Ανοδική τάση το τελευταίο διάστημα για το ελαιόλαδο στη Μεσσηνία, λίγο κάτω από τα 3 ευρώ

Ανοδική τάση το τελευταίο  διάστημα για το ελαιόλαδο στη Μεσσηνία, λίγο κάτω από τα 3 ευρώ

Σε αντίθεση με τη γειτονική Λακωνία, όπου η τιμή του ελαιολάδου, σύμφωνα με την τελευταία μεγάλη αγοραπωλησία, ξεπέρασε τα τρία (3) ευρώ, η κατάσταση στη Μεσσηνία είναι πιο άσχημη, αν και το τελευταίο διάστημα φαίνεται να αλλάζει πρόσημο και εικόνα προς το θετικότερο.

Ειδικότερα, σε πώληση μιας ποσότητας ελαιολάδου 63 τόνων προχώρησε, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Τριφυλίας. Την εν λόγω ποσότητα αγόρασε μια εταιρεία από την περιοχή του Αιγίου, στην τιμή των 2,72 ευρώ ανά κιλό.

Παράλληλα, στον ίδιο νομό, όπως τόνισε ο Γιώργος Κόκκινος, από την ομάδα παραγωγών Νηλέας, υπάρχει μια ανοδική τάση από την αρχή της σεζόν, οπότε γίνονται πλέον πράξεις και στα 2,70 – 2,80 ευρώ το κιλό, ενώ στην αρχή η τιμή δεν ξεπερνούσε τα 2,50 ευρώ το κιλό. Φαίνεται, σύμφωνα με όσα μας είπε ο κ. Κόκκινος, ότι επαληθεύονται οι προσδοκίες για κάπως καλύτερες από πέρσι τιμές, ως αποτέλεσμα και των αστάθμητων καιρικών συνθηκών γενικώς.

Συγκρατημένη αισιοδοξία για τη φετινή χρονιά στο ελαιόλαδο επικρατεί και στα βόρεια της Μεσσηνίας, όπου υπάρχει φέτος μικρή παραγωγή, λόγω- μεταξύ άλλων- της έλλειψης εργατών γης και των περιορισμών στις μετακινήσεις εξαιτίας κορωνοϊού, περιορισμοί που απέτρεψαν αρκετό κόσμο από το να μαζέψει ελιές, όπως τα προηγούμενα έτη.

Όπως εξήγησε ο Παύλος Καπλάνης από το Ben Olive Mill – Μπενακόπουλος Ελαιοτριβείο, με έδρα στη βόρεια Μεσσηνία, υπάρχει πολύ καλή ποιότητα στο ελαιόλαδο φέτος, κάτι που εν μέρει οφείλεται και στο γεγονός ότι επειδή δεν υπήρχε μεγάλη διαθεσιμότητα σε εργάτες γης, οι παραγωγοί μάζευαν μικρή ποσότητα καρπού κάθε ημέρα. Έτσι, το εν λόγω ελαιοτριβείο έβγαζε μέσα σε λίγες ώρες το ελαιόλαδο.

Ο κ. Καπλάνης μάς ανέφερε επίσης ότι οι τιμές ξεκίνησαν στα 2,40 ευρώ το κιλό, ενώ τώρα έχουν ανέλθει σε επίπεδα άνω των 2,50 ευρώ το κιλό. Στη λιανική εντός Ελλάδας, η κατάσταση είναι καλή και υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, η εταιρεία του διέθεσε στην Ιταλία το προϊόν, που σε άλλες χρονιές κατευθύνονταν για την εστίαση στην Ελλάδα.

Σημειωτέον ότι το ελαιοτριβείο Μπενακόπουλος είναι επισκέψιμο, λειτουργεί όλο το χρόνο και δέχεται τουρίστες από όλο τον κόσμο. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι, σύμφωνα με τον κ. Καπλάνη, το γεγονός ότι αρκετοί ευκατάστατοι τουρίστες έχουν εισέλθει στη χώρα μας με αυτοκινούμενα και περιμένουν πώς και πώς να αρθούν οι περιορισμοί.

Από την άλλη πλευρά, για πέμπτη χρονιά οι τιμές ελαιολάδου στη Μεσσηνία είναι στο κόστος παραγωγής, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Κώστας Αποστολόπουλος, πρόεδρος στον Αγροτικό Σύλλογο Χανδρινού.

Όπως δηλώνει, κατά την περίοδο συγκομιδής η τιμή παραγωγού για το καλής ποιότητας ελαιόλαδο στη Μεσσηνία ήταν «κολλημένη» στα 2,55 έως 2,60 ευρώ το κιλό. Μόνο τις τελευταίες μέρες είχαμε μια άνοδο τιμής στα 2,65 και έφτασε μέχρι τα 2,72 ευρώ το κιλό. Όμως, ούτε αυτή η άνοδος της τιμής μπορεί να ικανοποιήσει τους παραγωγούς. Επίσης αυτή την περίοδο λίγοι παραγωγοί έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύσουν το προϊόν τους για να κερδίσουν κάποια καλύτερη τιμή.

«Κι ενώ εμείς πουλάμε πάμφθηνα οι συμπολίτες μας αγοράζουν πανάκριβα», τονίζει και προσθέτει: “Mε την αύξηση στο αγροτικό ρεύμα, το «πράσινο τέλος» στο πετρέλαιο κίνησης, το «περιβαλλοντολογικό τέλος» στο νερό άρδευσης, από φέτος τα διάφορα χαράτσια (ΕΝΦΙΑ, ΕΛΓΑ, ΕΦΚΑ, ΟΣΔΕ, κ.τ.λ.) εκτοξεύουν το κόστος παραγωγής.

Την ίδια ώρα που οι αγρότες δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, «πέφτουν» εκατομμύρια ευρώ σε επιχειρηματικούς ομίλους με ποσά που υπερβαίνουν δεκάδες εκατομμύρια το κονδύλι του προϋπολογισμού για τον αγροτικό τομέα. Παράλληλα, εγγυημένες τιμές απολαμβάνουν επιχειρήσεις που διαχειρίζονται δρόμους και ενεργεία.

Ο πρώην υπουργός κ. Βορίδης ανακοίνωσε ενισχύσεις λόγω Covid, οι οποίες όμως στην περιοχή μας κυμάνθηκαν από 300 μέχρι 1.000 ευρώ. Επίσης, πολλοί βγήκαν εκτός ενίσχυσης γιατί δεν ήταν κατά επάγγελμα αγρότες αλλά ετεροεπαγγελματίες.

Είναι πρωτοφανές το χτύπημα που δέχεται η ελιά και το ελαιόλαδο και τα άλλα αγροτικά προϊόντα τα τελευταία χρόνια και το μόνο που εισπράξαμε ως βοήθεια ήταν ψίχουλα και κοροϊδία. Δεν πάει άλλο, δε θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια.

Καλούμε τους συναδέλφους να είναι σε εγρήγορση και να δυναμώσουν τους αγροτικούς συλλόγους για να αγωνιστούμε μέσα από αυτούς, γιατί ό,τι κερδίσαμε, το κερδίσαμε μέσα από αγώνες”.