Επικοινωνία Χρυσομάλλη και Σταϊκούρα για τα κόκκινα αγροτικά δάνεια

Επικοινωνία Χρυσομάλλη και Σταϊκούρα  για τα κόκκινα αγροτικά δάνεια

Αναλυτική συζήτηση για το ζήτημα των αγροτικών δανείων της πρώην Αγροτικής Τράπεζας είχε ο βουλευτής Μεσσηνίας της Ν.Δ., Μίλτος Χρυσομάλλης, με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, με αφορμή τις πρόσφατες διαμαρτυρίες αγροτών για τις οικονομικές απαιτήσεις που εγείρουν δικηγορικά γραφεία, εξ ονόματος των funds που αγόρασαν τα δάνειά τους.

Ο υπουργός ανέλυσε διεξοδικά στον Μεσσήνιο βουλευτή το ζήτημα της αγοράς των αγροτικών κόκκινων δανείων. Αυτά ανήκουν σε δύο κατηγορίες: όσα από την πρώην Αγροτική Τράπεζα ανήκουν σήμερα στον «εκκαθαριστή» της και όσα από την πρώην Αγροτική Τράπεζα πέρασαν στην Τράπεζα Πειραιώς και από αυτή πωλήθηκαν στις εταιρείες απαιτήσεων (funds). Όπως τόνισε χαρακτηριστικά στον Μίλτο Χρυσομάλλη, δεν υπάρχει, δυστυχώς, κανένα περιθώριο παρέμβασης του κράτους τόσο προς τον εκκαθαριστή, που διέπεται από συγκεκριμένες αρχές όπως έχει καθορίσει η Τράπεζα της Ελλάδος, όσο και στον τρόπο λειτουργίας και τις απαιτήσεις των funds, πέρα από όσα προβλέπονται ήδη στους νόμους 4354/2015 και 4389/2016 και στον Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών της Τράπεζας της Ελλάδος, που αποτελεί και το θεσμικό φορέα που εποπτεύει τη λειτουργία των funds, καθώς αποτελούν ιδιωτικούς οργανισμούς.

«Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τo 2015 να επιτρέψει την πώληση των κόκκινων δανείων των τραπεζών στα funds, με μια πρόχειρη νομοθέτηση χωρίς να διασφαλίσει ειδικές κατηγορίες δανείων, όπως αυτά των αγροτών της πρώην Αγροτικής Τράπεζας, αλλά και χωρίς να υιοθετήσει μια βελτιωμένη εκδοχή του αντίστοιχου κυπριακού νόμου 169/2015, οδήγησε στη σημερινή κατάσταση και στα μηδενικά περιθώρια κρατικής παρέμβασης» όπως ειπώθηκε.

«Δυστυχώς, ο υπουργός Οικονομικών μού έκανε σαφές ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο κρατικής παρέμβασης στον εκκαθαριστή της πρώην Αγροτικής Τράπεζας αλλά και στον τρόπο που διαχειρίζονται τα funds τα κόκκινα δάνεια που αγόρασαν από τις τράπεζες, καθώς αυτά αποτελούν ιδιωτικούς οργανισμούς. Κι αυτό αποτελεί ακόμα μια “επιτυχία” της κυβέρνησης της πρώτης φοράς Αριστερά, που απέδειξε στην πράξη πόσο πολύ ενδιαφέρεται για τον αγροτικό κόσμο και τα δάνειά του. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. το 2006 φρόντισε να απαγορεύσει νομοθετικά τα πανωτόκια, αλλά τότε η απαγόρευση αφορούσε μια κρατικά ελεγχόμενη τράπεζα. Πλέον, η δυνατότητα αυτή δεν υπάρχει. Σε κάθε όμως περίπτωση οφείλουν τα funds να φροντίσουν να μην επιβαρύνουν περαιτέρω με τις απαιτήσεις τους τη θέση του κάθε δανειολήπτη, όπως ορίζει η νομοθεσία», δήλωσε ο Μίλτος Χρυσομάλλης.