Όταν τα χιόνια λιώσουν…

Όταν τα χιόνια λιώσουν…

Όταν τα χιόνια λιώσουν και οι βλάβες των παμπάλαιων απαξιωμένων δικτύων αποκατασταθούν, θα αποκαλυφθούν δύο σπουδαίες κυβερνητικές ενέργειες, που «θάφτηκαν» από τη «Μήδεια» και καλύφθηκαν από τον ορυμαγδό της πανδημίας. Είναι σπουδαίες, διότι αφορούν στη θεσμική οχύρωση της Δημοκρατίας, της Διαφάνειας και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη χώρα μας.

Η πρώτη κυβερνητική ενέργεια είναι ο νόμος που ψηφίστηκε αυτή την εβδομάδα και αφορά στη λειτουργία των ΜΜΕ και την καθιέρωση κανόνων για τον τρόπο που το «You Tube» και άλλες γνωστές πλατφόρμες διαμοιράζονται τα βίντεό τους. Η ανεξάρτητη αρχή του ΕΣΡ θα μπορεί πια να προστατεύει τους πολίτες και κυρίως τα παιδιά μας από το περιεχόμενο των όσων προβάλλονται στο διαδίκτυο. Πλέον θα ελέγχει να μην εκπέμπονται μηνύματα μίσους για το φύλο, το σεξουαλικό προσανατολισμό, το χρώμα του δέρματος, τις πεποιθήσεις, τη θρησκεία, τη γλώσσα, την αναπηρία… Οι πάροχοι προγραμμάτων θα ελέγχονται μια φορά το χρόνο για το εάν δίνουν πρόσβαση στα άτομα με αναπηρία στο περιεχόμενο τους και οι πλατφόρμες, όπως το Netflix, θα υποχρεώνονται να διαθέτουν το 1,5% του ετήσιου εγχώριου κύκλου εργασιών τους στην ελληνική πολιτιστική παραγωγή. Αυτό το τελευταίο αποτελεί πλέον την πιο ισχυρή μορφή της λεγόμενης «ήπιας διπλωματίας». Δείχνει σε όλα τα νοικοκυριά του κόσμου το ποια είναι η χώρα, τι πιστεύουν οι πολίτες της, πώς ζουν. Είναι η απόλυτη σύγχρονη μορφή εξωστρέφειας της χώρας. Περαιτέρω δε, με το νέο νόμο ρυθμίζεται οριστικά το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και όλοι οι περιφερειακοί και θεματικοί τηλεοπτικοί σταθμοί υποχρεώνονται έως την 31η/12/2022 (οι ραδιοφωνικοί ως 20/6/2023) να αδειοδοτηθούν προκειμένου να συνεχίσουν να εκπέμπουν.

Η δεύτερη κυβερνητική ενέργεια είναι το ότι υποχρεώθηκαν όλες οι αθλητικές ομοσπονδίες να ψηφίσουν έως το τέλος του Αυγούστου 2021 Κώδικες Δεοντολογίας και να επικαιροποιήσουν Πειθαρχικούς Κώδικες, ενώ δημιουργήθηκε ο θεσμός του Αθλητικού Συνηγόρου. Με τις πρωτοβουλίες αυτές τίθενται σαφή όρια στο ρόλο και τις αρμοδιότητες όλων όσοι ασχολούνται με τον αθλητισμό, γίνονται ξεκάθαρα τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις τους και ευκολότερος ο εντοπισμός φαινομένων απρεπούς συμπεριφοράς, κατάχρησης εξουσίας, κακοδιοίκησης. Νωρίτερα είχαν δημιουργηθεί Μητρώο Αθλητικών Σωματείων, Μητρώο Προπονητών, Ινστιτούτο επιμόρφωσης αθλητικών στελεχών. Ο καθένας δε θα είναι πια «ό,τι δηλώνει» στον ελληνικό αθλητισμό και θα μπορούν οι γονείς να γνωρίζουν με ασφάλεια σε ποιον εμπιστεύονται τα παιδιά τους.

Ας ελπίσουμε ότι, όταν λιώσουν τα χιόνια, οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες θα τύχουν της προσοχής που τους αξίζει, γιατί, ενώ έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε να συμβαίνουν τα αναμενόμενα, ήτοι να καταστρέφονται τα σάπια καλώδια και τα απαξιωμένα δίκτυα, εν τούτοις είναι σπάνιο μια κυβέρνηση να συνεχίζει αδιάκοπα να εκτελεί το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα. Ταυτόχρονα, διαχειρίζεται αποτελεσματικά τις κρίσεις.

Της Πιπίνας Π. Κουμάντου
Δικηγόρου- Πολιτευτή Ν.Δ.