“Βατερλώ” της Ε.Ε. με τα εμβόλια

“Βατερλώ” της Ε.Ε. με τα εμβόλια

Σε μεγάλο “φιάσκο” των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξελίσσεται η ιστορία με τα εμβόλια. Την ώρα που γράφω το σχόλιο διαβάζω ότι, σύμφωνα με το “Reuters”, η εταιρεία “AstraZeneca” αποχώρησε από τις συζητήσεις με την Κομισιόν, όπου είχε κληθεί να δώσει εξηγήσεις… 

Ας πάρουμε λίγο τα πράγματα από την αρχή. Το καλοκαίρι, χωρίς να υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα, η Ε.Ε. προχώρησε σε συμφωνία “μαμούθ” με τη βρετανική εταιρεία προπληρώνοντας τις δόσεις των εμβολίων. Οι λόγοι αυτής της επιλογής έναντι των άλλων δύο εμβολίων νέας τεχνολογίας( m~RNA) των εταιρειών “Moderna” και “Pfizer/Biotench” , όπου οι συμφωνίες ήταν αρκετά μικρότερες, δεν έχουν εξηγηθεί επαρκώς. 

Τους επόμενους μήνες διαπιστώθηκε ότι τα εμβόλια της βρετανικής εταιρείας στις κλινικές μελέτες δεν εμφανίζουν την ίδια αποτελεσματικότητα σε ανοσία με τα άλλα δύο που ήδη έχουν εγκριθεί, ενώ και ο ΕΜΑ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων) ζήτησε συμπληρωματικά στοιχεία για το φάκελο που είχε καταθέσει η εταιρεία. 

Πριν από περίπου 10 ημέρες διαβάσαμε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζητούν γρηγορότερη έγκριση του εμβολίου από τον ΕΜΑ, ο οποίος ακόμα δεν έχει δώσει άδεια κυκλοφορίας του συγκεκριμένου εμβολίου στην Ε.Ε. 

Φτάνουμε, λοιπόν, στο σήμερα, οπότε η εταιρεία ξαφνικά ενημερώνει την “Ένωση” ότι δε δύναται να παραδώσει τις δόσεις που είχαν συμφωνηθεί για το επόμενο χρονικό διάστημα! Από τότε ξεκίνησε ένας “πόλεμος” μεταξύ εταιρείας και Ε.Ε. με άγνωστη κατάληξη. 

Μέσα σε όλα είδαν το “φως” της δημοσιότητας και γερμανικά δημοσιεύματα, τα οποία αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της “AstraZeneca” σε ηλικιωμένους άνω των 65, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΕΜΑ προτίθεται να εγκρίνει την κυκλοφορία του εμβολίου μόνο σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες… 

Ας αναλογιστούμε τώρα ότι ο κεντρικός σχεδιασμός των εμβολιασμών σε όλη την Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα, είχε γίνει με βάση τις παραγγελίες των συγκεκριμένων εμβολίων. Πριν από μια εβδομάδα δε, ο υπουργός Επικρατείας κ. Γεραπετρίτης διαβεβαίωνε ότι η χώρα μας μέχρι τον Απρίλιο θα έχει 4,5 εκ. δόσεις εμβολίων της “AstraZeneca”. 

Εν κατακλείδι, αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι έχουν γίνει οδυνηρά σφάλματα εξ αρχής, με τις ευθύνες να βαραίνουν τις ηγεσίες της Ε.Ε. 

Το ζητούμενο σήμερα είναι να αναλάβουν το θάρρος και να πουν την αλήθεια στους πολίτες, ταυτόχρονα με τον ανασχεδιασμό του εμβολιαστικού προγράμματος. 

Κ. Γαζ.