Διαμαρτυρία των παραγωγών πωλητών στη Λαϊκή Αγορά Καλαμάτας με μαύρες σημαίες στους πάγκους

Διαμαρτυρία των παραγωγών  πωλητών στη Λαϊκή Αγορά Καλαμάτας με μαύρες σημαίες στους πάγκους

Υποτονική, σε αντίθεση με την Αθήνα, ήταν χθες η συμμετοχή των πωλητών αγροτικών προϊόντων της Λαϊκής αγοράς της ΚΑΚ Καλαμάτας στην κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε πανελλαδικά από την Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγoρών.

Η απεργιακή κινητοποίηση που είχε προαναγγελθεί αφορούσε στην έντονη διαμαρτυρία των παραγωγών για το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση και το οποίο, σύμφωνα με την εκτίμηση του κλάδου, δεν προάγει την ανάπτυξή του.

Διαμαρτυρία

Στην Αθήνα και τον Πειραιά οι πωλητές στις λαϊκές αγορές διαμαρτυρήθηκαν με μαύρες σημαίες και σταμάτησαν την πώληση των προϊόντων τους, κάποια εκ των οποίων διέθεσαν δωρεάν στον κόσμο. Η διοίκηση της Ομοσπονδίας με πωλητές πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης στο Σύνταγμα.

Στη Λαϊκή Αγορά Καλαμάτας οι πωλητές στην ΚΑΚ διαμαρτυρήθηκαν έχοντας μαύρες σημαίες στους πάγκους τους και δηλώνοντας πως το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση απειλεί το μέλλον των λαϊκών αγορών και ανοίγει το δρόμο στα μεγάλα συμφέροντα και στον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Ωστόσο, εκτίμησαν ότι θα έχουν θετικά αποτελέσματα από την κινητοποίησή τους και θα εισακουσθούν τα αιτήματά τους από την κυβέρνηση.

Άδειες

«Στη χώρα μας δεν υπάρχουν πια πολλοί άνθρωποι να παράγουν. Οι περισσότεροι κάνουν παροχή υπηρεσιών ή εμπόριο. Πρέπει, λοιπόν, να υπάρχουν κίνητρα, προκειμένου ο πρωτογενής παραγωγικός τομέας να ενισχυθεί. Όμως, το νομοσχέδιο οδηγεί στο αντίθετο αποτέλεσμα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διαταραχθεί η ποσόστωση που υπάρχει σήμερα στις λαϊκές αγορές με 50% παραγωγούς και 50% επαγγελματίες πωλητές οπωρολαχανικών και βιομηχανικών ειδών», τόνισε ο πρόεδρος των Παραγωγών της Λαϊκής Αγοράς Καλαμάτας, Βασίλης Χωραΐτης.

Επίσης, ζητούν από την Περιφέρεια όταν προβεί σε προκήρυξη για επαγγελματικές άδειες, αυτές να χορηγούνται κατά προτεραιότητα και ποσοστά ως εξής:

-20% σε πρόσωπα τα οποία κατά το τελευταίο έτος εργάστηκαν αποδεδειγμένα ως υπάλληλοι πωλητών λαϊκών και σε τέκνα ήδη αδειούχων πωλητών

-15% σε γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες και γονείς που προστατεύουν άτομα με υστέρηση

-10% σε πολύτεκνους και τέκνα αυτών, καθώς και γονείς με 3 τέκνα

-20% σε αποδεδειγμένα μακροχρόνια ανέργους έως 40 ετών

-35% σε πρόσωπα τα οποία ασκούσαν αγροτική δραστηριότητα κατά κύριο επάγγελμα και αδυνατούν να συνεχίσουν την άσκησή τους, για λόγους νομικούς και οικονομικούς ή αδειούχων παραγωγών.

Της Βίκυς Βετουλάκη