Πολύ καλή η φετινή παραγωγή ελαιολάδου στη Μεσσηνία – Αισιοδοξία για τις τιμές

Πολύ καλή η φετινή παραγωγή ελαιολάδου στη Μεσσηνία – Αισιοδοξία για τις τιμές

Η… νεογέννητη αγορά ελαιολάδου του 2021

Ενώ ακόμη η αγορά ελαιολάδου βρίσκεται στην εορταστική απραξία, στην ενημερωτική ιστοσελίδα olivenews.gr ο Βασίλης Ζαμπούνης κατέγραψε τις πρώτες ενδείξεις για το ξεκίνημά της το νέο έτος.

Έτσι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η ζώνη της αθηνολιάς στη νότια Λακωνία έχει ουσιαστικά ολοκληρώσει τις αγοραπωλησίες. Η κορωνέικη της Λακωνίας κυμαίνεται (τιμές ex-factory, FOB) σε ένα πάρα πολύ μεγάλο εύρος τιμών από 2,60 έως 2,90 ευρώ/κιλό, ανάλογα με ποιότητα, υπολείμματα και οργανοληπτικά. Δίπλα η Μεσσηνία φθάνει το 2,70 με το ΠΟΠ της, ενώ τα συνήθη έξτρα υποχωρούν μεταξύ 2,45 και 2,50 ευρώ/κιλό.

Στην Κρήτη που, όπως επανειλημμένα έχουμε πει, για φέτος εστιάζεται το ενδιαφέρον, ο μεγάλος προβληματισμός αφορά στον “κίνδυνο φρακαρίσματος των δεξαμενών”, άρα και βιαστικών πωλήσεων όσο όσο, ως αποτέλεσμα και των λαθεμένων συμβουλών “μην πουλάτε” και περί “τεχνητής κρίσης”, που -υποτίθεται- ότι θα ανεβάσουν τις τιμές.

Πράγματι τις τελευταίες ημέρες οι τιμές έχουν εκτοξευθεί στα ύψη με ελαιουργούς να συναγωνίζονται ποιος θα δώσει τις πιο ψηλές τιμές στους παραγωγούς, για να μαζέψει τα πιο πολλά τσουβάλια (αλεστικά) στην αυλή του.

Μακάρι το έδαφος να είναι στέρεο, οι μεσολαβούντες μεσίτες να πληρώσουν στο ακέραιο και οι τιμές που ακούγονται για “άκοπα λάδια” να επαληθευθούν (τιμολογηθούν). Ωστόσο, αφήνει ερωτηματικά πώς γίνεται η τιμή παραγωγού και αναχώρησης να είναι υψηλότερη από την τιμή άφιξης που προσφέρουν αξιόπιστοι ιταλικοί οίκοι.

Εν πάση περιπτώσει, οι γιορτές τελειώνουν, η αγορά θα ζωηρέψει, “θα στρώσει” και θα δούμε πώς θα εξελιχθεί.

Πάνω από 50.000 τόνους η φετινή παραγωγή στη Μεσσηνία
Από την άλλη πλευρά, ο Γιάννης Πάζιος, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας, δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι «η συγκομιδή ολοκληρώνεται το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου. Η παραγωγή φέτος στη Μεσσηνία έχει εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά και από άποψη ποσότητας αναμένεται να υπερβεί τους 50.000 τόνους. Κάποια προβλήματα από τον καύσωνα του Μαΐου ή και την ανομβρία μετέπειτα μπορεί να προκάλεσαν δυσχέρειες, όμως όχι στην έκταση που έδειχναν στην αρχή, δηλαδή ήταν πολύ μικρότερα γενικά. Κατά τα άλλα, οι τιμές παίζουν μεταξύ 2,50 και 2,70 ευρώ το κιλό, αλλά υπάρχει μια διάχυτη προσδοκία ότι θα υπάρξει άνοδος από το Μάρτιο, όσο αίρονται οι περιορισμοί σε κυκλοφορία, εστίαση κ.λπ. λόγω κορωνοϊού. Σημειωτέον ότι πριν από λίγες μέρες έπεσαν και κάποια χαλάζια σε ορισμένες περιοχές, αλλά αισιοδοξούμε ότι θα τα ξεπεράσουμε κι αυτά, όπως ξεπεράσαμε κι άλλα προβλήματα φέτος, π.χ. την έλλειψη εργατικών χεριών κ.λπ.».