ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας: Όχι στην ενεργοποίηση του Πεδίου Βολής Σχίζας

ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας: Όχι στην ενεργοποίηση του Πεδίου Βολής Σχίζας

Όχι στην ενεργοποίηση του Πεδίου Βολής Σχίζας λέει σε ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Αναλυτικά σημειώνει: «Η επαναλειτουργία του Πεδίου Βολής της Σχίζας, που γνωστοποιήθηκε μέσω της πρόσφατης ανακοίνωσης του Λιμεναρχείου Καλαμάτας, αν τελικά δρομολογηθεί, θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην αναπτυσσόμενη τουριστικά νοτιοανατολική Πυλία και εύλογα έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία και αναστάτωση στην περιοχή. Όπως είναι γνωστό, κάτι αντίστοιχο επιχειρήθηκε και το 2010, χωρίς ωστόσο να πραγματοποιηθεί, αφού συνάντησε την καθολική αντίδραση των κατοίκων και των φορέων της περιοχής, αλλά και ολόκληρης της Μεσσηνίας.

Όπως τόνιζαν τότε σε ψήφισμά τους οι κάτοικοι, “από το 1995 ολόκληρη η νοτιοανατολική Πυλία παλεύει για την κατάργηση του πεδίου βολής στο νησί. Η λειτουργία του πεδίου βολής είναι σε πλήρη αντίθεση με τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής. Δεν είναι δυνατόν σε μια τόσο τουριστικά ανεπτυγμένη περιοχή, που εξαρτάται απόλυτα από τον τουρισμό, να έχουμε το βομβαρδισμό ενός νησιού που απέχει μόλις τέσσερα μίλια από την ακτή…”.

Μια τέτοια εξέλιξη θα δοκιμάσει και την κοινή λογική, αφού στη σημερινή συγκυρία της πανδημίας ο δείκτης κύκλου εργασιών στις τουριστικές δραστηριότητες παρουσιάζει μείωση 75% και αποτελεί καθολικό αίτημα η επιμήκυνση και επέκταση της τουριστικής περιόδου!

Τέλος, η Σχίζα είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000, μαζί με τη γειτονική Σαπιέντζα και την περιοχή του ακρωτηρίου Ακρίτας, με τον κωδικό GR2550003. Η ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς, του δάσους κουμαριάς, των σπηλαίων Σικύας και Μαύρης Τρύπας, τα μονοπάτια και οι άλλες δράσεις που προβλέπονται δημιουργούν μοναδικές προϋποθέσεις, μαζί με τα νησιά της Αγίας Μαρίνας και της Σαπιέντζας, στην ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού. Στρατιωτικά γυμνάσια και ήπια τουριστική ανάπτυξη δεν μπορούν να συμβαδίσουν.

Επομένως, πρέπει να ανακληθεί άμεσα, οποιαδήποτε απόφαση της κυβέρνησης της Ν.Δ., με την οποία ενεργοποιείται και πάλι το Πεδίο Βολής Σχίζας. Ο ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας-ΠΣ, όπως και στο παρελθόν, θα σταθεί δίπλα στους κατοίκους της περιοχής, για την αποτροπή μιας τέτοιας αρνητικής εξέλιξης».