Dagi: Η αλάνθαστη μύτη του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας (βίντεο)

Dagi: Η αλάνθαστη μύτη του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας (βίντεο)

Έχει στυλ, είναι υπάκουη, με εξαιρετικές ικανότητες και τα τελευταία δύο χρόνια ο Νo1 βοηθός του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας. Ο λόγος για την Dagi, τον ειδικά εκπαιδευμένο γερμανικό ποιμενικό που με την εξαιρετική του όσφρηση έχει ειδικευτεί στην ανεύρεση ναρκωτικών ουσιών και μαζί με το συνοδό της, αρχιφύλακα Θεόδωρο Μαργαρώνη, δε χάνουν… έρευνα για έρευνα!

Ο αστυνομικός σκύλος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας εμπλουτίζει συνεχώς το βιογραφικό της… καριέρας του με επιτυχίες, ενώ στην εκπαίδευση που παρευρεθήκαμε για τις ανάγκες του ρεπορτάζ, η Dagi ανακάλυψε μέσα σε ελάχιστο χρόνο και τις τρεις ποσότητες ναρκωτικών που της είχαν κρύψει σε διαφορετικά σημεία.

Η Dagi είναι ο τρίτος σκύλος που έχει περάσει από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, ενώ από το 2004 μέχρι σήμερα έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες τους και οι σκύλοι Divina και Henry.

Οι συνοδοί των αστυνομικών σκύλων από τη στιγμή που θα τους αναλάβουν είναι οι μοναδικοί υπεύθυνοι για τη φροντίδα, την άσκηση και την εκπαίδευσή τους. Όπως μας εξήγησε ο κ. Μαργαρώνης ως συνοδός της, η Dagi δεν είναι απλώς ένας αστυνομικός σκύλος, αλλά αποτελεί πλέον μέλος της οικογένειάς του.

Εκπαιδεύεται συνεχώς
Ο συνοδός του αστυνομικού σκύλου με βάση εισαγγελική εντολή – παραγγελία, αλλά και υπουργική απόφαση, κατέχει συγκεκριμένες ποσότητες ναρκωτικών ουσιών για την εκπαίδευσή του. Δηλαδή, έχει ζυγισμένες, με απόλυτη ακρίβεια, διαφορετικές ναρκωτικές ουσίες, τις οποίες χρησιμοποιεί αποκλειστικά για την εκπαίδευση του σκύλου και ελέγχεται αν τις έχει. Ζυγίζονται, δε, σε τακτά διαστήματα και όταν σταματήσει να είναι συνοδός σκύλου, αυτές επιστρέφονται στην υπηρεσία.

«Ο αστυνομικός σκύλος εκπαιδεύεται στο να βρίσκει τις ναρκωτικές ουσίες με βάση τη μυρωδιά τους. Έχει εκπαιδευτεί σε κάθε μυρωδιά ναρκωτικού. Δε γίνεται κάτι άλλο ή, όπως πιστεύει πολύς κόσμος, ότι είναι εξαρτημένος από τη χρήση ναρκωτικών. Αυτό δε συμβαίνει σε καμία περίπτωση. Όπως τα ναρκωτικά είναι επικίνδυνα και επιβλαβή για τον άνθρωπο, φανταστείτε πόσο είναι για τον ευαίσθητο οργανισμό ενός ζώου. Αυτό που κάνει, λοιπόν, το κάνει για το παιχνίδι της. Για να παίξει με το μπαλάκι της. Δεν το κάνει ούτε για το φαγητό της ούτε για τίποτε άλλο. Βρίσκει τα ναρκωτικά με ανταμοιβή το παιχνίδι», διευκρίνισε εξαρχής ο διοικητής του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, Τάσος Δεληγιάννης.

Η Dagi ακολουθεί συγκεκριμένες προδιαγραφές διαβίωσης, εξετάζεται από κτηνίατρο μια φορά το μήνα και ο συνοδός της είναι υπεύθυνος για την υγεία, την ασφάλεια και την ακεραιότητά της.

Παράλληλα, η Dagi με το συνοδό της εξυπηρετούν και τις ανάγκες αστυνομικών υπηρεσιών σε διπλανούς νομούς, ή του Λιμεναρχείου και του Στρατού.

Είναι μέλος της οικογένειας
«Υπάρχει δέσιμο μεταξύ μας, αλλά και με την οικογένειά μου και με τα παιδιά», τόνισε ο συνοδός της κ. Μαργαρώνης και συνέχισε: «Είναι μέλος της οικογένειάς μου. Ζούμε μαζί. Το παιδί θα το αφήσω στην πεθερά μου, το σκυλί δε θα το αφήσω σε κανέναν. Έχει το χώρο της, για να ζει και για να εκπαιδεύεται».

