Η Καλαμάτα τίμησε τα 200 χρόνια από την απελευθέρωσή της

Η Καλαμάτα τίμησε τα 200 χρόνια από την απελευθέρωσή της

23 Μαρτίου σήμερα, με την Καλαμάτα να γιορτάζει τα 200 χρόνια από την απελευθέρωση της. Φυσικά, επίκεντρο του εορτασμού ήταν ο Ιερός Ναός των Αγίων Αποστόλων.

Οι εκδηλώσεις ήταν λιτές και χωρίς την παρουσία πολιτών, καθότι οι άνθρωποι του Δήμου που τις διοργάνωσαν τις προσάρμοσαν στους κανόνες που η Πολιτεία έχει θεσπίσει έναντι του Covid-19.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν χθες το πρωί, οπότε στην πλατεία 23ης Μαρτίου έγινε έπαρση της Σημαίας της Επανάστασης από το δήμαρχο Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλο, με κωδωνοκρουσίες την ίδια ώρα σε όλες τις εκκλησίες της πόλης.

Λίγο πριν από τις δύο το μεσημέρι ξεκίνησε η Λαμπαδηδρομία από τη Μονή Βελανιδιάς, με το λαμπαδηδρόμο να φέρνει τη φλόγα στον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων. Ακολούθησε η άφιξη των επισήμων, που μπήκαν στο ναό και τελέστηκε δοξολογία από το μητροπολίτη Μεσσηνίας.

Ειδικότερα, το «παρών» έδωσαν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Άγγελος Συρίγος, οι βουλευτές Γιάννης Λαμπρόπουλος, Περικλής Μαντάς και Μίλτος Χρυσομάλλης, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, πλήθος αυτοδιοικητικών, καθώς και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Εν συνεχεία διαβάστηκε ο όρκος των Αγωνιστών της Επανάστασης, όρκος που τα προηγούμενα χρόνια διαβαζόταν κατά τη διάρκεια της αναπαράστασης, που όμως φέτος δεν έγινε.

Κατόπιν όλοι μαζί έφθασαν στο Ηρώο, όπου τελέσθηκε τρισάγιο στη μνήμη των ηρώων του 1821, ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από το δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο, τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Άγγελο Συρίγο, που ήταν και εκπρόσωπος της κυβέρνησης, το βουλευτή Γιάννη Λαμπρόπουλο, που ήταν εκπρόσωπος της Βουλής, και τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα.

Τέλος, αναγνώστηκε το προσκλητήριο Οπλαρχηγών που συμμετείχαν στην έναρξη του Ιερού Αγώνα την 23η Μαρτίου 1821 στην Καλαμάτα, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και έγινε ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Συνέχεια στο Μέγαρο με την ομιλία του Προκόπη Παυλόπουλου
Μετά την πλατεία 23ης Μαρτίου οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν στο Μέγαρο Χορού, όπου ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, θα δώσει ομιλία με θέμα «Όψεις της πορείας του Ελληνικού Έθνους – Ρίζες και Προοπτικές».

Ολοκληρώνονται αύριο οι εκδηλώσεις
Αύριο Τετάρτη οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν στις 9.00 το βράδυ, οπότε θα δοθεί διαδικτυακή ομιλία από τον David Brewer, ιστορικό – συγγραφέα. Θέμα της «Η συμβολή της Καλαμάτας στην Ελληνική Επανάσταση»