Δήμος Μεσσήνης: Ενημέρωση για την πρόοδο της μελέτης που εξετάζει τις χρήσεις γης στην περιοχή ΛΠ3

Δήμος Μεσσήνης: Ενημέρωση για την πρόοδο της μελέτης που εξετάζει τις χρήσεις γης στην περιοχή ΛΠ3

Αναλυτική ενημέρωση σχετικά με την πρόοδο της μελέτης που εξετάζει τις χρήσεις γης στην περιοχή ΛΠ3 του ΓΠΣ Μεσσήνης έγινε χθες στο γραφείο του δημάρχου Γιώργου Αθανασόπουλου από τον ανάδοχο μελετητή.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι αντιδήμαρχοι Δημήτρης Καλοφωλιάς και Τάσος Παπαγεωργίου, η αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος του ΤΕΕ Πελοποννήσου Νατάσσα Κυριακοπούλου, ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΤΕΕ Τάσος Αδαμόπουλος, η προϊσταμένη του Τμήματος Δόμησης και Πολεοδομικών Εργασιών Έφη Μουργή και ιδιώτες μηχανικοί που έχουν έδρα τη Μεσσήνη.

Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στο γεγονός ότι η αποσαφήνιση των χρήσεων γης αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για μία περιοχή σαν αυτή του Δήμου, καθώς τα χωροταξικά σχέδια αποτελούν εργαλεία ανάπτυξης και οι επικείμενες επενδύσεις θα αναβαθμίσουν την ευρύτερη περιοχή του παραλιακού μετώπου. Η ανάθεση της μελέτης έγινε ύστερα από την εξασφάλιση της χρηματοδότησής της από το ΠΔΕ του υπουργείου Εσωτερικών με ενέργειες του δημάρχου.

Σημειώνεται ότι με το υφιστάμενο πλαίσιο οι περιορισμοί δεν επιτρέπουν την έκδοση αδειών δόμησης στο σύνολο της περιοχής. Για το λόγο αυτό καθίσταται απαραίτητος ο επανακαθορισμός και η σαφής θεσμοθέτηση χρήσεων με τους όρους που ισχύουν στην εκτός σχεδίου δόμηση.

Ο μελετητής αναφέρθηκε αναλυτικά στη συγκεκριμένη περιοχή, έκτασης 6.415 στρεμμάτων και διευκρίνισε ότι η μελέτη που έχει αναλάβει το γραφείο του είναι εξαιρετικά πολύπλοκη. Ο ορισμός της ΛΠ3 έχει ιδιαιτερότητες και θα πρέπει να αποσαφηνιστούν οι χρήσεις γης με βάση τα χαρακτηριστικά της περιοχής, να συνεκτιμηθούν οι προβλέψεις του νομοθέτη και οι επιθυμίες της τοπικής κοινωνίας.

Η κα Κυριακοπούλου συνεχάρη το δήμαρχο για την προώθηση της σχετικής μελέτης με την οποία θα αποσαφηνιστούν οι χρήσεις γης, προκειμένου οι ιδιοκτήτες να μπορούν να αξιοποιήσουν τις ιδιοκτησίες τους. Ο κ. Αδαμόπουλος εκτίμησε ότι θα λήξει οριστικά αυτή η αβεβαιότητα και θα δοθεί δυνατότητα έκδοσης πολεοδομικών αδειών και περαιτέρω επενδύσεων. 

«Η ασάφεια των χρήσεων γης στη συγκεκριμένη περιοχή μάς έχει απασχολήσει εδώ και πολύ καιρό. Οι ιδιοκτήτες δεν μπορούσαν να εκδώσουν πολεοδομικές άδειες, αφού στο εγκεκριμένο ΓΠΣ Μεσσήνης δεν ορίζονται επιτρεπόμενες χρήσεις στην περιοχή ΛΠ3. Είμαι αισιόδοξος ότι θα ξεπεραστούν τα εμπόδια με τη μελέτη αυτή και θα προκύψουν αλλαγές προς όφελος του τόπου. Είχαμε μία πλήρη ενημέρωση από το μελετητή. Είμαι ικανοποιημένος, διότι η ολοκλήρωση της μελέτης θα συμβάλει στην ανάπτυξη παραθεριστικών κατοικιών και ιδιωτικών επενδύσεων, που θα αλλάξουν πλήρως την εικόνα του Δήμου μας. Ένα διαχρονικό αίτημα πολιτών οδεύει προς οριστική επίλυση», σημείωσε σχετικά ο δήμαρχος Μεσσήνης.