Μετά από …σαράντα κύματα ολοκληρώνεται τo ανοιχτό θέατρο Πλάτσας στη Δυτική Μάνη

Μετά από …σαράντα κύματα ολοκληρώνεται   τo ανοιχτό θέατρο Πλάτσας στη Δυτική Μάνη

Η ιστορία με το ανοικτό θέατρο στη Δυτική Μάνη είναι γνωστή και απτή απόδειξη της τοπικής ανεπάρκειας που μας διακατέχει. Με απόφαση, όμως, του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα το κλίμα φαίνεται να αλλάζει, και, πλέον, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα εργασιών στο τέλος του 2022, ο Δήμος θα έχει ανοιχτό θέατρο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δελτίο Τύπου από την Περιφέρεια, “την ένταξη στο ΕΣΠΑ δύο έργων του Δήμου Δυτικής Μάνης υπέγραψε, την περασμένη Τετάρτη, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Το ένα έργο, προϋπολογισμού 722.000 ευρώ αφορά στην ολοκλήρωση του ανοιχτού θεάτρου στην Πλάτσα με την κατασκευή τουαλετών κοινού και έργα διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου του εν λόγω θεάτρου Μάνης και το δεύτερο με προϋπολογισμό 80.100 ευρώ αφορά στην ανάπλαση της πλατείας οικισμού Μάλτας Σταυροπηγίου με εργασίες πλακόστρωσης και παρεμβάσεις φωτισμού.

Σε ό,τι αφορά στο ανοιχτό θέατρο στην Πλάτσα αντικείμενο της πράξης είναι η κατασκευή των τουαλετών κοινού και των έργων διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου του Ανοιχτού θεάτρου Μάνης.

Οι βοηθητικοί χώροι και οι όποιες επεμβάσεις στον υπαίθριο περιβάλλοντα χώρο, στόχο έχουν την υποστήριξη της λειτουργίας του θεάτρου δίχως να αποτελούν στοιχεία ακουστικής, οπτικής και αισθητικής όχλησης. Η ένταξη των χώρων υγιεινής κοινού γίνεται μέσω της υπόσκαφης χωροθέτησής τους και της δημιουργίας μικρών μετώπων από φυσικά υλικά (λιθοδομές, ξύλινες επενδύσεις κουφωμάτων, φυτεμένες επιχώσεις).

Οι χώροι υγιεινής κοινού βρίσκονται νοτιοανατολικά του θεάτρου, κοντά στην κύρια δίοδο πρόσβασης, ενώ υπάρχει μέριμνα για την πρόσβαση και χρήση τους από άτομα με ειδικές ανάγκες. Με γνώμονα την προστασία και ανάδειξη του φυσικού κάλους της περιοχής, πραγματοποιούνται μόνο οι απαραίτητες για τη λειτουργία του θεάτρου επεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο.

Οι επεμβάσεις περιορίζονται στη δημιουργία ασφαλών προσβάσεων του κοινού προς το θέατρο και πλατωμάτων εκτόνωσης του κοινού σε περίπτωση κινδύνου. Οι υψομετρικές καμπύλες του εδάφους μεταβάλλονται τοπικά ενσωματώνοντας τις απαραίτητες οδεύσεις και πλατώματα. Το δάπεδο των οδεύσεων και πλατωμάτων είναι είτε λιθόστρωτο είτε πλακόστρωτο είτε πατημένο χώμα. Σε περιπτώσεις όπου υπάρχει κίνδυνος κατολισθήσεων ή προφύλαξης των παρειών των νέων διαμορφώσεων, κατασκευάζονται τοιχία αντιστήριξης από λιθοδομή με χρήση τοπικού λίθου.

Η ημερομηνία έναρξης της Πράξης ορίζεται η 01/12/2021.8.  Η ημερομηνία λήξης η 30/11/2022.10.

Α.Π.