Το Δ.Σ. Τριφυλίας αποφάσισε να μην υποβληθεί η πρόταση ανάπλασης πλατείας Γαργαλιάνων

Το Δ.Σ. Τριφυλίας αποφάσισε να μην υποβληθεί η πρόταση ανάπλασης πλατείας Γαργαλιάνων

Η απόφαση της συντριπτικής πλειοψηφίας του Σώματος και η μειοψηφία της πρότασης Λεβεντάκη

Οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των δημοτών των Γαργαλιάνων και συνολικά του Δήμου Τριφυλίας μίλησαν και το ανώτατο θεσμικό όργανο του Δήμου Τριφυλίας, το Δημοτικό Συμβούλιο, με συντριπτικά ισχυρή πλειοψηφία αποφάσισε να μην υποβληθεί η συγκεκριμένη πρόταση ανάπλασης της κεντρικής πλατείας των Γαργαλιάνων στο Πράσινο Ταμείο ή σε άλλο πρόγραμμα και να ανακληθεί η σχετική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής!

Αυτό αναγράφεται στο απόσπασμα από το πρακτικό της συνεδρίασης του Δ.Σ. Τριφυλίας την Τρίτη το βράδυ, που δημοσιεύθηκε στη Δι@υγεια με ΑΔΑ: ΩΦΗΖΩΗΕ-Υ29 και θέμα «Επί της αριθ. 1997/18-02-2021 αιτήσεως δημοτικών συμβούλων σχετικά με την ανάπλαση πλατείας Γαργαλιάνων».

Για όσα συνέβησαν στη συνεδρίαση έχουμε αναφερθεί στο «Θ» με εκτενές ρεπορτάζ. Η συνεδρίαση, όπως έχουμε αναφέρει, με εντάσεις, προσβολές και ασυνεννοησία, διεκόπη απότομα. Μετά τη διακοπή της από τους δημοτικούς συμβούλους που επέβαλαν τη σύγκληση του Σώματος με θέμα συζήτησης και λήψη απόφασης για την ανάπλαση της πλατείας Γαργαλιάνων εστάλησαν ηλεκτρονικά μηνύματα με τη θέση και ψήφο τους υπέρ της πρότασης που είχαν συνθέσει και συντάξει από κοινού, την οποία ανέγνωσε στο Σώμα ο κ. Ανδρινόπουλος.

Η πρόταση Λεβεντάκη και η πρόταση των 19 δημοτικών συμβούλων
Στην απόφαση που δημοσιεύθηκε στη Δι@υγεια αναγράφεται: «Εισάγοντας το 1ο θέμα της τακτικής ημερήσιας διάταξης ο πρόεδρος είπε: Θέτω υπόψη σας τη με αριθ. 1997/18-02-2021 αίτηση δεκαεννέα (19) δημοτικών συμβούλων σύμφωνα με την οποία μας αναφέρουν: Με αφορμή το σοβαρό θέμα που έχει προκύψει για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας Γαργαλιάνων, οι παρακάτω υπογράφοντες δημοτικοί σύμβουλοι Τριφυλίας αιτούμεθα την έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για τη λήψη απόφασης επί της προτεινόμενης από τη Δημοτική Αρχή σχετικής πρότασης –μελέτης για την ανάπλαση της υπόψη πλατείας.

Επί του θέματος τοποθετήθηκαν:

-Ο κ. δήμαρχος, ο οποίος είπε ότι η Δημοτική Αρχή έχει αποφασίσει την εκτέλεση του έργου της ανάπλασης της Πλατείας των Γαργαλιάνων εντάσσοντάς το σε πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου. Οι ημερομηνίες για την εν λόγω ένταξη είναι περιορισμένες και σας αναφέρω ότι για το εν λόγω έργο κατά την εκτέλεση και εξέλιξή του μπορεί να γίνουν παρεμβάσεις στη μελέτη κατά 25%.

