8.302 επιχειρήσεις στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ζητούν 215 εκατ. ευρώ και διεκδικούν 40

8.302 επιχειρήσεις στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ζητούν 215 εκατ. ευρώ και διεκδικούν 40

Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η Διαχειριστική Αρχή Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων στην Πάτρα, προκειμένου να ολοκληρώσει την αξιολόγηση των 8.302 προτάσεων που κατατέθηκαν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για το πρόγραμμα ενίσχυσης Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 και για να στηριχθούν με κεφάλαιο κίνησης.

Πολλές επιχειρήσεις βρίσκονται σε αναβρασμό των εγκρίσεων αυτών, καθώς κάθε οικονομική ανάσα θα τις βοηθήσει να αντέξουν και να μετριάσουν τις ζημιές που έχουν υποστεί εδώ κι ένα χρόνο. Μάλιστα, πολλές έχουν στηριχθεί σε αυτή την ενίσχυση, καθώς με την αρχική ανακοίνωση του προγράμματος εκτιμούσαν πως τώρα θα είχαν εισπράξει τα χρήματα όσες τα δικαιούνταν, αλλά ακόμα βρίσκονται σε αναμονή.

Ωστόσο, και τώρα αποδεικνύεται ότι το ποσό είναι μικρό σε σχέση με τη ζήτηση, αφού ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι μόλις 40 εκατομμύρια ευρώ και τα χρήματα που βάσει των κριτηρίων δικαιούνται να λάβουν οι αιτούμενες επιχειρήσεις της Περιφέρειας ξεπερνούν τα 215 εκατομμύρια ευρώ! Αυτό, λοιπόν, σημαίνει ότι πάρα πολλές επιχειρήσεις θα μείνουν εκτός προγράμματος, όχι γιατί δεν πληρούν τα κριτήρια, αλλά γιατί δε φτάνουν τα χρήματα.

Πάντως, σύμφωνα με το Επιμελητήριο Μεσσηνίας – κι είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί- υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από τις επιχειρήσεις του νομού μας για χρηματοδοτικά προγράμματα, ενώ ο πρόεδρός του Βαγγέλης Ξυγκώρος τόνισε πως από τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί και δικαιούνται κεφάλαιο κίνησης, αποδεικνύεται πως πρέπει να βρεθεί τρόπος προκήρυξης κι άλλου τέτοιου προγράμματος από την Περιφέρεια.

Εν αναμονή του προγράμματος Covid
Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας παραχώρησε η Περιφέρεια Πελοποννήσου, στο πρόγραμμα για ενίσχυση επιχειρήσεων με κεφάλαιο κίνησης υποβλήθηκαν συνολικά 8.302 προτάσεις χρηματοδότησης συνολικού προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης 215.850.360,14 ευρώ.

Η αξιολόγηση βρίσκεται σε εξέλιξη και αφού ολοκληρωθεί, θα εκδοθούν οι πίνακες που θα ενημερώνουν τους δυνητικούς δικαιούχους για το αποτέλεσμα της αίτησής τους με βάση τον κωδικό πράξης.

Οι οριστικοί πίνακες και οι αποφάσεις ένταξης θα δημοσιευτούν στους διαδικτυακούς τόπους:

•της ΕΥΔ ΕΠ ΠΠΕΛ (www.eydpelop.gr)

•του ΕΦΕΠΑΕ (www.efepae.gr)

•της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (www.diaxeiristiki.gr), καθώς και στην ιστοσελίδα www.ependyseis.gr.

Για τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν,θα σταλεί ηλεκτρονικά επιστολή στο κάθε δικαιούχο, στη δηλωμένη κατά την υποβολή ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας, στην οποία θα περιλαμβάνεται το χρονοδιάγραμμα και η αναλογούσα δημόσια δαπάνη.

Οι επιχειρήσεις που δε θα ενταχθούν, θα ενημερωθούν επίσης ηλεκτρονικά για το αποτέλεσμα της αξιολόγησης, για το λόγο απόρριψης, καθώς και για τη δυνατότητα και τους όρους άσκησης ένστασης εντός συγκεκριμένης προθεσμίας.

