72 ανεμογεννήτριες
Η Ένωση υπογραμμίζει ότι η περιοχή του Λύκαιου Όρους βάσει των ανασκαφικών δεδομένων και της μυθολογίας θεωρείται η κοιτίδα των Ελλήνων. Και προσθέτει: «Ένας χώρος ιερός, που αποτελεί έναν από τους αρχαιότερους χώρους λατρείας στον κόσμο, με πλήθος αρχαίων μνημείων και που σε συνδυασμό με το μοναδικό φυσικό κάλλος και την παρθένα φύση που τον περιβάλλει, καθιστούν την περιοχή μοναδική στον κόσμο! Λίγοι γνωρίζουν ότι θεωρείται η γενέτειρα του θεού Δία, βασιλιά των θεών του Ολύμπου! Μάλιστα, η σημαντικότητα των αρχαίων ευρημάτων και το φυσικό κάλλος της περιοχής έχουν παρακινήσει πανεπιστήμια σε συνεργασία με εξέχουσες προσωπικότητες ανά τον κόσμο και την Αρχαιολογική Υπηρεσία να δημιουργήσουν το “Παράσσιο πάρκο πολιτιστικής κληρονομιάς”, το οποίο θα αναδείξει παγκοσμίως τη μοναδικού κάλλους αρχαία πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής. Σε αυτό το λίκνο του αρχαίου πολιτισμού μας αποτόλμησε εταιρεία να αιτηθεί εγκατάστασης 72 ανεμογεννητριών!»

Μικρές αποστάσεις
Όπως εξηγούν στη συνέχεια, η Περιβαλλοντική- Πολιτιστική Ένωση Μεσσηνίας ζήτησε και έλαβε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας τις ακριβείς θέσεις των αρχαίων ευρημάτων στην περιοχή, τις οποίες, αφού τοποθέτησε επί του χάρτη με τις θέσεις των ανεμογεννητριών όπως αυτός έχει κατατεθεί στη ΡΑΕ, διαπίστωσε ότι οι ανεμογεννήτριες, ύψους 185 μέτρων και πλάτους 90 μέτρων, βρίσκονται σε απόσταση μόλις 700 μέτρων από τα αρχαιολογικά ευρήματα και μνημεία του Λύκαιου Όρους.

Συγκεκριμένα, 700 μέτρα από τον «Ιππόδρομο-Στάδιον», που αποτελεί το μοναδικό σωζόμενο ιππόδρομο της αρχαιότητας, και 3.000 μέτρα από το Ναό του Επικούριου Απόλλωνα, ο οποίος αποτελεί μοναδικό δείγμα αρχαιοελληνικής αρχιτεκτονικής, πρότυπο μνημείο, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και το πρώτο ελληνικό μνημείο που γράφτηκε στον αντίστοιχο Κατάλογο Παγκόσμιων Μνημείων της UNESCO.

«Κατόπιν αυτών θεωρούμε ότι αποκλείεται η Εφορεία Αρχαιοτήτων, που θα αναλάβει να ελέγξει την υπό κρίση αίτηση, να εγκρίνει ένα τέτοιο ανοσιούργημα, καθώς μια τέτοιου μεγέθους και χαρακτήρα παρέμβαση έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τον αρχαιολογικό νόμο και το Σύνταγμα, τα οποία παραβιάζει κατάφωρα και θα αποτελούσε βεβήλωση του σημαντικότερου ιερού λατρευτικού χώρου της αρχαιότητας. Το βάρος της κληρονομιάς των αρχαίων προγόνων μας είναι τεράστιο, όσο η αξία και η μοναδικότητά του. Κράτος, αιρετοί και πολίτες έχουμε υποχρέωση να σταθούμε στο ύψος που οι περιστάσεις απαιτούν, ορθώνοντας ηχηρό ανάστημα απέναντι σε όποιον αποπειράται κατά τρόπο ασυνείδητο να βεβηλώσει», καταλήγει η Ένωση.

Της Βίκυς Βετουλάκη