Καμία μείωση – ίδια με πέρυσι, αποφάσισε η πλειοψηφία της Οικονομικής Επιτροπής Τριφυλίας

Καμία μείωση – ίδια με πέρυσι, αποφάσισε η πλειοψηφία της Οικονομικής Επιτροπής Τριφυλίας

Στην προχθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής Τριφυλίας η δημοτική σύμβουλος της παράταξης «Ανοιχτοί Ορίζοντες», Σταματία Αλεξόπουλου, πρότεινε μειώσεις και απαλλαγές δημοτικών τελών, ωστόσο τα υπόλοιπα μέλη δεν αποδέχτηκαν την πρότασή της και υπερψήφισαν την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής να μη γίνει αναπροσαρμογή και να ισχύουν οι ίδιες χρεώσεις με πέρυσι.

Στην απόφαση, η οποία δημοσιεύθηκε στη Δι@υγεια με ΑΔΑ: ΨΠΡΘΩΗΕ-ΞΥΠ και θέμα «Λήψη απόφασης περί αναπροσαρμογής ή μη του Ενιαίου Τέλους Καθαριότητας και Φωτισμού για το έτος 2021 (εισήγηση προς το Δ.Σ.)», αναγράφεται- μεταξύ άλλων -πως «ο κ. πρόεδρος και αρμόδιος αντιδήμαρχος για τα οικονομικά του Δήμου, κ. Στριμπάκος, ανέφερε ότι, όπως προκύπτει από την εισήγηση της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών, οι προβλεπόμενες συνολικές εισπράξεις του Δήμου Τριφυλίας για το έτος 2021, οι οποίες αναμένονται να ανέλθουν στο ύψος των 5.627.065,89 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου και χρηματικού υπολοίπου), ισοσκελίζουν το σύνολο των προβλεπόμενων δαπανών οι οποίες αναμένονται να ανέλθουν στο ύψος των 5.627.065,89 ευρώ. Συνεπώς, δεν υπάρχει ανάγκη αναπροσαρμογής των δημοτικών τελών Τριφυλίας. Ως εκ τούτου, ο κ. πρόεδρος πρότεινε: Να μη γίνει καμία αναπροσαρμογή στους συντελεστές υπολογισμού των ανταποδοτικών τελών για το έτος 2021. Ο συντελεστής για τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται για κοινωφελείς, μη κερδοσκοπικούς και φιλανθρωπικούς σκοπούς να παραμείνει κοινός για όλες τις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες του Δήμου και ίσος με 0,50 ευρώ ανά Μ2. Ο συντελεστής των δημοτικών τελών για αποθήκες, βοηθητικούς χώρους, κλιμακοστάσια, λεβητοστάσια, κοινόχρηστους χώρους κατοικιών, γκαράζ, υπόγεια, πατάρια, δώματα, σοφίτες και λοιπούς χώρους οι οποίοι εξυπηρετούν οικίες, να είναι ίδιος με τον συντελεστή των οικιών.

Ο συντελεστής των δημοτικών τελών για αποθήκες, βοηθητικούς χώρους, κλιμακοστάσια, λεβητοστάσια, κοινόχρηστους χώρους καταστημάτων, γκαράζ, υπόγεια, πατάρια, δώματα, σοφίτες και λοιπούς χώρους οι οποίοι εξυπηρετούν ακίνητα που χρησιμοποιούνται για την άσκηση πάσης φύσεως οικονομικής δραστηριότητας, να είναι ίδιος με το συντελεστή των ακινήτων που χρησιμοποιούνται για την άσκηση πάσης φύσεως οικονομικής δραστηριότητας.

Το ποσό χρέωσης δημοτικού φόρου των ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων που βρίσκονται σε όλες τις Τοπικές και Δημοτικές Κοινότητες της κάθε Δημοτικής Ενότητας του Δήμου Τριφυλίας, να παραμείνει σε 0,05 ευρώ για κάθε τετραγωνικό μέτρο. Τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλεως και εκτός σχεδίου οικισμών να εξακολουθήσουν να πληρώνουν το 80% των αναλογούντων τελών καθαριότητας – φωτισμού και Δημοτικού Φόρου.

Τα ακίνητα τα οποία δεν ηλεκτροδοτούνται, ύστερα από βεβαίωση της ΔΕΗ και δε χρησιμοποιούνται, ύστερα από υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη ή του νομίμου εκπροσώπου του, να απαλλάσσονται από τα τέλη καθαριότητας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5, παρ. 1 του Ν. 3345/2005. Λόγω του ότι ο προϋπολογισμός εσόδων – εξόδων έτους 2021 στις ανταποδοτικές υπηρεσίες είναι ισοσκελισμένος, τα ακίνητα αυτά να μη χρεώνονται ούτε τέλη φωτισμού για το έτος 2021, καθώς και αναδρομικά. Όλα τα ακίνητα τα οποία είναι μη ηλεκτροδοτούμενα αλλά χρησιμοποιούμενα, να εξακολουθήσουν να χρεώνονται με συντελεστή μειωμένο κατά 50%, ανάλογα με την κατηγορία και τη χρήση του ακινήτου. Η χρέωση των Τελών Καθαριότητας, Φωτισμού, Δημοτικού Φόρου και ΤΑΠ για τις κατηγορίες των ευπαθών κοινωνικά ομάδων, άτομα με αναπηρίες, πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες (παρ.3 του άρθρου 202 του Ν.3463/06) να παραμείνει ως ήταν για το έτος 2020. Μείωση κατά 25% στα δημοτικά τέλη (καθαριότητας και φωτισμού) για στεγασμένους χώρους που δε χρησιμοποιούνται ως κατοικίες, όπως βιομηχανίες, βιοτεχνίες, καταστήματα, γραφεία κ.λπ., το εμβαδόν των οποίων είναι άνω των 1.000 τ.μ. και μέχρι 6.000 τ.μ. (σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 παρ.1 Ν.1080/80).

