Δ.Σ. Καλαμάτας: Διαφάνεια και πολιτική ηθική στις απευθείας αναθέσεις ζήτησαν Β. Κοσμόπουλος και Τ. Κουζή

Δ.Σ. Καλαμάτας: Διαφάνεια και πολιτική  ηθική στις απευθείας αναθέσεις ζήτησαν Β. Κοσμόπουλος και Τ. Κουζή

Η… γάγγραινα της δημόσιας διοίκησης που ακούει στο όνομα “απευθείας αναθέσεις” απασχόλησε και την προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Καλαμάτας, έπειτα από παρεμβάσεις του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Βασίλη Κοσμόπουλου και της επικεφαλής της παράταξης “Καλαμάτα Τόπος Ζωής”, Τόνιας Κουζή.

Ειδικότερα, σε παρέμβασή του ο κ. Κοσμόπουλος τόνισε: «Είναι πλήρως αποδεκτό ότι οι πράξεις των αιρετών σε θέση διοίκησης προσώπων οφείλουν εκτός από νόμιμες να είναι και ηθικές. Για το λόγο ακριβώς αυτό υποχρεούνται να είναι και διαφανείς. Πολλές φορές μέχρι σήμερα σας έχουμε ζητήσει, κε δήμαρχε, να μας γνωστοποιήσετε τα στοιχεία αυτών στους οποίους έχουν γίνει μέχρι σήμερα από εσάς απευθείας αναθέσεις παροχής υπηρεσιών, αλλά μας έχετε αγνοήσει επιδεικτικά. Θεωρούμε ότι είναι υποχρέωσή σας η γνωστοποίηση αυτή, τουλάχιστον στην επιτροπή η οποία ψηφίζει τις πιστώσεις για αυτές τις αναθέσεις. Η εκφρασθείσα από εσάς και τους συνεργάτες σας άποψη “ψάξτε στο διαδίκτυο, στη Διαύγεια να τα εντοπίσετε” δε συνιστά απάντηση, αλλά υπεκφυγή.

Πρόσφατα για τη σύνταξη των φακέλων υποβολής των αιτήσεων για την ένταξη του Δήμου μας στις χρηματοδοτήσεις των διαφόρων Προσκλήσεων του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης”, ο Δήμος προσέφυγε με απευθείας αναθέσεις σε εξωτερικούς συνεργάτες καταβάλλοντας ποσά που κυμαίνονται από 4.500,00 ευρώ έως 6.200,00 ευρώ για τη σύνταξη κάθε φακέλου. Για το λόγο, μάλιστα, αυτό δεσμεύτηκαν στην πρώτη τροποποίηση του προϋπολογισμού του Δήμου 61.200 ευρώ.

Είναι υποχρέωση της Δημοτικής Αρχής να γνωστοποιήσει τα στοιχεία αυτών των εξωτερικών συνεργατών τα οποία μέχρι σήμερα, κατά την προσφιλή της τακτική, αποφεύγει, αγνοώντας το αντίστοιχο αίτημα το οποίο έχουμε καταθέσει στην Οικονομική Επιτροπή».

Στη συνέχεια, με αφορμή τις ανακοινώσεις για την υποβολή φακέλου στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για τις παρεμβάσεις αναβάθμισης του Ανατολικού Κέντρου, η Τόνια Κουζή ρώτησε ποιοι έχουν εκπονήσει τα σχέδια, με ποια κριτήρια επιλέχτηκαν, ποια είναι η αμοιβή τους και γιατί ο Δήμος δεν κάνει διαγωνισμό για την ανάθεση των μελετών που θα χρειαστούν, αλλά προσφεύγει στην Αναπτυξιακή Εταιρία της Περιφέρειας.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ν. Μπασακίδης στην τοποθέτησή του υπεραμύνθηκε της εγκυρότητας των αποφάσεων, αφού όλες είναι δημοσιευμένες στη “Διαύγεια”, ενώ σχολίασε ότι ο χρόνος που πιέζει, αλλά και η οικονομία που πετυχαίνεται, οδηγούν στην ανάγκη άρσης των χρονοβόρων διαδικασιών.

Α.Π.