Το ΚΑΣ κρίνει την τύχη του δρόμου Τζάνε- Καλαμάκι, μέσα στο 2021 «βλέπει» ολοκλήρωση ο Π. Νίκας

Το ΚΑΣ κρίνει την τύχη του δρόμου Τζάνε- Καλαμάκι, μέσα στο 2021 «βλέπει» ολοκλήρωση ο Π. Νίκας

Περιοχές της Νοτιοδυτικής Μεσσηνίας επισκέφθηκε την περασμένη Παρασκευή ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, συνοδεύοντας το γενικό γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού, Γιώργο Διδασκάλου, και κλιμάκιο στελεχών του εν λόγω υπουργείου, όπως και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.

Ειδικότερα, πέραν των επισκέψεων στα κάστρα της Κορώνης και της Μεθώνης, διενεργήθηκαν αυτοψίες στο τμήμα του δρόμου Τζάνε – Καλαμάκι και συγκεκριμένα στην περιοχή των αρχαιοτήτων και στο υλοποιούμενο στον Άγιο Ανδρέα Αίπειας έργο αντιδιαβρωτικής προστασίας των ακτών.

Σε δηλώσεις τους, τόσο ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου όσο και ο γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού, επισήμαναν την πολύ καλή συνεργασία των δύο πλευρών, στην κατεύθυνση δρομολόγησης έργων και λύσεων σε προβλήματα.

Κατά τις επιτόπιες επισκέψεις του Π. Νίκα και του Γ. Διδασκάλου -συνοδευόμενων, μεταξύ άλλων, από το βουλευτή Περικλή Μαντά και τους αντιπεριφερειάρχες Μεσσηνίας Στάθη Αναστασόπουλο, Οικονομικών και Διοίκησης Βασίλη Καπέλιο, Περιβάλλοντος Ανδρέα Τσουκαλά, Πολιτισμού Άννα Καλογεροπούλου, καθώς και τον πρόεδρο της “Αναπτυξιακής Μεσσηνίας” Τάσο Σαρδέλη- έγιναν συναντήσεις, τόσο με το δήμαρχο Μεσσήνης, Γιώργο Αθανασόπουλο, όσο και τον ομόλογό του Πύλου – Νέστορος, Τάκη Καρβέλα.

Τζάνε -Καλαμάκι
Στην περιοχή των αρχαιοτήτων στο Πεταλίδι, στο σημείο διέλευσης του δρόμου Τζάνε – Καλαμάκι, επισημάνθηκε ότι επιδίωξη της Περιφέρειας, αλλά και του υπουργείου Πολιτισμού, αποτελεί η ολοκλήρωση του δρόμου με παράλληλη ανάδειξη των εν λόγω αρχαιοτήτων.

Όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, μέσα από τη μελέτη της Περιφέρειας έχουν προταθεί δύο λύσεις, οι οποίες παρουσιάστηκαν στο γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού, καθώς και στους αρχαιολόγους του έργου. Οι λύσεις αυτές θα εξεταστούν από το ΚΑΣ μέσα στις προσεχείς ημέρες, προκειμένου το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο να προκρίνει μία από αυτές.

“Έχουμε καταλήξει, επί της ουσίας, κι αυτό είναι πάρα πολύ καλό” σημείωσε ο περιφερειάρχης, παρατηρώντας ωστόσο πως “το δυστύχημα είναι ότι η αρχική μελέτη χάραξης του δρόμου δεν ήταν σωστή, με συνέπεια το έργο να μετρά πάνω από μια δεκαετία, έχοντας σχεδόν διπλασιάσει την αρχικά προϋπολογιζόμενη δαπάνη κατασκευής του. Μετά τις τρέχουσες εξελίξεις, ωστόσο, εκτιμούμε ότι το έργο μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα στο 2021” τόνισε ο Π. Νίκας.

Αντιδιαβρωτικό έργο παραλιών Αίπειας
Ακολούθησε επίσκεψη στον Άγιο Ανδρέα -στη Δημοτική Ενότητα Αίπειας – όπου βρίσκονται εν εξελίξει έργα αντιδιαβρωτικής προστασίας, στο πλαίσιο υλοποίησης αυτού του σημαντικού έργου προϋπολογισμού περί τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ. «Σε συνδυασμό με το έργο αποκατάστασης ζημιών από την κακοκαιρία “Ζορμπάς” που εκτελείται στο Πεταλίδι, υλοποιούνται στο σύνολό τους τα έργα προστασίας στη δυτική πλευρά του Μεσσηνιακού Κόλπου. Θα ακολουθήσουν τα έργα στην ανατολική πλευρά του Κόλπου, στις περιοχές της Μικρής Μαντίνειας και της Αβίας» δήλωσε ο περιφερειάρχης.

Ας σημειωθεί ότι από την πλευρά των κατοίκων της περιοχής τέθηκαν αιτήματα για παράλληλη διαμόρφωση του παραθαλάσσιου χώρου με σκοπό την αξιοποίησή του από τις τουριστικές επιχειρήσεις, κάτι για το οποίο υπήρξε δέσμευση, όπως είπε ο Π. Νίκας.