Αίσιο τέλος για την περιπέτεια τεσσάρων νεαρών στο φαράγγι του Νέδοντα

Αίσιο τέλος για την περιπέτεια τεσσάρων νεαρών στο φαράγγι του Νέδοντα

Σώοι και αβλαβείς επέστρεψαν χθες νωρίς το μεσημέρι στα σπίτια τους τέσσερις νεαροί, οι οποίοι από το απόγευμα της Κυριακής είχαν εγκλωβισθεί στο φαράγγι του Νέδοντα, με αποτέλεσμα να κινητοποιηθούν σημαντικές δυνάμεις για τον εντοπισμό και τη διάσωσή τους.

Μία βόλτα νεαρών, ένας 20χρονος, δύο 21χρονοι κι ένας 29χρονος, που θέλησαν να περιπλανηθούν στο φαράγγι, κατέληξε σε περιπέτεια που διήρκεσε περισσότερο από 12 ώρες.

Σε απόκρημνο σημείο
Όλα ξεκίνησαν το απόγευμα της Κυριακής, όταν οι τέσσερις νεαροί με τρία μηχανάκια έφτασαν στη Μονή Βελανιδιάς και από εκεί με τα πόδια αποφάσισαν να κατέβουν στο φαράγγι.

Όταν, όμως, θέλησαν να επιστρέψουν, γρήγορα αντιλήφθηκαν ότι έχουν εγκλωβισθεί σε απόκρημνο σημείο και δεν μπορούσαν να γυρίσουν παρά τις προσπάθειές τους.

Βλέποντας, λοιπόν, ότι σύντομα και ο ήλιος θα έπεφτε, περίπου στις 8 παρά, ειδοποίησαν με το κινητό τους τηλέφωνο την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Η Πυροσβεστική μαζί με την ΕΜΑΚ και την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης δημιούργησαν ομάδα για τον εντοπισμό και τον απεγκλωβισμό των  νεαρών. Τις προσπάθειες συνέδραμε και ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας.

Στο σημείο διαπιστώθηκε ότι οι νεαροί βρίσκονταν σε δύσβατο σημείο και παρά τις προσπάθειες όλη τη νύχτα δε στάθηκε εφικτό να τους προσεγγίσουν.

Με το πρώτο φως της μέρας σχηματίσθηκε νέα ομάδα από την ΕΜΑΚ και τον Ορειβατικό Σύλλογο, η οποία κατάφερε να προσεγγίσει και να απεγκλωβίσει τα τέσσερα άτομα και να τα οδηγήσει με ασφάλεια στη Μονή Βελανιδιάς, όπου περίμεναν οι υπόλοιπες δυνάμεις.

Από το βράδυ στο σημείο κινητοποιήθηκαν έξι άτομα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας, τέσσερα άτομα από την 6η ΕΜΑΚ Πάτρας, έξι άτομα από τον Ορειβατικό Σύλλογο Καλαμάτας και έξι άτομα από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης.

Η περιγραφή του Ορειβατικού
Την κατάσταση και τις δυσκολίες περιέγραψε χθες σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας.

Συγκεκριμένα, έγραψε: «Ομάδα εθελοντών του Ορειβατικού Συλλόγου (ΕΟΣ) Καλαμάτας έπειτα από κλήση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας συμμετείχε στην επιχείρηση διάσωσης τεσσάρων νεαρών ατόμων στο φαράγγι του Νέδοντα στο ύψος της Ι.Μ. Βελανιδιάς.

Έξι εθελοντές του συλλόγου βρεθήκαμε στην περιοχή περίπου στις 10.30 το βράδυ της Κυριακής (4/4/21), από όπου, έπειτα από συνεννόηση με το κλιμάκιο της Πυροσβεστικής που βρισκόταν εκεί από νωρίς, κατεβήκαμε χαμηλά στην κοίτη του Νέδοντα.

Από την κοίτη του φαραγγιού ξεκίνησε ανάβαση σε σαθρό πεδίο με μεγάλη κλίση σε μια προσπάθεια να προσεγγιστούν τα τέσσερα άτομα. Δύο μέλη του συλλόγου έφτασαν αρκετά κοντά, ωστόσο το πυκνό σκοτάδι, τα βράχινα περάσματα και κυρίως λόγοι ασφάλειας τούς ανάγκασαν να επιστρέψουν.

Στη συνέχεια, με την άφιξη κλιμακίου της ΕΜΑΚ έγινε προσπάθεια (από την ΕΜΑΚ) προσέγγισης από την άνω πλευρά του φαραγγιού. Και πάλι οι ιδιαίτερες συνθήκες κατά της διάρκειας της νύχτας και η δυσκολία της περιοχής με τις μεγάλες ορθοπλαγιές έκαναν αδύνατη την ασφαλή προσέγγιση και διάσωση των 4 ατόμων. Στην επιχείρηση συμμετείχε και η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της επιχείρησης υπήρχε συνεχή επαφή με τα προς διάσωση νεαρά άτομα, τα οποία ήταν καλά στην υγεία τους.

Τελικά η διάσωση έγινε με το φως της ημέρας με ανάβαση από την κοίτη του φαραγγιού. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές (11:00 π.μ. Δευτέρα 5/4/21) τα 4 άτομα ανεβαίνουν το μονοπάτι προς την Ι.Μ. Βελανιδιάς υπό τη συνοδεία της ΕΜΑΚ και μέλους του ΕΟΣ».

Της Βίκυς Βετουλάκη