Διαμαρτυρία στην Καλαμάτα για τους μετανάστες στη Σπάρτη

Διαμαρτυρία στην  Καλαμάτα για τους μετανάστες στη Σπάρτη

Έμειναν άστεγοι μετά τη λήξη της σύμβασης με τη δομή φιλοξενίας

Άστεγοι είναι στην ουσία από χθες περίπου 55 άνθρωποι, κυρίως οικογένειες με αρκετά παιδιά, οι οποίες στεγάζονταν από το Νοέμβρη του 2019 σε δομή στο κέντρο της Σπάρτης, καθώς έληξε η σύμβαση με το ξενοδοχείο που τους φιλοξενούσε και μέχρι χθες το μεσημέρι δεν είχε δοθεί λύση στο πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί από το ΔΟΜ (Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης).

Με αφορμή όσα συνέβαιναν στη Σπάρτη, χθες το πρωί η Αντιφασιστική Κίνηση Καλαμάτας προέβη σε συμβολική διαμαρτυρία έξω από το Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας στην Καλαμάτα, αναρτώντας πλακάτ διαμαρτυρίας κι ένα ομοίωμα αστέγου.

Αντιφασιστική
Σε ανακοίνωσή της η Αντιφασιστική Κίνηση Καλαμάτας, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Σήμερα Δευτέρα 1η Μάρτη 2021 το πρωί 50 πρόσφυγες (οικογένειες με παιδιά) πρόκειται να βρεθούν στο δρόμο, μετά το κλείσιμο της δομής από το  ΔΟΜ (Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης). Η δομή που λειτούργησε στο κέντρο της Σπάρτης από τα τέλη περίπου Νοέμβρη του 2019 ως και σήμερα, κλείνει στο πλαίσιο της γενικότερης αντιμεταναστευτικής πολιτικής που εφαρμόζει η ακροδεξιά κυβέρνηση της Ν.Δ.

Οι συγκεκριμένοι πρόσφυγες/ισσες ενώ έχουν πάρει άσυλο μόνο ορισμένα μέλη των οικογενειών τους έχουν λάβει τα απαιτούμενα έγγραφα. Επομένως, εφόσον υπάρχουν μέλη αυτών των οικογενειών που δεν έχουν λάβει τα χαρτιά τους παραμένουν εγκλωβισμένοι. Μέσα σε αυτό το κλίμα πετάγονται κυριολεκτικά στο δρόμο, χωρίς καμιά προστασία και χωρίς, φυσικά, τα πενιχρά επιδόματα που έπαιρναν μέχρι χτες.

Αν συμβεί αυτό, θα ‘ναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση για τη Σπάρτη, αλλά πρωτίστως για τους ίδιους τους πρόσφυγες, που θα αναγκαστούν να επιβιώσουν στο δρόμο εν μέσω χειμώνα και της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αυτό, φυσικά, δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να αφήσουμε να συμβεί. Να συνδράμουμε όλοι – όλες για να αποτραπεί μια τέτοια άσχημη εξέλιξη».

Προσωρινή λύση
Η λήξη της σύμβασης χρήσης του χώρου «Sparta Inn» την Κυριακή οδήγησε χθες περισσότερα από 55 άτομα εκτός της δομής. Η χρονοβόρα διαδικασία έκδοσης των απαιτούμενων  ταξιδιωτικών και άλλων εγγράφων δεν ολοκληρώθηκε έγκαιρα, με συνέπεια οι μετανάστες να βρεθούν κυριολεκτικά στο δρόμο.

Χθες το πρωί όσοι είχαν μείνει στη δομή κλήθηκαν να εγκαταλείψουν άμεσα το χώρο και έτσι αποχώρησαν από τα δωμάτια και για ώρες παρέμεναν στο πεζοδρόμιο, στην είσοδο της δομής.

Έπειτα, όμως, από διαπραγματεύσεις που έγιναν ανάμεσα στην Αστυνομία και το Δήμο με τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου, θα παραμείνουν στη δομή για άλλη μια μέρα.

Της Βίκυς Βετουλάκη