«Τα Τριάντα Εννέα Σκαλοπάτια» από τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας

«Τα Τριάντα Εννέα Σκαλοπάτια» από τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας

Λονδίνο, Αγγλία. 1914. Λίγο πριν από το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου η Ευρώπη είναι ένα καζάνι που βράζει, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που γνωρίζει ο μέσος πολίτης. Όταν ανακαλύπτει ένα μυστικό σχέδιο για τη δολοφονία του Έλληνα πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Καρολίδη (που πρόκειται επί της ουσίας για τον Ελευθέριο Βενιζέλο), από Γερμανούς κατασκόπους, ένας παροπλισμένος πράκτορας καταφεύγει στον Ρίτσαρντ Χάνεϊ (Robert Powell), που μένει στο ίδιο κτήριο. Ο τελευταίος δεν πιστεύει λέξη από τον τρομαγμένο γέρο, αλλά όταν αυτός δολοφονείται μπροστά στα μάτια του, θα ξεκινήσει ένα απρόσμενο κυνηγητό για τον Χάνεϊ, τόσο από τους Γερμανούς πράκτορες όσο και από τις βρετανικές Αρχές, που τον θεωρούν υπεύθυνο για το φόνο και δεν πρόκειται με τίποτα να πιστέψουν τι συμβαίνει στ’ αλήθεια…

Μπορεί η ταινία του Άλφρεντ Χίτσκοκ από το 1939 να είναι η πιο γνωστή διασκευή του κλασικού μυθιστορήματος του Τζον Μπιούκαν, όμως η ταινία του Don Sharp με τον Robert Powell (“Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ”) είναι μακράν η πιο ατμοσφαιρική, αγωνιώδης και πιστή στο βιβλίο από όλες τις μεταφορές του δημοφιλούς έργου.

Στη βάση του είναι ένα πολύ καλό κατασκοπευτικό θρίλερ καταδίωξης σε ιστορικό πλαίσιο και με ελληνικό ενδιαφέρον, αλλά είναι η ερμηνεία του Powell και οι εξαιρετικές σκηνές δράσης (μία εκ των οποίων βρίσκει τον ήρωα να κρέμεται από τους δείκτες του “Μπιγκ Μπεν”) που ανυψώνει το έργο σε μια πραγματικά αξιομνημόνευτη ταινία.

Τα Τριάντα Εννέα Σκαλοπάτια

– The Thirty Nine Steps

Crime, History, Mystery  | K-12 | 1979 | Uk | 98΄

Σκηνοθεσία: Don Sharp

Σενάριο: Michael Robson (screenplay), John Buchan (novel)

Παίζουν: Robert Powell, David Warner, Eric Porter

Η ταινία θα είναι διαθέσιμη μέχρι και την Κυριακή 07/02 στο site της λέσχης: https://www.filmhouse.gr/39-skalopatia/ και στο κανάλι της στο youtube: https://www.youtube.com/watch?v=sNFtjf2JWK0.