Σε ό,τι αφορά την εν λόγω αίτηση των κ.κ. δημοτικών συμβούλων, προτείνω διαβούλευση για την εν λόγω μελέτη και καλώ τους αιτούντες δημοτικούς συμβούλους για την σχετική πρότασή τους έως την 31η/3/2021 ή έστω και ένα δημοψήφισμα στην πόλη των Γαργαλιάνων εφόσον είναι εφικτό.

-Οι επικεφαλής των παρατάξεων κ.κ. Κατσίβελας, Παναγιωτοπούλου, Αλεξοπούλου (εκπροσωπώντας τον κ. Τσίγγανο, ο οποίος δεν είχε καλή πρόσβαση στον ήχο της τηλεδιάσκεψης), Ανδρινόπουλος, Δριμής, Μπακούρος και δημοτικοί σύμβουλοι, δια του κ. Ανδρινόπουλου κατέθεσαν την παρακάτω πρόταση προς ψήφιση από το Δημοτικό Συμβούλιο. Πρόταση (για ψήφιση/έγκριση) προς το Δ.Σ. Τριφυλίας σχετικά με το υπο συζήτηση θέμα για την ανάπλαση της πλατείας Γαργαλιάνων. 

Σχετικά με την πρόταση της μελέτης 2/2021 που αφορά στην ανάπλαση της κεντρικής πλατείας των Γαργαλιάνων, δηλώνεται ότι: ΕΠΕΙΔΗ:

1. Η προτεινόμενη πρόταση δε συνάδει με την ιστορία, τη χρήση και τη λειτουργικότητα του δημόσιου χώρου (αλλάζει τη χρήση του, μετατρέποντας την πλατεία, σε πάρκο). 2. Δεν προηγήθηκε καμία διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, για μια τόσο σοβαρή παρέμβαση στο κέντρο της πόλης. Φορείς και κάτοικοι της πόλης έχουν αναστατωθεί και εκφράσει την άρνησή τους. 3. Το σύνολο των αυτοδιοικητικών και συλλόγων της πόλης και όχι μόνο, έχει ήδη εκφραστεί κατά της προτεινόμενης πρότασης (δες απόφαση Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας, κείμενο τέως και νυν δημοτικών συμβούλων της πόλης, δημόσιες τοποθετήσεις δύο πρώην δημάρχων της πόλης, του πρώην δημάρχου Τριφυλίας, επικεφαλής παρατάξεων καθώς και ανακοινώσεις συλλόγων).

4. Δεν αναδεικνύει/ προστατεύει τον Ιερό Ναό Γενέσιον της Θεοτόκου (Μεταβυζαντινό μνημείο ), ο οποίος είναι κτίσμα του 18ου αιώνα και η προστασία του εμπίπτει στις διατάξεις του Ν. 3028/2002 “Για την Προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς”. Αντί αυτού υποβαθμίζεται και αρχιτεκτονικά και κτηριακά.

5. Οι μελετητές αγνόησαν και δεν έλαβαν υπόψη την ύπαρξη, σε μικρή απόσταση (50 μ.) από τον εν λόγω χώρο, του πάρκου της Μπρίσκειου Βιβλιοθήκης.

6. Γίνεται παρέμβαση/τροποποίηση του Σχεδίου Πόλης, χωρίς πολεοδομική μελέτη. 7. Η απόφαση πρότασης της αναφερόμενης μελέτης στο Πράσινο Ταμείο ελήφθη από την Οικονομική Επιτροπή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος! και ενώ εκκρεμούσε η συνεδρίαση και απόφαση του Δ.Σ. που είχαν ζητήσει 19 δημοτικοί σύμβουλοι, με ισχνή πλειοψηφία 4-3 και χωρίς να υπάρχουν όλες οι απαιτούμενες εγκρίσεις, όπως: Εφορείας

Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, Υπηρεσίας Δόμησης(Πολεοδομίας).

Προτείνουμε:

1. Να μην υποβληθεί η συγκεκριμένη πρόταση ανάπλασης της κεντρικής πλατείας των Γαργαλιάνων στο Πράσινο Ταμείο και σε κανένα πρόγραμμα.

