Εξώδικο ιδιοκτητών στη Μ. Μαντίνεια για τη διάβρωση των ακτών

Εξώδικο ιδιοκτητών στη Μ.  Μαντίνεια για τη διάβρωση των ακτών

Εξώδικο έστειλαν στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα και στον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, Μανώλη Σκαντζό, μέσω του δικηγόρου τους Χρήστου Χρυσού, 28 κάτοικοι και επιχειρηματίες της Μικράς Μαντινείας οι περιουσίες των οποίων βρίσκονται κατά μήκος της κεντρικής δημοτικής οδού Καλαμάτας-Κιτριών και της παράκτιας ζώνης από το Ξενοδοχείο «Messinian Bay» μέχρι το ύψος του παλαιού περιπτέρου, ιδιοκτησίας Στέλιου Λιακέα, στα πρώτα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος της Μικράς Μαντινείας.

Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων διαμαρτύρονται για την παντελή έλλειψη διάθεσης από τις αρμόδιες Aρχές αναφορικά με το σοβαρό πρόβλημα διάβρωσης που αντιμετωπίζει η περιοχή. Ζητούν να ληφθούν αποφάσεις από το Περιφερειακό Συμβούλιο και να κληθούν να συμμετέχουν στη συζήτηση του θέματος, ενώ υπογραμμίζουν ότι, αν συνεχίσουν να αδιαφορούν για το πρόβλημα, θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη με μηνύσεις.

Με το όλο θέμα έχει ασχοληθεί επανειλημμένως το «Θ» με εκτενή ρεπορτάζ του.

Εξώδικο
Όπως αναφέρουν οι υπογράφοντες το εξώδικο, τα τελευταία χρόνια και μετά την ολοκλήρωση του έργου που αφορούσε στην παράκτια προστασία και την ανάπλαση των ακτών Αβίας και Μ. Μαντίνειας παρατηρήθηκε ότι στην περιοχή γύρω από τα ακίνητά τους οι ακτές έχουν υποστεί μεγάλες διαβρώσεις, εκτεταμένες κατολισθήσεις στα υφιστάμενα πρανή, καθώς και μεγάλες σπηλαιώσεις και υποσκαφές στον πόδα τους.

Οι συνέπειες από αυτήν την κατάσταση είναι να τίθενται σε άμεσο κίνδυνο οι ιδιοκτησίες τους και συγκεκριμένα η στατικότατα και η ασφάλεια των κατασκευών και των κτισμάτων, τα οποία κατοικούνται μόνιμα, καθώς και του δρόμου Καλαμάτας-Κιτριών.

Υπενθυμίζουν ότι στις 22 Φεβρουαρίου 2018, κοντά στο ξενοδοχείο Messinian Bay» και εντός της ζώνης που αναφέρουν ως επικίνδυνη, κατέρρευσε μεγάλο τμήμα του πρανούς, καθώς και μεγάλο τμήμα της ιδιοκτησίας του Μιχάλη Κυριαζή, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο ακόμα και την ασφάλεια του δρόμου Καλαμάτας- Κιτριών, καθώς και των δεκάδων λουόμενων στην παραλία το καλοκαίρι.

Νωρίτερα, στις 8 Ιανουαρίου του 2018, στο δυτικό παραλιακό μέτωπο είχε αποκολληθεί και κατακρημνισθεί με εκκωφαντικό θόρυβο μεγάλο τμήμα του πρανούς μπροστά του ξενοδοχείου «Ακτή Ταΰγετος», καθώς και ένα επόμενο τμήμα του έχει ήδη ρηγματωθεί έντονα και, δυστυχώς, έπεται άμεσα η κατάρρευσή του και, ως εκ τούτου, η στατικότητα των εγκαταστάσεων του ξενοδοχείου βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο.

Μάλιστα, στο εξώδικο επισημαίνεται ότι ο κίνδυνος επεκτείνεται δραματικά τους καλοκαιρινούς μήνες στους δεκάδες λουόμενους που επισκέπτονται την παραλία.

Απρόβλεπτες κατρρεύσεις
Στο εξώδικο, επίσης, αναφέρεται ότι αρκετά χρόνια πριν η Κτηματική Υπηρεσία Μεσσηνίας είχε αποφανθεί με επίσημα έγγραφα για τη διάβρωση της συγκεκριμένης παράκτιας ζώνης, παρ’ όλα αυτά καμία παρέμβαση δεν έχει γίνει από τις αρμόδιες Αρχές.

Ταυτόχρονα, ο καθηγητής του ΕΜΠ στην έδρα των Λιμενικών Έργων, δρ. Σαμψών Αζοράκος, έχει ελέγξει και έχει αποφανθεί με σχετική Τεχνική Έκθεση- Έκθεση Αυτοψίας ότι «υπάρχει εκτεταμένο πρόβλημα διάβρωσης στη συγκεκριμένη περιοχή της Μικράς Μαντινείας και, ως εκ τούτου, η εξέλιξη του φαινομένου θα είναι κλιμακωτή και οι “καταρρεύσεις” τμημάτων του παραλιακού μετώπου, λόγω απώλειας στήριξης, θα είναι απρόβλεπτες και ξαφνικές και ο κίνδυνος μεγάλος. Καθόσον δε οι “καταρρεύσεις” αυτές δεν εκδηλώνονται κατά τη διάρκεια μίας θεομηνίας, αλλά σε ακόλουθο απροσδιόριστο χρόνο, το φαινόμενο γίνεται πολύ επικίνδυνο».