Όπως εξήγησε ο κ. Μαργαρώνης, η Dagi είναι ο βοηθός τους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάνει όλες τις έρευνες. «Τη μία τσάντα θα την ψάξουμε εμείς, αλλά αν έχουμε 10 βαλίτσες ή ένα σπίτι με πολλά αντικείμενα, θα τα ψάξει η Dagi», εξήγησε.

Ο κάθε αστυνομικός σκύλος προσφέρει τις υπηρεσίες του περίπου μέχρι τα 10 του χρόνια και μετά αποσύρεται από την ενεργό υπηρεσία. «Ο αστυνομικός σκύλος και ο συνοδός του είναι σχεδόν στο 95% των ερευνών. Σε καθημερινή επαφή και δράση. Συμμετέχουν σχεδόν σε όλες τις έρευνες και ο αστυνομικός σκύλος είναι εργαλείο της Δίωξης Ναρκωτικών. Ο αστυνομικός σκύλος μάς έχει διευκολύνει πάρα πολλές φορές, όταν οι χώροι είναι πάρα πολύ ανοικτοί, ή έχουν πάρα πολλά αντικείμενα. Ο σκύλος θα κατευθυνθεί άμεσα στη μυρωδιά και δε θα χαθεί πολύτιμος χρόνος για να ψαχτούν τέτοιοι χώροι», συμπλήρωσε ο διοικητής του Τμήματος κ. Δεληγιάννης.

Όταν η έρευνα το απαιτεί, η Dagi προηγείται όλων σε ένα χώρο, προκειμένου χωρίς αυτός να έχει επηρεασθεί από άλλες μυρωδιές να μπορέσει να κάνει τη δουλειά της. Γιατί αν ο χώρος ψαχτεί πρώτα από τους αστυνομικούς της Δίωξης και βρεθεί κάποια ποσότητα, η μυρωδιά του ναρκωτικού θα διαχυθεί, ενώ το σκυλί θα παραπλανηθεί και από τη μυρωδιά στα χέρια των αστυνομικών. Όταν, όμως, η Dagi μπει πρώτη, μπορεί να βρει κρυμμένες ναρκωτικές ουσίες που ένας άνθρωπος δε θα μπορούσε να εντοπίσει.

Εκεί που δεν το περίμεναν
Ζητήσαμε τόσο από το διοικητή του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών, Τάσο Δεληγιάννη, όσο και από τον αρχιφύλακα Θεόδωρο Μαργαρώνη, να μας περιγράψουν κάποια ιδιαίτερα περιστατικά που ξεχώρισαν στην εύρεση ναρκωτικών ουσιών από τους αστυνομικούς σκύλους της Μεσσηνίας.

Το πρώτο που μας περιέγραψε ο κ. Δεληγιάννης ήταν με τον προηγούμενο σκύλο, την Divina: σε έρευνα στην Κορώνη ο σκύλος ανακάλυψε ποσότητα ναρκωτικών ουσιών σε εξωτερικό χώρο, θαμμένη μέσα σε μια γλάστρα. Καθώς, όμως, νόμιζαν ότι η έρευνα έχει ολοκληρωθεί, ο σκύλος επέμενε να πάει σε διπλανό χώρο, άλλου ενοίκου, από αυτόν που ερευνούσαν. Καθώς είδαν το σκυλί να επιμένει, το ακολούθησαν και διαπίστωσαν ότι μέσα στο χώρο που τους κατεύθυνε υπήρχε εσωτερική, υδροπονική καλλιέργεια χασισόδεντρων.

Στο δεύτερο περιστατικό που μας αφηγήθηκε ο κ. Μαργαρώνης, πρωταγωνίστρια ήταν η Dagi. Μετά την ολοκλήρωση έρευνας στο εσωτερικό διαμερίσματος στην Καλαμάτα, είχαν εντοπισθεί μικρές ποσότητες ναρκωτικών. Η Dagi επέμενε, όμως, να βγει από το διαμέρισμα. Όταν την οδήγησαν έξω, άρχισε να γαυγίζει και να πηδάει προς ένα ντουλάπι που ήταν το ρολόι της ΔΕΗ. Εκεί οι αστυνομικοί βρήκαν και κατάσχεσαν ποσότητα κοκαΐνης.

Της Βίκυς Βετουλάκη