Το Save Your Hood έφτασε και στην Καλαμάτα

Το Save Your Hood έφτασε και στην Καλαμάτα

Όταν οι νέοι αναλαμβάνουν δράση…

Από τα Τουρκοβούνια της Αθήνας και μέσω του Facebook ξεκίνησε κατά την προηγούμενη καραντίνα η δράση του Save Your Hood, με στόχο να βελτιώσει την καθημερινότητα και να αλλάξει τον τρόπο σκέψη μας.

Μια ομάδα νέων, λοιπόν, αποφάσισε να αναλάβει εθελοντική δράση και να καθαρίσει την περιοχή. Από τότε μέχρι σήμερα ακολούθησαν κι άλλες δράσεις, ενώ βρήκε μιμητές ανά τη χώρα.

Το όλο εγχείρημα στήθηκε και επικοινωνείται μέσω του Facebook. Εκεί γίνονται γνωστές όλες οι δράσεις, αλλά και οι πρωτοβουλίες του, ενώ πλέον να έχει γιγαντωθεί.

Το Save Your Hood πριν από λίγο καιρό έφτασε και στην Καλαμάτα ή, καλύτερα, το έφερε μια ομάδα τριών νέων που αποφάσισαν να βοηθήσουν στον ευπρεπισμό της πόλης.

Το «Θάρρος» μίλησε με τη Θεοδώρα Τσώλη, μια νέα κοπέλα που επέστρεψε μετά τις σπουδές της στην Καλαμάτα και είναι ένα από τα τρία άτομα που ξεκίνησαν την όλη πρωτοβουλία και στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα. Μέχρι σήμερα έχουν κάνει δύο δράσεις- καθαρισμούς στην παραλία της Καλαμάτας, ενώ αύριο Κυριακή μάς περιμένουν όλους στο μεγάλο πάρκο της Τέντας, ένα πάρκο που σίγουρα αξίζει καλύτερης τύχης, αλλά δυστυχώς η κατάστασή του μόνο ως ικανοποιητική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

-Save Your Hood… Πείτε μας τι είναι αυτό…
Η συγκεκριμένη ομάδα δημιουργήθηκε για να στεγάσει και να συντονίζει ατομικές και ομαδικές πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης σε όλη την Ελλάδα. Αποτελεί μία ομάδα, όπου όλοι μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας, τις ανάγκες των περιοχών μας, προσέχουμε ό,τι αγαπάμε και βοηθάμε να βελτιωθεί ο τρόπος σκέψης των υπολοίπων.

-Πώς αποφασίσατε να το κάνετε και στην πόλη μας;
Πρόσφατα γύρισα στην Καλαμάτα προκειμένου να ιδρύσω τη δική μου επιχείρηση, και ούσα πλέον πολίτης της Καλαμάτας δεν μπορούσα παρά να οδηγηθώ σε δράσεις προσφοράς για την πόλη μας.

Ίσως είναι και η κατάσταση που με κάνει να θέλω να περνάω χρόνο έξω από το σπίτι, αλλά το κύριο που με οδήγησε σε αυτό είναι ότι, όταν όλοι κάνουμε απλές καθημερινές πράξεις, μπορεί πραγματικά να σημειωθεί διαφορά!

-Ποιοι το ξεκινήσατε και πόσοι έχετε φτάσει μέχρι σήμερα;
Η πρωτοβουλία δεν ξεκίνησε από την Καλαμάτα, αλλά από μία ομάδα παιδιών στα Τουρκοβούνια. Φτιάχνοντας ένα group στο facebook, ενημερώθηκα και αμέσως θέλησα να κάνω το ίδιο για την Καλαμάτα.

Την πρώτη φορά ήμουν εγώ με τον αδερφό μου (Χαράλαμπο Τσώλη) και την ξαδέρφη μου (Κωνσταντίνα Κωνσταντοπούλου). Τη δεύτερη φορά, μόνο με τις φωτογραφίες που κοινοποίησα στα social media, χάρηκα πολύ που είδα ότι ήμασταν 10 άτομα, μαζί και μικρά παιδιά, και ελπίζω σιγά σιγά να πληθαίνουμε!