Οι υπογράφοντες το εξώδικο δηλώνουν την πεποίθησή τους ότι όλα αυτά προέρχονται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό από τη διακοπή της κατασκευής του έργου της «Παράκτιας προστασίας και ανάπλαση των ακτών» πριν από την επίμαχη περιοχή, η οποία και παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αναγκαιότητα για παράκτια προστασία, καθώς τα πρανή έχουν μεγάλη υψομετρική διαφορά θάλασσας και στεριάς, που σε μερικά τμήματα φθάνει και τα 9 μέτρα και έχουν χάσει τη συνοχή και τη στατική τους επάρκεια.

Ερωτηματικά για Νίκα
Μία εκ των ιδιοκτητών το Μάιο του 2018 κατέθεσε αίτηση στο γραφείο του τότε περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου και ζητώντας άμεσα τη λήψη μέτρων και εκτέλεση συμπληρωματικών έργων.

Παράλληλα, αναφέρουν ότι ο νυν περιφερειάρχης Παν. Νίκας, στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου 2018, ως δήμαρχος τότε Καλαμάτας, ενημέρωσε με έγγραφο τον τότε υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη, το γενικό γραμματέα του υπουργείου Υποδομών Γεώργιο Δέδε, που πλέον είναι μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου, καθώς και τον τότε περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη, στο οποίο επισήμαινε τη δημιουργία σοβαρού κινδύνου στις ιδιοκτησίες που βρίσκονται στο φρύδι του πρανούς, για την ευστάθεια της παραλιακής δημοτικής οδού, που διέρχεται παράλληλα και σε μικρή απόσταση το κατακόρυφο παραλιακό μέτωπο. Εκτιμούσε, δε, ότι το φαινόμενο θα ενταθεί και θα επεκταθεί στο άμεσο μέλλον. Ζητούσε άμεσα την εκπόνηση μελέτης για την αντιμετώπιση του προβλήματος με έργα αντιδιαβρωτικής προστασίας.

«Σήμερα, όμως, η αδράνεια έχει διαδεχθεί την υπεύθυνη στάση που επιδείξατε τότε και αυτό αποτελεί για όλους μας ένα μεγάλο ερωτηματικό», αναφέρουν στο εξώδικο προς τον κ. Νίκα οι ιδιοκτήτες.

Κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές
Στη συνέχεια ξεκίνησαν από την Περιφέρεια Πελοποννήσου διαδικασίες για ανάθεση αντιδιαβρωτικής μελέτης σε μήκος 1,5 χλμ. στην ακτογραμμή Μικράς Μαντινείας – Αλμυρού.
Την περιοχή επισκέφθηκαν μηχανικοί της Περιφέρειας και της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων του νομού, συνοδευόμενοι από τον τότε διευθυντή Τ.Υ. της
Περιφέρειας Γιώργο Κωστόγιαννη, αλλά και κλιμάκιο μηχανικών από τη μελετητική εταιρεία «ΤΡΙΤΩΝ», που εξειδικεύεται σε σχετικές μελέτες και έργα, οι οποίοι ήλεγξαν και κατέγραψαν την υπάρχουσα κατάσταση και πρότειναν ενδεδειγμένες λύσεις.

Ωστόσο, πρόσφατα οι ιδιοκτήτες πληροφορήθηκαν ότι η Περιφέρεια προωθεί, εντάσσει σε χρηματοδοτήσεις και αναθέτει σε εταιρεία το έργο ανάπλασης του παραλιακού μετώπου Μικρά Μαντίνεια-Κιτριές, το οποίο όμως περιλαμβάνει έργα βελτίωσης-εκσυγχρονισμού αστικού περιβάλλοντος, δηλαδή πλακοστρώσεις, ανάπλαση πεζοδρομίου στη Σάντοβα, βελτίωση εισόδου Κιτριών, βελτίωση πρόσβασης παραλίας Ακρογιαλίου, ανάπλαση πλατείας στην Παλιόχωρα κ.λπ., ενώ δεν περιλαμβάνει έργα αντιδιαβρωτικής και παράκτιας προστασίας, καθώς και δραστικών παρεμβάσεων κατά μήκος της ακτογραμμής για την άρση της επικινδυνότητας της διάβρωσης και των κατολισθήσεων στα υφιστάμενα πρανή, αλλά και την αποκατάσταση των εκτεταμένων σπηλαιώσεων στη βάση τους.

Καταλήγοντας τονίζουν ότι από την υπέρμετρα μεγάλη και πρωτοφανή καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του προβλήματος είναι ορατή καθημερινά η επερχόμενη κατακρήμνιση και καταστροφή των ιδιοκτησιών τους, ενώ υπογραμμίζουν πως ήδη έχει τελεσθεί το αδίκημα του άρθρου 288 του Π.Κ., αυτό της παρεμπόδισης αποτροπής κοινού κινδύνου.

Και προσθέτουν: «Δυστυχώς, συνηθίζεται πρώτα να θρηνούμε ανθρώπινες ζωές και μετά να λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα αποτροπής στο μέλλον, όπως π.χ. στην απώλεια του συνανθρώπου μας το Πάσχα του 2019 στην Καλαμάτα κατά το έθιμο του σαϊτοπολέμου. Επανειλημμένα, λοιπόν, σας έχουμε ενημερώσει, αλλά ουδεμία ανταπόκριση υπήρξε εκ μέρους σας, αντιθέτως δε, προκλητικά και επιδεικτικά θέλετε να αγνοείτε τον ορατό και άμεσο κίνδυνο απώλειας ακόμα και ζωών συνανθρώπων μας, που είτε εργάζονται είτε κατοικούν σε κτίσματα που υφίστανται πάνω σε τμήματα της συγκεκριμένης ακτογραμμής και έχουν υποστεί μεγάλες διαβρώσεις. Επιπροσθέτως, ο κίνδυνος είναι άμεσος και για τους λουόμενους».

Της Βίκυς Βετουλάκη