Χρηματοδότηση σημαντικών μελετών για την Καλαμάτα

Χρηματοδότηση σημαντικών  μελετών για την Καλαμάτα

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής αποφασίστηκε ο Δήμος Καλαμάτας να υποβάλει αίτημα χρηματοδότησης για την πράξη με τίτλο «Ωρίμανση μελετών για υλοποίηση έργων», η οποία αποτελείται από τα παρακάτω τρία υποέργα: υποέργο 1: Μελέτες για το έργο «Πολιτιστική διαδρομή Καλαμάτα-Aρχαία Θουρία», υποέργο 2: Μελέτες έργων υποδομής περιοχής δυτικά της οδού Αρτέμιδος Καλαμάτας, υποέργο 3: Μελέτες για τη μετεγκατάσταση των συνεργείων Δήμου –ΔΕΥΑΚ και την αναζωογόνηση παρόχθιας ζώνης του Νέδοντα.

Οι μελέτες των ανωτέρω υποέργων θα εκπονηθούν από την Αναπτυξιακή Μεσσηνίας ΑΕ μέσω Προγραμματικής Σύμβασης που θα υπογράψει ο Δήμος Καλαμάτας με την Αναπτυξιακή Μεσσηνίας ΑΕ. Η δαπάνη ανά υποέργο είναι ως κάτωθι: υποέργο 1: 151.109,38 με ΦΠΑ, υποέργο 2: 108.290,69 με ΦΠΑ, υποέργο 3: 368.345,47 με ΦΠΑ.

Περιοχή δυτικά της Αρτέμιδος

Η περιοχή δυτικά της οδού Αρτέμιδος για την οποία προτείνεται η εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών για την υλοποίηση στη συνέχεια των αναγκαίων έργων υποδομής, βρίσκεται στο κέντρο του πολεοδομικού συγκροτήματος της Καλαμάτας, αποτελώντας τμήμα της δυτικής συνοικίας, έχει έκταση 115 στρέμματα και οριοθετείται βόρεια από την οδό Ρόδων, ανατολικά από την οδό Αρτέμιδος, νότια από τη Νέα Είσοδο (Ηρώων Πολυτεχνείου) και δυτικά από την οδό Χρυσανθέμων.

Είναι μια περιοχή με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, που σχετίζονται με τη θέση της στο πολεοδομικό κέντρο της πόλης, το ευνοϊκό φυσικό ανάγλυφο. Γεγονός είναι ότι δέχεται πιέσεις ανάπτυξης από τις όμορες περιοχές που αποτελούν πολεοδομημένες εκτάσεις εντός σχεδίου και την ύπαρξη κεντρικών υποδομών που ήδη έχουν εγκατασταθεί στη ζώνη εμβέλειάς της, όπως σχολεία και ΔΕΔΔΗΕ, ενώ πολύ κοντά βρίσκεται το Μέγαρο Χορού της πόλης.

Πολιτιστική διαδρομή

Η «Πολιτιστική διαδρομή Καλαμάτα – Αρχαία Θουρία» έχει ως σκοπό να συνδέσει το Ιστορικό Κέντρο της Καλαμάτας με τον αρχαιολογικό χώρο στα Ακοβίτικα, τον αρχαιολογικό χώρο των Ρωμαϊκών Λουτρών και στη συνέχεια την Αρχαία Θουρία.

Το έργο θα αποτελέσει έναν περιαστικό πεζόδρομο/ ποδηλατόδρομο μήκους 12.600 μέτρων, μια πολιτιστική διαδρομή, με στόχο την προσέλκυση τόσο των ντόπιων όσο και επισκεπτών, για την εμπειρία μιας εναλλακτικής διαδρομής που θα συνδέει την πόλη της Καλαμάτας με την Αρχαία Θουρία.

Γενικά η δημιουργία του γραμμικού αυτού πάρκου θα μετατρέψει τις περιοχές που θα διατρέξει, από υποβαθμισμένα και απρόσιτα σημεία, σε διαδρομές που θα προσφέρονται για αθλητική, περιηγητική και ψυχαγωγική δραστηριότητα μέσα σε ένα ειδυλλιακό φυσικό περιβάλλον.

Μετεγκατάσταση κτηρίων

Στο πλαίσιο του παρόντος υποέργου είναι η μετεγκατάσταση όλων των κτηρίων και πάσης φύσεως κατασκευών που μνημονεύονται στη σχετική έκθεση σκοπιμότητας, στον προβλεπόμενο από το ΓΠΣ χώρο που είναι η Περιοχή Κεντρικών Τεχνικών Υποδομών πόλεως (Ε3). Μετά την απομάκρυνση των παραπάνω κατασκευών, και σε συνολική έκταση 80 στρεμμάτων περίπου, θα γίνουν όλες οι απαιτητές μελέτες έτσι ώστε να αναζωογονηθεί η παρόχθια ζώνη του Νέδοντα, από το χώρο Αστικού Πρασίνου και το τμήμα του Περιβαλλοντικού Πάρκου Νέδοντα μέχρι τα όρια της περιοχής του πεδίου βολής του στρατοπέδου.