Κάποιες επισημάνσεις για το Πάρκο του ΟΣΕ από αναγνώστες

Κάποιες επισημάνσεις για το Πάρκο του ΟΣΕ από αναγνώστες

Όταν δημοσιεύσαμε στο λογαριασμό του «Θάρρους» στο Facebook την είδηση για τη φύλαξη του Πάρκου τις βραδινές ώρες, οι χρήστες σχολίασαν θετικά την απόφαση και τάχθηκαν υπέρ της. Εμείς μεταφέρουμε δύο από αυτά τα σχόλια, τα οποία νομίζουμε πως πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους στο Δήμο.

Το πρώτο έχει ως εξής: «Πρέπει να αυξηθεί ο φωτισμός. Πολύ όμως. Όλο το βράδυ. Με τη χρήση λαμπτήρων Led που καταναλώνουν ελάχιστα είναι εφικτό. Ο φωτισμός είναι αποτρεπτικός παράγοντας στην οποιαδήποτε παραβατικότητα.
Επίσης, αν μου επιτρέπετε, ως μηχανικός θα πρότεινα να αλλάξει η γεωπονική αρχιτεκτονική του πάρκου. Για παράδειγμα να κοπούν εντελώς τα φυτά που είναι στην περίμετρο, κοντά στα κάγκελα. Δημιουργούν σκοτεινές γωνίες και, άρα, παραβάσεις. Φυτά στις περιφράξεις βάζουμε όταν θέλουμε να απομονώσουμε το μέσα με το έξω, σε μιαν ιδιοκτησία με αυλή για παράδειγμα. Στο δημοτικό πάρκο δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Απεναντίας.
Και κατόπιν σκέψης και φυσικά μελέτης μπορεί το πάρκο να αλλάξει και να γίνει τόπος έλξης οικογενειών, αθλητών κ.ά. Φωτισμός & μόνο ψηλά δέντρα και φυτά.
Ευχαριστώ».

Το δεύτερο έχει να κάνει και με τους γονείς, κάτι μάλιστα που μας είχε επισημάνει και επαγγελματίας που δραστηριοποιείται στην περιοχή, ότι πρέπει κάποια στιγμή να εξηγήσουν στα παιδιά τους ότι τα τρένα δεν είναι πίστες αναρρίχησης, αλλά μουσειακά εκθέματα. Πολλές φορές άθελά τους τα παιδιά δημιουργούν φθορές όταν σκαρφαλώνουν σε αυτά.

Ειδικότερα, το σχόλιο έχει ως εξής: «Μάλλον δε θυμάστε καλά, γιατί στο παρελθόν είχε υπάρξει φύλαξη από security με μηδενικό αποτέλεσμα. Η φύλαξη πρέπει να είναι παρεμβατική και όχι για το “φόβο των Ιουδαίων”, επίσης οι γονείς των μικρών μας φίλων να καταλάβουν ότι τα τρένα δεν είναι “πίστα” αναρρίχησης. Ο σεβασμός των εκθεμάτων είναι υποχρέωση όλων. Επίσης, κύριε δήμαρχε, τα συνεργεία του πρασίνου να είναι υπ’ ατμόν…».

Εμείς, από την πλευρά μας, να προσθέσουμε ότι το πράσινο του πάρκου πρέπει κάποια στιγμή να ελεγχθεί από μηδενική βάση, γιατί πολλές φορές έχουμε δει δέντρα να σπάνε, ενώ άλλα είναι έτοιμα να πέσουν.

Το να κόβουν οι του Δήμου κάποια δέντρα από τη βάση του κορμού και ούτε καν να απομακρύνουν το υπόλοιπο, μόνο ωραία εικόνα δεν είναι, ενώ το να φυτεύουν νέα δέντρα, ασχέτως των υπαρχόντων, σε οποιοδήποτε σημείο, επίσης μόνο ωραίο αποτέλεσμα δε δίνει.

Μήπως ήρθε η ώρα, λοιπόν, να καταγραφούν όλα τα δέντρα, να ελεγχθεί η κατάστασή τους και να δουν, τελικά, τι πρέπει να γίνει;

Σχετικά με το σχόλιο του πρώτου κυρίου για τα φυτά περιμετρικά του πάρκου, είναι κάτι που βρίσκουμε απόλυτα σωστό, αφού είναι γεγονός ότι από τη στιγμή που έφυγαν αυτά ο χώρος άνοιξε εντελώς και έτσι προσφέρει μιαν αίσθηση ασφάλειας σε όσους το διασχίζουν.

Όσα για τα παιδιά, είναι γεγονός ότι αυτό συμβαίνει και είναι άλλο να μπει ένα παιδί να δει τη μηχανή ως μουσειακό έκθεμα και άλλο να ανεβαίνει στην πάνω πλευρά των βαγονιών και να περπατά πάνω τους.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι κατά τη γνώμη μας κάποιου είδους φύλαξη, ίσως από τη Δημοτική Αστυνομία, πρέπει να υπάρχει και κατά τη διάρκεια της ημέρας, αφού δυστυχώς και τότε γίνονται φθορές από κάποιους στο εσωτερικό των βαγονιών.
Π.Μπ.