Αποζημιώσεις από ΕΛΓΑ για το χαλάζι σε Τριφυλία, εκτός η ελαιοκαλλιέργεια

Αποζημιώσεις από ΕΛΓΑ για το χαλάζι σε Τριφυλία, εκτός η ελαιοκαλλιέργεια

12.000 στρέμματα η πληγείσα περιοχή στους Γαργαλιάνους

Ο εκσυγχρονισμός του κανονισμού του ΕΛΓΑ αναφορικά με τις αποζημιώσεις περιλαμβάνεται μεταξύ των ζητημάτων που ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, συζήτησε στη συνάντηση που είχε στην Αθήνα, την περασμένη Παρασκευή, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό.

Αφορμή στάθηκε η καταστροφή σε κηπευτικές και δενδρώδεις καλλιέργειες από την πρόσφατη χαλαζόπτωση στην περιοχή της Τριφυλίας, σχετικά με τις οποίες ενημέρωσε τον υπουργό ο περιφερειάρχης.

Η πληγείσα έκταση στις περιοχές Γαργαλιάνων και Μαραθούπολης ξεπερνά τα 12.000 στρέμματα και, σύμφωνα με την εκτίμηση της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, ζημιώθηκαν καλλιέργειες πατάτας (300 στρέμματα), πρώιμου καρπουζιού (100 στρέμματα), υπαίθριων κηπευτικών (50 στρέμματα), εσπεριδοειδών (50 στρέμματα) όπως επίσης και η ελαιοκαλλιέργεια (περίπου 10.000 στρέμματα), γνωστοποίησε ο περιφερειάρχης προς τον Σπ. Λιβανό, ο οποίος δήλωσε ότι υπάρχουν πολύ καλές πιθανότητες για αποζημιώσεις όσον αφορά στη φυτική γη γενικότερα, ωστόσο αναφορικά με την ελαιοκαλλιέργεια ενδεχομένως να υπάρξει πρόβλημα.

“Με αφορμή το συγκεκριμένο ζήτημα, έθεσα και πάλι στον υπουργό το θέμα εκσυγχρονισμού του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε μεταξύ άλλων να συνυπολογίζεται πλέον η επίπτωση από την κλιματική αλλαγή, καθώς και να γίνονται εκτιμήσεις με βάση τη σύγχρονη πραγματικότητα, μιας και η ασφάλεια του αγροτικού εισοδήματος αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη” τόνισε ο περιφερειάρχης.

Ο Π. Νίκας γνωστοποίησε επιπλέον ότι μέχρι αύριο 7 Απριλίου αναμένεται στην Τρίπολη, για θέματα του ΕΛΓΑ, ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανδρέας Λυκουρέντζος -με τον οποίον ο περιφερειάρχης, ευρισκόμενος στο υπουργείο, είχε μακρά τηλεφωνική επικοινωνία.

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, σημείωσε ο περιφερειάρχης, θα έχει συναντήσεις για θέματα του Οργανισμού, ενώ θα προβεί και σε ανακοινώσεις σχετικά με αποζημιώσεις σε επίπεδο Περιφέρειας Πελοποννήσου.