2. Να ανακληθεί η σχετική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής.

3. Να αναζητηθεί και να προταθεί για χρηματοδότηση άλλος χώρος στη πόλη των Γαργαλιάνων (περιβάλλων χώρος Τουριστικού Ξενώνα, περιοχή κέντρου πλην πλατείας, κ.λπ.), ο οποίος θα προκύψει μετά από διαβούλευση και σχετική πρόταση του Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Γαργαλιάνων.

4. Να συντηρεί και να βελτιώνει την κατάσταση της πλατείας η Δημοτική Αρχή, με Ιδίους Πόρους και να μη διαθέτει γι’ αυτό το σκοπό, χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκά ή άλλα προγράμματα με τα οποία μπορούν να καλυφθούν άλλες ανάγκες και προτεραιότητες».

Η απότομη διακοπή και οι τοποθετήσεις με mail
-Στη συνέχεια και ενώ συνεχιζόταν η συζήτηση, διεκόπη η τηλεδιάσκεψη (λόγω τεχνικής βλάβης, έπεσε το σύστημα) και παρά τις προσπάθειες δεν κατέστη δυνατή η επανασύνδεση.

-Στη συνέχεια κατατέθηκαν οι τοποθετήσεις με mail στη Γραμματεία του Δημοτικού Συμβουλίου ως κάτωθι:

-Αγγελής Κοροβίλας: Κατόπιν της διακοπής της 7ης τακτικής Συνεδρίασης του Δ.Σ. Τριφυλίας ψηφίζω ναι στην πρόταση όπως διαβάστηκε στο Δ.Σ. Τριφυλίας από τον κ. Ανδρινόπουλο.

-Αλευράς Παναγιώτης: Επειδή διακόπηκε η 7η συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας ψηφίζω ναι στην πρόταση που κατατέθηκε από τον κ. Ανδρινόπουλο.

-Παναγιώτης Κατσίβελας: Καταθέτω τη θετική μου ψήφο στην πρόταση που κατατέθηκε δια του κ. Ανδρινόπουλου στο Δ.Σ., μιας και η σύνδεση του 7ου τακτικού Συμβουλίου διακόπηκε, φαντάζομαι, λόγω τεχνικής βλάβης.

-Μερκούρης Ιωάννης: Μετά την αναιτιολόγητη διακοπή της συνεδρίασης της 23-02-2021 ψηφίζω την πρόταση που κατατέθηκε δια του κ. Ανδρινόπουλου και αφορά στην πλατεία των Γαργαλιάνων.

-Χαράλαμπος Καναλουπίτης: Καταθέτω τη θετική μου ψήφο στην πρόταση που κατατέθηκε στην 7η συνεδρίαση του Δ.Σ. δια του κ. Ανδρινόπουλου ως συνέχεια της συνεδρίασης που διεκόπη λόγω πτώσης του κυκλώματος.

-Κατσούλας Ιωάννης: Ψηφίζω ναι στην πρόταση που κατατέθηκε στην 7η τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ. δια του κ. Ανδρινόπουλου και η οποία διεκόπη λόγω πτώσης του κυκλώματος.

