Καλαμάτα: «Τσουνάμι» αλληλεγγύης και εθελοντισμού κάθε Κυριακή για 400 συμπολίτες μας

Καλαμάτα: «Τσουνάμι» αλληλεγγύης και εθελοντισμού κάθε Κυριακή για 400 συμπολίτες μας

Ένα ραντεβού που ξεκίνησε πριν από μήνες συνεχίζεται κάθε Κυριακή, στο κατάστημα “Κεντρικόν», στο κέντρο της Καλαμάτας.

Όπως πληροφορηθήκαμε, από το Σεπτέμβρη το κατάστημα προσέφερε καθημερινά φαγητό σε 10 με 15 οικογένειες που το είχαν ανάγκη, όταν όμως ξεκίνησε το lockdown  και εξ αυτού του λόγου έκλεισε το κατάστημα, οι ιδιοκτήτες του προσπάθησαν να βρουν λύση ώστε όσοι έπαιρναν φαγητό  να συνεχίσουν να παίρνουν.

Αποφάσισαν έτσι να δίνουν γεύματα κάθε Κυριακή και όπως διαπίστωναν, ο αριθμός των ατόμων που προσέρχονταν όλο και μεγάλωνε. Πλέον έχει φθάσει στις 400 μερίδες, που αντιστοιχούν στις 80 με 90 οικογένειες.

Βέβαια, πέρα από τις μερίδες, σε όλους όσοι χρήζουν βοηθείας δίνονται και άλλα προϊόντα. Για παράδειγμα, προχθές Κυριακή, που βρεθήκαμε στο σημείο διανομής, συναντήσαμε τον  Μιχάλη Καούνη, που έχει το κατάστημα ανδρικών ρούχων “Genesis”.

Ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχε, όπως δε μας είπε, θέλοντας και αυτός από την πλευρά του να βοηθήσει όσο μπορεί τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη, προσφέροντας ρούχα και παπούτσια. Πρόσθεσε δε, ότι θα το κάνει και άλλες Κυριακές, στο πλαίσιο βέβαια του δυνατού.

Εκτός από τον κ. Καούνη, είναι δεκάδες οι επαγγελματίες που κάθε Κυριακή προσφέρουν σε αυτή τη συνάντηση αγάπης και εθελοντισμού, ενώ ακόμα πιο συγκινητικό είναι ότι υπάρχουν και απλοί πολίτες που δίνουν χρήματα ή τρόφιμα, ώστε να παρασκευαστούν τα γεύματα που μαγειρεύονται στο κατάστημα για το σκοπό αυτό. Υπάρχουν επίσης και άλλοι που αναλαμβάνουν τη διανομή του φαγητού, αφού τα περισσότερα γεύματα παραδίδονται στα σπίτια, με 80 -90 μερίδες να πηγαίνουν στη Μεσσήνη.

Τέλος, υπάρχουν και αυτοί που έχουν προσφερθεί ώστε να προετοιμάζουν και να παρασκευάζουν το φαγητό.

Μιλώντας με τον κ. Αλέξανδρο Παπαδάκη, σεφ του «Κεντρικού», μας είπε ότι αυτή η προσέλευση δείχνει ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα και στην πόλη μας, θα πρέπει δε το θέμα ν’ αντιμετωπιστεί, διότι όταν ανοίξει η εστίαση το κατάστημα δεν θα μπορέσει να συνεχίσει στην παρασκευή και διανομή φαγητού.

Στην ερώτησή μας δε γιατί αυτοί οι άνθρωποι φθάνουν εκεί και δεν καλύπτονται οι ανάγκες τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες, απάντησε ότι οι περισσότεροι δηλώνουν πως μπορούν να έχουν βοήθεια μόνο αν είναι εγγεγραμμένοι στο ΚΕΑ, με αρκετούς να μην έχουν αυτό το δικαίωμα, ενώ υπάρχουν και άλλοι που έχουν βρεθεί σε δύσκολη θέση τους τελευταίους μήνες.

Ελπίζουμε τέτοιες δράσεις να συνεχιστούν και είμαστε εδώ να τις αναδείξουμε, ενημερώνοντας τον κόσμο.
Το  σημαντικότερο όμως, είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες Πρόνοιας να βρεθούν την Κυριακή στο σημείο, προκειμένου να καταγράψουν τα άτομα που δέχονται τη συγκεκριμένη βοήθεια, ώστε έχοντας εικόνα να αποφασίσουν για το πώς θα αντιμετωπιστεί το θέμα διότι  ο εθελοντισμός είναι μεν πολύτιμος, έχει όμως και αυτός τα όριά του, ειδικά στις δύσκολες εποχές που διανύουμε.