Δ.Σ. Τριφυλίας: Αναγκάστηκαν να αποσύρουν το τεχνικό πρόγραμμα στην προχθεσινή συνεδρίαση

Δ.Σ. Τριφυλίας: Αναγκάστηκαν να αποσύρουν το τεχνικό πρόγραμμα στην προχθεσινή συνεδρίαση

Δήμαρχος και αντιδήμαρχοι δεν απαντούσαν σε ερωτήματα για τις πηγές χρηματοδότησης

Στην προχθεσινή συνεδρίαση, με τηλεδιάσκεψη, του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας η Δημοτική Αρχή αναγκάστηκε να αποσύρει το τεχνικό πρόγραμμα που εισηγήθηκε ομόφωνα η Εκτελεστική Επιτροπή (δήμαρχος και αντιδήμαρχοι), επειδή από την αντιπολίτευση διαπιστώθηκαν και τέθηκαν ενώπιον του Σώματος λάθη στα ποσά που αναγράφονταν και, κυρίως, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, ο δήμαρχος, καθώς και οι υπόλοιποι έξι αντιδήμαρχοι, δεν απαντούσαν σε ερωτήματα σχετικά με τις πηγές χρηματοδότησης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η επικεφαλής της παράταξης «ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ», Χάιδω Παναγιωτοπούλου, ρώτησε τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Αντώνιο Βλάχο σχετικά με τις πηγές χρηματοδότησης και σε τι ποσό ανέρχονται συνολικά τα έσοδα από ΣΑΤΑ 2021 κ.ά. που περιλαμβάνονται στο τεχνικό πρόγραμμα. Παρεμβαίνοντας η Μαρία Πανουσιοπούλου αναφέρθηκε στα ποσά που αναγράφονταν στο τεχνικό πρόγραμμα ανά τίτλο έργου και συνολικά, διαπιστώνοντας διαφορές στα επιμέρους ποσά των κωδικών με τα σύνολα των προτεινόμενων πιστώσεων.

Ο κ. Λεβεντάκης σημείωσε ότι είναι λάθος και πως είναι άλλο το τεχνικό πρόγραμμα που έχουν συντάξει στην Εκτελεστική Επιτροπή.  Η κα Πανουσιοπούλου σημείωσε πως είναι το τεχνικό πρόγραμμα που εστάλη ως εισήγηση και τόνισε ότι μπορεί να έγινε λάθος κατά την πρόσθεση των επιμέρους ποσών και αυτό είναι ανθρώπινο, ωστόσο εκείνο που ενδιαφέρει είναι η ανακεφαλαίωση εσόδων ανά πηγή χρηματοδότησης, αν δηλαδή η άθροιση ισούται με την ανακεφαλαίωση των εσόδων ανά πηγή χρηματοδότησης. Ο δήμαρχος Τριφυλίας σημείωσε ότι θα το διορθώσουν.

Ωστόσο, η όποια διόρθωση δε θα μπορούσε ποτέ να γίνει μετά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και έγκριση του τεχνικού προγράμματος, αφού δεν ήξεραν να πουν τα ποσά του συνόλου της ανακεφαλαίωσης ανά πηγή χρηματοδότησης.

Στο θέμα παρενέβη και ο Γιάννης Αδρακτάς σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να συζητηθεί η εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής για το τεχνικό πρόγραμμα, αφού, εκτός των λαθών, δεν ξέρουν ποια είναι τα έσοδα ανά πηγή χρηματοδότησης, για να γίνει εκ νέου κατανομή τους.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Συνεργασίας», Δημήτρης Δριμής, αφού αναφέρθηκε στα λάθη που διαπιστώθηκαν στο τεχνικό πρόγραμμα, τόνισε ότι πρέπει να αποσυρθεί το θέμα, γιατί είναι εισήγηση – πρόταση της Εκτελεστικής Επιτροπής και δεν μπορεί το Δημοτικό Συμβούλιο να την τροποποιήσει, αφού δεν έχει καν ψηφιστεί – εγκριθεί στο συμβούλιο, ούτε και μπορεί μετά τη συνεδρίαση του Σώματος, εάν ληφθεί απόφαση για το τεχνικό πρόγραμμα, να γίνει νέα ορθή επανάληψη της απόφασης της Εκτελεστικής Επιτροπής που το εισηγείται.

Σε ερωτήσεις δε που τέθηκαν προς το δήμαρχο και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, απαντούσε άμισθος συνεργάτης του δημάρχου προκαλώντας αντίδραση του Γιάννη Αδρακτά και με τον κ. Δριμή να ρωτάει: «Με ποια ιδιότητα μιλάει, του αντιδημάρχου;». Αξίζει, πάντως, να τονισθεί ότι το τεχνικό πρόγραμμα δεν το αποφάσισε και δεν το εισηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο κανένας υπάλληλος, αλλά η Εκτελεστική Επιτροπή σε συνεδρίασή της, όπως αναγράφεται στο Απόσπασμα από το πρακτικό της με αριθ.2/08-02-2021 τακτικής συνεδρίασής της, στην οποία συμμετείχαν ο δήμαρχος ως πρόεδρος και οι έξι αντιδήμαρχοι ως μέλη. Κανένας εξ αυτών των επτά, παρά την ανάλυση του σχεδίου του τεχνικού προγράμματος που αναγράφεται ότι έγινε στη διάρκεια της συνεδρίασης της Ε.Ε., δεν είδε τα λάθη που είναι οφθαλμοφανή; Αλλά το μείζον δεν είναι τα λάθη στα νούμερα. Ανθρώπινα είναι. Το μείζον και κρίσιμο είναι ότι δεν απαντούσαν για το σύνολο των εσόδων ανά πηγή χρηματοδότησης προκειμένου να ξέρουν και να δουν στη συνέχεια την κατανομή τους κι αν αυτή ισούται με το σύνολο.