Στο… τραπέζι ο σχεδιασμός του Δήμου Καλαμάτας για τα επόμενα χρόνια – Συνάντηση Θανάση Βασιλόπουλου με τον Περικλή Μαντά

Στο… τραπέζι ο σχεδιασμός του  Δήμου Καλαμάτας για τα επόμενα χρόνια – Συνάντηση Θανάση Βασιλόπουλου με τον Περικλή Μαντά

Το δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο επισκέφτηκε χθες ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης κυριάρχησαν τα θέματα που αφορούν στο Δήμο Καλαμάτας και ευρύτερα τη Μεσσηνία.

Ο δήμαρχος ενημέρωσε τον κ. Μαντά για το σχεδιασμό του Δήμου Καλαμάτας, τις διεκδικήσεις έργων και χρηματοδοτήσεων μέσα από ενεργά προγράμματα, όπως το «Αντώνης Τρίτσης», τα Τομεακά των υπουργείων, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, το ΕΣΠΑ, καθώς και για την προετοιμασία εν όψει της ενεργοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027. 

Συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων έγινε επίσης για το θέμα του ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας», καθώς και για το Αθλητικό Κέντρο στη Δυτική Καλαμάτα.

Δηλώσεις Βασιλόπουλου

Σε δηλώσεις που ακολούθησαν της συνάντησης, ο δήμαρχος Θ. Βασιλόπουλος ανέφερε: «Ενημέρωσα το βουλευτή για το σχεδιασμό μας όλο αυτό το διάστημα, τις προτάσεις που καταθέτουμε στα χρηματοδοτικά προγράμματα, αλλά και ενέργειες που θα ακολουθήσουν. 

Αυτή την εβδομάδα ένας σχεδιασμός πολλών μηνών ολοκληρώθηκε, σε πρώτο χρόνο, καθώς την επόμενη εβδομάδα ακολουθεί η κατάθεση κι άλλων προτάσεων. Προτάσεις που καταθέσαμε στο Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” για την ηλεκτροκίνηση, για τα βιοαπόβλητα και τις γωνιές ανακύκλωσης, τις έξυπνες πόλεις, την ανακατασκευή των αποδυτηρίων στο κολυμβητήριο, αλλά και για παρεμβάσεις σε εννέα σχολεία. 

Με τον κ. Μαντά ανταλλάξαμε απόψεις και για άλλα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος. Το ένα είναι το μεγάλο Αθλητικό Κέντρο που έχουμε θέσει ως στόχο και ο ίδιος έχει κάνει κινήσεις -όπως με ενημέρωσε- προς αυτή την κατεύθυνση και, βέβαια, το ζήτημα που αφορά στο ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας.

Ένα ζήτημα που και στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε η Περιφερειακή Ενότητα εμείς ξεκάθαρα τονίσαμε ότι στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες του ΣΥΜΕΠΟΠ -για το λόγο αυτό άλλωστε θα ορίσουμε δικηγόρο να συμπαρασταθεί- και βέβαια πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε και αφορούν στην κατοχύρωση του ονόματος “Καλαμάτα”, όπως και την επέκταση του ΠΟΠ».

Δηλώσεις Μαντά

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Περικλής Μαντάς, αφού ευχαρίστησε το δήμαρχο, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Με το δήμαρχο έχουμε μια διαρκή συνεργασία τους τελευταίους 18 μήνες για ζητήματα που έχουν να κάνουν με το Δήμο Καλαμάτας και τον τόπο μας. Πραγματικά είναι εξαιρετική η όλη προσπάθεια που γίνεται από τη Δημοτική Αρχή Καλαμάτας για την προετοιμασία και διεκδίκηση σημαντικών έργων για τον τόπο μας».

Εν συνέχεια ο κ. Μαντάς εστίασε στα δύο βασικά θέματα συζήτησης, το Αθλητικό Κέντρο και το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας. 

Όσον αφορά στο Αθλητικό Κέντρο, ένα έργο οραματικό, υψηλών προδιαγραφών, σημείωσε: «Η ιδέα που κυοφορείται το τελευταίο διάστημα αφορά στη δημιουργία ενός Αθλητικού Κέντρου το οποίο θα πληροί βασικές προϋποθέσεις όσον αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος, ένα βιοκλιματικό κέντρο, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα να υπάρξει ταυτόχρονη εμπορική δραστηριότητα εκεί, με αποτέλεσμα να μπορεί να είναι ένα ανταγωνιστικό έργο σε επίπεδο Ε.Ε. και το οποίο θα προσδώσει σημαντικά οικονομικά οφέλη στον τόπο μας.

Αυτό το έργο θα πρέπει να συνοδεύεται -προφανώς- από στρατηγικό επενδυτή, ο οποίος θα επιλέξει να επενδύσει πάνω σ’ αυτό τον τομέα, σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας και, βεβαίως, να αντληθούν πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το σχέδιο αυτού του έργου, βεβαίως, μπορεί να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, έπειτα από συζητήσεις που έχω κάνει κι εγώ προσωπικά πρόσφατα με τον κ. Σκυλακάκη, τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό και να μπορέσουμε να προετοιμάσουμε αυτή τη διαδικασία».

Τέλος, όσον αφορά στο ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας» ο κ. Μαντάς ενημέρωσε για πρωτοβουλίες που έχει και ο ίδιος αναλάβει, παρουσιάζοντας βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για την προστασία και ανάδειξη του προϊόντος, ενώ αναφέρθηκε και σε ενέργειες που έχουν γίνει από το Δήμο, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Ο δήμαρχος ανέλαβε μια πρωτοβουλία που είναι πολύ σημαντική. Που έχει να κάνει με την προστασία της φήμης της πόλης μας, γιατί αυτή τη στιγμή που μιλάμε υπάρχουν εταιρείες στην Τουρκία, την Τυνησία και τρίτες χώρες οι οποίες χρησιμοποιούν το όνομα “Καλαμάτα”, δηλαδή το όνομα της πόλης μας σε ετικέτες προϊόντων, ιδιαίτερα σε ελιές, για να καπηλευτούν τη φήμη της πόλης μας και του προϊόντος, για να έχουν εμπορικό κέρδος.

Η πρωτοβουλία του δημάρχου να στραφούμε με νομικές διεκδικήσεις απέναντι σε αυτές τις εταιρείες οι οποίες χρησιμοποιούν το όνομα “Καλαμάτα”, είναι μία σημαντική πρωτοβουλία η οποία θα αναδείξει την περιοχή μας αλλά κυρίως θα προστατεύσει το προϊόν μας εκεί που είναι απροστάτευτο. Σε αυτή την προσπάθεια ήδη έχω κάνει συζητήσεις με τον αρμόδιο υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την οικονομική διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη, κι έχω ζητήσει τη συνδρομή του στην προσπάθεια του Δήμου».