-Παναγιωτοπούλου Χάιδω, Πανουσιοπούλου Μαρία, Αντωνόπουλος Θεόδωρος, Αδρακτάς Ιωάννης: Εν όψει της αιφνίδιας διακοπής της δια τηλεδιασκέψεως συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας την 23η-2-2021 με θέμα την “Ανάπλαση της πλατειάς των Γαργαλιάνων”, η οποία την ώρα εκείνη βρισκόταν στο στάδιο έναρξης της ψηφοφορίας, ψηφίζουμε ηλεκτρονικά ως ακολούθως: Από το συγκερασμό όλων των απόψεων που ακούστηκαν στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 23ης-2-2021, των επώνυμων δημοσιευμάτων στον Τύπο από τους φορείς της τοπικής κοινωνίας των Γαργαλιάνων και από διαφορετικές προσωπικότητες διαφόρων ειδικοτήτων, πρώην δημάρχους, πρώην και νυν δημοτικούς συμβούλους της τοπικής κοινωνίας των Γαργαλιάνων, τα οποία δημοσιεύματα μέχρι στιγμής δεν έχουν διαψευσθεί από κανέναν από αυτούς που τα υπογράφουν και από κανέναν άλλο πολίτη, έχουμε την ηθική υποχρέωση να αποδεχθούμε το ψήφισμα που κατέθεσαν ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου οι τέσσερις δημοτικοί σύμβουλοι που εκλέγονται στη Δημοτική Ενότητα Γαργαλιάνων, Ευστάθιος Ανδρινόπουλος, Ιωάννης Αδρακτάς, Μάγδα Καμπύλη και Ιωάννης Κατσούλας, στο οποίο συνοψίζονται οι απόψεις όλων των ανωτέρω αναφερόμενων προσώπων.

Με δεδομένο ότι η ύψιστη έκφραση της αμεσότητας του δημοκρατικού πολιτεύματος είναι το δημοψήφισμα το οποίο για την τοπική αυτοδιοίκηση προβλέπεται στα άρθρα 133 έως 151 του Νόμου 4555/2018 (ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ), στο οποίο έχουμε θετική γνώμη μεν σύμφωνα με την πρόταση του κ. δημάρχου, όμως δυστυχώς δυνάμει του άρθρου 11 παρ. 1 του Νόμου 4674/2020 έχει ανασταλεί η ισχύς των άνω διατάξεων που το προβλέπουν, συνεπώς δε δύναται αυτό να πραγματοποιηθεί νόμιμα, πλέον των απαγορευτικών διατάξεων λόγω COVID 19.

Για όλους αυτούς τους λόγους ψηφίζουμε το ψήφισμα αυτό και διευκρινίζουμε στο ορθό, ότι υφίστανται οι εγκρίσεις της Υπηρεσίας Δόμησης Τριφυλίας με αρ. πρωτ. 1964/18-2-2021, η θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής της Π.Ε Μεσσηνίας με αρ. πρωτ. 288812/15-2-2021, η με αρ. πρωτ. 58394/16-2-2021 έγκριση της υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων Δυτικής Ελλάδας Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου, στην οποία αναφέρεται ότι απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της Εφορείας Αρχαιοτήτων για την οποία έχει κατατεθεί αίτηση από το Δήμο Τριφυλίας και εκκρεμεί η απάντηση αυτής.

-Αλεξοπούλου Σταματία: Δίνω θετική ψήφο στην εισήγηση/πρόταση όπως αυτή αναγνώστηκε από τον κ. Ανδρινόπουλο.

– Παναγιώτης Τσαφαράς: Στο θέμα της 7ης συνεδρίασης ψηφίζω και στηρίζω την πρόταση όπως αυτή κατατέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο από τον κ. Ανδρινόπουλο Ευστάθιο.

-Παναγιώτης Τσίγγανος: Ψηφίζει τις προτάσεις της δημοτικής του ομάδας όπως εκφράστηκαν από τους δημοτικούς συμβούλους Σταματία Αλεξοπούλου και Παναγιώτη Τσαφαρά.

-Ανδρινόπουλος Ευστάθιος, Καμπύλη–Ανδρινοπούλου Μαγδαλινή: Μετά τη διακοπή της 7/2021 συνεδρίασης του Δ.Σ. μέσω τηλεδιάσκεψης ψηφίζουμε την πρόταση που συνδιαμορφώσαμε και υποβάλλαμε στη Γραμματεία του Δημοτικού Συμβουλίου οι 19 δημοτικοί σύμβουλοι, την οποία ανέγνωσε ο δ.σ. Ευστάθιος Ανδρινόπουλος.

