Προτομή στη μνήμη του σημαντικού Μεσσήνιου Γ. Μπίζου

Προτομή στη μνήμη  του σημαντικού Μεσσήνιου Γ. Μπίζου

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα καταβάλει το 50% της δαπάνης για την προτομή του σημαντικού Μεσσήνιου νομικού και υπερασπιστή των ανθρώπινων δικαιωμάτων Γιώργου Μπίζου.

Αυτό γνωστοποίησε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, ανταποκρινόμενος στο σχετικό αίτημα του δημάρχου Πύλου – Νέστορος, Τάκη Καρβέλα, δεδομένου ότι ο Γ. Μπίζος ήταν Μεσσήνιος, από το Βασιλίτσι.

Η πίστωση θα αφορά, εκτός από τη δαπάνη για την προτομή, και αυτή για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, στον τόπο που θα τοποθετηθεί η προτομή του Γ. Μπίζου. “Ανταποκρίνομαι στο αίτημα του δημάρχου Πύλου – Νέστορος, η Περιφέρεια θα καλύψει εξ ημισείας με το Δήμο τη σχετική δαπάνη” σημείωσε ο περιφερειάρχης.

Ο Γιώργος Μπίζος πέθανε στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου σε ηλικία 92 ετών. Υπήρξε μια από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες της ελληνικής ομογένειας, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα κατά των διακρίσεων. Κέρδισε δε διεθνή φήμη ως ο δικηγόρος του Νοτιοαφρικανού θρυλικού ηγέτη και στενού φίλου του, Νέλσον Μαντέλα, τον οποίο υπερασπίστηκε στον πολύχρονο αγώνα του κατά του Απαρτχάιντ. Υπήρξε επίσης ένας από τους αρχιτέκτονες του νέου συντάγματος της Νότιας Αφρικής.

Η προσωπική ιστορία του διακεκριμένου Μεσσήνιου δικηγόρου… αρχίζει τον Οκτώβριο του 1941, όταν ένα δεκατριάχρονο αγόρι αποβιβάζεται μαζί με τον πατέρα του στο λιμάνι Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής.

Ένα συμμαχικό πολεμικό πλοίο μεταφέρει πρόσφυγες από την κατεχομένη Ελλάδα. Οι δυο τους δε μιλούσαν λέξη αγγλικά. Είχαν λιγοστά χρήματα μαζί τους και καμία προοπτική. Ήσαν ήρωες, μα δεν το γνώριζαν.

Έτσι αρχίζει η Οδύσσεια του Γιώργου (Τζορτζ) Μπίζου προς την ελευθερία. Σήμερα το όνομά του στη Νότια Αφρική έχει γίνει θρύλος, αφού ταυτίζεται όχι μόνο με τους αγώνες των Μαύρων κατά του νοτιοαφρικάνικου απαρτχάιντ αλλά και με τον αγώνα κατά των φυλετικών διακρίσεων σε παγκόσμια κλίμακα. Η βαθιά φιλία του με τον Νέλσον Μαντέλα και οι αγώνες που έδωσε για να απελευθερωθεί ο Νοτιοαφρικανός Ηγέτης τον έχουν σημαδέψει ανεξίτηλα.

Για τέσσερις δεκαετίες, μέσα κι έξω από τις αίθουσες των δικαστηρίων, ο Μπίζος πάλευε για να αποκαλυφθούν τα ψεύδη, η υποκρισία και η βιαιότητα ενός αδυσώπητου καθεστώτος, ενώ ταυτόχρονα έμενε πάντα ζωντανή η νοσταλγία του για τη μακρινή πατρίδα, την Ελλάδα.