Πληροφορίες του «Θ» αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής έχουν αξιολογηθεί λίγο περισσότερες από τις μισές προτάσεις κι ένας πρώτος στόχος είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση έως το τέλος του μήνα.

Στόχος και της Διαχειριστικής Αρχής είναι να ολοκληρώσει τις διαδικασίες το συντομότερο δυνατόν.

Μεγάλο ενδιαφέρον
Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Βαγγέλης Ξυγκώρος, σημείωσε ότι χρονικά πήγε πίσω η ολοκλήρωσή του λόγω των παρατάσεων που δόθηκαν για την κατάθεση προτάσεων. Σύμφωνα δε με τη δική του πληροφόρηση, το μέσο ποσό που αιτείται η κάθε επιχείρηση που έχει καταθέσει φάκελο είναι περίπου 28.000 ευρώ.

«Υπήρχε μεγάλη συμμετοχή και η επιχειρηματικότητα έχει μεγάλη ανάγκη για ενέσεις ρευστότητας. Τα Επιμελητήρια έχουν ζητήσει να βρεθεί τρόπος να προκηρυχτεί άλλο ένα αντίστοιχο πρόγραμμα που θα βοηθήσει κι άλλες επιχειρήσεις και ιδιαίτερα τις μικρές», τόνισε ο κ. Ξυγκώρος.

Όπως πρόσθεσε στη συνέχεια ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, στα δύο προγράμματα που έχει ολοκληρωθεί η κατάθεση προτάσεων και αφορούσαν την τεχνολογική αναβάθμιση και τη ίδρυση ή εκσυγχρονισμό επιχειρήσεων, η συμμετοχή ήταν πάρα πολύ μεγάλη και ως Περιφέρεια και ως Μεσσηνία.

«Έχει κατατεθεί πληθώρα προτάσεων που σημαίνει πως παρά την πανδημία αρκετές επιχειρήσεις κινήθηκαν επενδυτικά για να εκσυγχρονισθούν και να βελτιώσουν τις ψηφιακές υποδομές τους. Ένα σημαντικό μέρος των προγραμμάτων αυτών είναι η δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος, το οποίο φαίνεται πως εκμεταλλεύονται πολλές επιχειρήσεις και λόγω πανδημίας, αλλά και γενικότερα για εκσυγχρονισμό τους, καθώς με την εφαρμογή του My data είναι αναγκαία η αναβάθμισή τους, όπως και για να είναι σύννομες», συμπλήρωσε ο κ. Ξυγκώρος.

Τέλος, βρίσκεται σε εξέλιξη μέχρι τέλη Μαρτίου και το πρόγραμμα «e λιανικό», για το οποίο, όπως είπε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, θα ζητηθεί παράταση. Από αυτό μπορούν να ωφεληθούν επιχειρήσεις που λειτουργούν με κύριο ΚΑΔ ή έχουν ΚΑΔ με μεγαλύτερα έσοδα στο 47, ώστε να επιδοτηθούν με 5.000 ευρώ για δημιουργία e shop ή με 1.500 ευρώ για αναβάθμιση υφιστάμενου.

Και γι’ αυτό το πρόγραμμα, ο κ. Ξυγκώρος είπε ότι υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον.

Πάντως, σε ό,τι αφορά τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν προχθές από τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου τα χαρακτήρισε θετικά, αλλά υπογράμμισε: «Θα χρειασθούν περαιτέρω μέτρα, ως εργαλεία ενίσχυσης της μεσαίας επιχειρηματικότητας, γιατί το χτύπημα είναι πολύ μεγάλο. Το βλέμμα μας είναι στραμμένο στο τι θα γίνει όταν θα βγούμε από το προστατευτικό πλέγμα που υπάρχει τώρα και θα πρέπει να βρούμε τρόπος να το αντιμετωπίσουμε».

Της Βίκυς Βετουλάκη