-Δριμής Δημήτριος: Μετά την απαράδεκτη διακοπή της τηλεσυνεδρίασης της 7ης συνεδρίασης του Δ.Σ. της 23ης-02-2021 σας γνωρίζω πως ψηφίζω σύμφωνα με την τοποθέτηση που έκανα, την πρόταση που συνδιαμορφώσαμε οι 19 δ.σ., όπως αυτή διαβάστηκε από τον κ.Ανδρινόπουλο.

-Κουκούμης Σαράντος: Επειδή κατά τη συζήτηση του θέματος στη σημερινή συνεδρίαση 23-02-2021 του Δ.Σ. σχετικά με την ανάπλαση της πλατείας Γαργαλιάνων διακόπηκε η συνεδρίαση χωρίς να γίνει ψηφοφορία επί της πρότασης του κ. Ανδρινόπουλου ψηφίζω υπέρ.

Όσον αφορά στην πρόταση του δημάρχου για δημοψήφισμα, ψηφίζω υπέρ με την παρατήρηση ότι πρέπει να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο για να παρθεί απόφαση σχετικά με τα ερωτήματα που θα τεθούν».

Η απόφαση του Δ.Σ. Τριφυλίας
«Το Συμβούλιο, αφού έλαβε υπόψη του την εισήγηση του κ. δημάρχου, την εισήγηση η οποία κατατέθηκε δια του κ. Ανδρινόπουλου, τις τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων καθώς και τις σχετικές διατάξεις των νόμων 3463/2006 και 3852/2010, έπειτα από συζήτηση,

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ:

1. Να μην υποβληθεί η συγκεκριμένη πρόταση ανάπλασης της κεντρικής πλατείας των Γαργαλιάνων στο Πράσινο Ταμείο και σε κανένα πρόγραμμα. 2. Να ανακληθεί η σχετική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής. 3. Να αναζητηθεί και να προταθεί για χρηματοδότηση άλλος χώρος στην πόλη των Γαργαλιάνων (περιβάλλων χώρος Τουριστικού Ξενώνα, περιοχή κέντρου πλην πλατείας, κ.λπ.), ο οποίος θα προκύψει μετά από διαβούλευση και σχετική πρόταση του Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Γαργαλιάνων. 4. Να συντηρεί και να βελτιώνει την κατάσταση της πλατείας η Δημοτική Αρχή, με Ιδίους Πόρους και να μη διαθέτει γι’ αυτό το σκοπό χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκά ή άλλα προγράμματα με τα οποία μπορούν να καλυφθούν άλλες ανάγκες και προτεραιότητες. Μειοψηφούντων των κ.κ. Ασημακόπουλου-Βλάχου-Φρούσου-

Στριμπάκου-Αυρηλιώνη-Κουτρουμπή-Μπακούρου-Παναγοπούλου οι οποίοι ψήφισαν την πρόταση του κ. δήμαρχου. H απόφαση αυτή έλαβε αύξοντα αριθμό 25/2021.».

Μετά την εν λόγω απόφαση ποια πολιτική “νομιμοποιητική” βάση και υπόσταση (ως επίσημη θέση κι έκφραση της κοινωνίας από την ετυμηγορία του λαού) μπορεί να έχει, άραγε, η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για έγκριση της συγκεκριμένης μελέτης ανάπλασης της κεντρικής πλατείας Γαργαλιάνων και υποβολή της για χρηματοδότηση στο Πράσινο Ταμείο; Τονίζεται ότι την απόφαση που ελήφθη στήριξαν και ψήφισαν 17 δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ η πρόταση του κ. Λεβεντάκη συγκέντρωσε μόλις 8 ψήφους από τους έμμισθους της δημοτικής διοίκησης συν τον κ. Ασημακόπουλο.

Ίσως, μάλιστα, να είναι η πρώτη φορά στα χρονικά των Δήμων της περιοχής που πρόταση δημάρχου υπέστη τέτοια συντριπτική απόρριψη σε Δημοτικό Συμβούλιο και παράλληλα έχει προκαλέσει τόσο σφοδρές αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία.