Αριστομένης Δήμου Μεσσήνης: Ιδανικός για πεζοπορικές και αρχαιολογικές διαδρομές


Εναρμονισμένες οι αρχαιολογικές διαδρομές των χωριών του Αριστομένη με τη φύση αποτελούν μια ελκυστική πρόταση για μια ολοκληρωμένη «επαφή» με την περιοχή. Ένας τόπος που έχει κατοικηθεί από την αρχαιότητα και παράλληλα έχει να προσφέρει δεκάδες περιηγητικές διαδρομές. Καθώς η φύση τον αγκαλιάζει ευλαβικά, αυτόματα μετατρέπεται σε έναν παράδεισο για τον περιηγητή. Τα τελευταία χρόνια ο περιπατητικός τουρισμός έχει κερδίσει μεγάλο μερίδιο του ενδιαφέροντος των Ευρωπαίων ως προς την «επένδυση» των διακοπών τους. Ολόκληρος ο Δήμος Μεσσήνης μπορεί να αποτελέσει αποκλειστικό προορισμό για ξένους, αλλά και Έλληνες επισκέπτες που λατρεύουν το θεματικό τουρισμό και ιδιαίτερα αγαπούν την πεζοπορία. 

Ο συνδυασμός των αρχαιολογικών μνημείων, η αφορμή πεζοπορικών διαδρομών για την προσέγγισή τους και το φυσικό μεγαλείο που διακρίνει την περιφέρεια του Αριστομένη, ενισχύουν την άποψη πως με κατάλληλες προωθητικές ενέργειες και, κυρίως, με σεβασμό και ανάδειξη φύσης και ανασκαφών θα επιτευχθεί μια ολιστική προσέγγιση που θα ευεργετήσει και την τοπική κοινωνία.

Η εύκολη προσέγγιση των αρχαιολογικών χώρων, αλλά και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που υπάρχουν, σε συνδυασμό με την γαστρονομία της περιοχής, συνθέτουν μια ελκυστική πρόταση. Μυκηναϊκοί θολωτοί τάφοι, κάστρα και μια σειρά θρύλων που ακούγονται ακόμη και στα παραδοσιακά καφενεία των χωριών, δημιουργούν τον προθάλαμο της αναγέννησης της ιδέας για την τουριστική αξιοποίηση και συνάμα την ανάγκη για τη διαφύλαξη των μνημείων μας και της φύσης.

Του Γιάννη Λάσκαρη

Επικεφαλής συνδυασμού «Επανεκκίνηση για τον Δήμο Μεσσήνης»/γραμματέα Δ.Σ. Μεσσήνης