Η χρονική διάρκεια ισχύος της απόφασης αναπροσαρμογής του ενιαίου τέλους καθαριότητας και φωτισμού θα είναι ανάλογη με το χρόνο που αφορά στα προϋπολογισθέντα έσοδα κι έξοδα του Δήμου, ήτοι έως 31/12/2021.

Τέλος, ο κ. πρόεδρος ζήτησε από τα μέλη όπως λάβουν υπόψη τους όλα τα προαναφερθέντα και προβούν στη λήψη σχετικής αποφάσεως».

Η Σταματία Αλεξοπούλου τοποθετήθηκε ως κάτωθι: «Έχω κάποιες ερωτήσεις: Ποιο ήταν το σύνολο επιφανειών επί των οποίων επιβλήθηκαν τα τέλη το 2019 και το 2020; Πόσο είναι το σύνολο επιφανειών επί των οποίων θα επιβληθούν τα τέλη, μέσω των διορθωτικών δηλώσεων που έγιναν εντός του έτους 2020, για το 2021; Πόσα είναι αναλυτικά ανά κατηγορία τα τ.μ. των ηλεκτροδοτούμενων και μη ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών, στεγασμένων και μη; Ρωτάω γιατί στην εισήγηση δεν είδα να υπάρχει πίνακας φορολογητέων επιφανειών. Τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού είναι ανταποδοτικά με την έννοια ότι αποτελούν αντιπαροχή για τις υπηρεσίες καθαριότητας και φωτισμού που παρέχουν οι Δήμοι. Η επιλογή και επιβολή των συντελεστών πρέπει να γίνεται με βάση την αρχή της ανταποδοτικότητας και με δίκαιο τρόπο επί των πραγματικών συνθηκών. Στη συνεδρίαση για τα δημοτικά τέλη του 2020 πρότεινα τη μείωση των συντελεστών υπολογισμού των ανταποδοτικών τελών κατά ποσοστό 10% για τις κατοικίες και κατά 15% για τα καταστήματα.

Για το 2021 πρέπει να λάβουμε υπόψη την εδώ και ένα χρόνο δυσχερή οικονομική συγκυρία από τις συνέπειες της πανδημίας, οι οποίες πλήττουν και θα πλήξουν νοικοκυριά – επιχειρήσεις και το 2021. Τα τ.μ. των επιφανειών επί των οποίων επιβάλλονται τα τέλη στο Δήμο Τριφυλίας, μέσω των διορθωτικών δηλώσεων που έγιναν εντός του έτους 2020 αυξήθηκαν κατά περίπου 10.000. Άρα, αυξάνονται και τα προϋπολογισθέντα έσοδα. Αλλά οι προβλέψεις εσόδων δεν πρέπει να φτάνουν σε δυσθεώρητα ύψη όπως αυτά που προβλέπετε για το 2021.

Με δεδομένη τη δυσχερή οικονομική συγκυρία αλλά και την αύξηση των φορολογητέων επιφανειών, θεωρώ ότι είναι δίκαιη και λογική για το 2021 η μείωση των συντελεστών υπολογισμού των ανταποδοτικών τελών και προτείνω: μείωση κατά ποσοστό 10% για τις κατοικίες και κατά 15% για τα καταστήματα, μείωση τουλάχιστον 50% για τους βοηθητικούς χώρους των κατοικιών και επαγγελματικών δραστηριοτήτων, γιατί οι βοηθητικοί χώροι δεν παράγουν όγκο απορριμμάτων ίδιου μεγέθους με τις κύριες χρήσεις, απαλλαγή καταβολής τελών όλων των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί και πλήττονται από την πανδημία, απαλλαγή πολυτέκνων με συνολικό ετήσιο εισόδημα έως 30.000 ευρώ, μείωση κατά 50% σε πολύτεκνους με συνολικό ετήσιο εισόδημα από 30.000 έως 40.000 ευρώ, μείωση κατά 50% σε τρίτεκνους με συνολικό ετήσιο εισόδημα έως 25.000 ευρώ, μείωση κατά 35% σε τρίτεκνους με συνολικό ετήσιο εισόδημα από 25.000 έως 35.000 ευρώ, μείωση κατά 60% σε μονογονεϊκές οικογένειες με συνολικό ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ, απαλλαγή όσων έχουν αναπηρία ίση με 67% και άνω καθώς και των οικογένειών τους που τους φροντίζουν ως προστατευόμενα μέλη».