Οι πρώτοι που ανταποκρίθηκαν και, μάλιστα, με τις οικογένειές τους ήταν οι: Νίκη Χριστοδούλου, Σοφία Τρίχα, Κωνσταντίνα Φούκα, Σύλβια Μπουφέα.

-Οι δράσεις σας μέχρι σήμερα και τα σχέδιά σας;
Μέχρι στιγμής έχουμε καθαρίσει τη παραλία της Καλαμάτας. Παρόλα αυτά δε θέλουμε να επικεντρωθούμε μόνο εκεί, αλλά να βοηθήσουμε οποιαδήποτε γειτονιά έχει ανάγκη και έχει γεμίσει σκουπίδια. Δυστυχώς, μέρα τη μέρα ανακαλύπτουμε ολοένα και περισσότερες.

Πανελλαδικά η ομάδα save your hood έχει σήμερα δράση σε 44 νομούς και συνεχίζει να μεγαλώνει χάρις στη θέληση του κόσμου.

-Ο κόσμος στην πόλη έχει διάθεση για πραγματικό εθελοντισμό τελικά;
Αποτελεί ελπίδα ότι όταν ο κόσμος δει ότι κάνουμε πράγματα για τη γειτονιά του, θα θελήσει να συνδράμει. Παίρνοντας το ίδιο αίσθημα προσφοράς που παίρνω και εγώ, δε θα μείνει μόνο στη γειτονιά του, αλλά βοηθήσει να καθαρίσουμε την πόλη μας και οποιαδήποτε γειτονιά έχει ανάγκη.

Νομίζω ότι ο εθελοντισμός κρύβεται μέσα σε κάθε άνθρωπο και αυτό φάνηκε από την τελευταία φορά, οπότε απλοί άνθρωποι που έκαναν το μπάνιο εκείνη την ώρα σηκώθηκαν και βοήθησαν.

Νομίζω ότι κανέναν δεν ευχαριστεί να βλέπει σκουπίδια πεταμένα στους δρόμους και στις γειτονιές μας. Συνήθως το μόνο που χρειάζεται για να δράσει ο κόσμος είναι η παρακίνηση και το έναυσμα.

-Το ιδεατό για εσάς ποιο θα ήταν;
Δεν είναι μόνο τα σκουπίδια που μαζεύουμε, αλλά κάτι παραπάνω, είναι η αλλαγή στις κακές συνήθειες και στον τρόπο σκέψης όλων μας.

Έχουμε μάθει ότι η καθαριότητα της πόλης είναι αποκλειστική ευθύνη των Δημοτικών Αρχών και αυτό σε ορισμένα πλαίσια είναι αλήθεια.

Αλλά πιστεύω ότι το να είναι μια πόλη καθαρή, είναι υποχρέωση και ευθύνη όλων μας.

-Κάποιος που θέλει να συμμετέχει πώς μπορεί να το κάνει;
Οποιοσδήποτε θέλει να βοηθήσει σε αυτή μας τη δράση μπορεί να μας βρει στο Facebook, στην Ομάδα save your hood, όπου κάθε εβδομάδα γίνεται ψηφοφορία για μέρη σε όλη την Ελλάδα που χρειάζονται βοήθεια.

Εννοείται, καλούμε το Δήμο και τους ιδιώτες να συνεισφέρουν όπως μπορούν, είτε με εργαλεία που μας λείπουν, είτε με εξοπλισμό για καθαριότητα.

Το αίσθημα της προσφοράς είναι κάτι που γεμίζει κάθε άνθρωπο και δεν πρέπει να φοβόμαστε να το εκφράσουμε.

Αν έχουμε όλοι μια σακούλα και μαζεύουμε τα σκουπίδια στο δρόμο μας την ώρα που έχουμε στείλει 6 για να πάμε το περπάτημά μας, πιστέψτε με, θα κάνουμε τη διαφορά.

-Πείτε μας για την αυριανή σας δράση στην Καλαμάτα…
Αυτήν την Κυριακή 17/01 στις 12.00 θα είμαστε στη γειτονιά της Τέντας (συνάντηση στο γήπεδο) για να βοηθήσουμε. Όλοι είστε καλεσμένοι και θα χαρούμε να μεγαλώσουμε την παρέα μας!

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση