Εργαζόμενοι της ΔΕΥΑ Μεσσήνης δικαιώθηκαν δικαστικά για περικοπές

Εργαζόμενοι της ΔΕΥΑ Μεσσήνης  δικαιώθηκαν δικαστικά για περικοπές

Απόφαση – Έναυσμα του εφετείου και για άλλους εργαζομένους ΔΕΥΑ

Το δρόμο για να διεκδικηθούν περικοπές μισθών, δώρων και επιδομάτων από εργαζομένους ΔΕΥΑ ανοίγει πρόσφατη απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Καλαμάτας, η οποία έκρινε ότι αυτές ήταν μη νόμιμες, έπειτα από δικαστική διεκδίκηση εργαζομένων στη ΔΕΥΑ Μεσσήνης.

Όπως σημείωσε η δικηγόρος Καλαμάτας που είχε αναλάβει την υπόθεση, Μαίρη Πλευριά, η απόφαση δικαιώνει τους εργαζομένους, ενώ δίνει το έναυσμα και σε άλλους εργαζομένους ΔΕΥΑ να διεκδικήσουν περικοπές που τους έγιναν με μη νόμιμο τρόπο.

Περικοπές

Όπως εξήγησε η κα Πλευριά, το 2010 τέθηκαν σε εφαρμογή δύο νόμοι, με τους οποίους κόβονταν μισθοί και δώρα στα Νομικά Πρόσωπα ΔΕΥΑ. Ειδικότερα, οι περικοπές αφορούσαν στις μηνιαίες αποδοχές, με ποσοστό 10% επί του μισθού και τα επιδόματα και με ποσοστό 30% από δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και τα επιδόματα αδείας.

Όταν, όμως, εφαρμόσθηκαν τα μνημόνια λόγω της οικονομικής κρίσης, σε όλους τους εργαζομένους κόπηκε στο 25% των μισθών και καταργήθηκαν τα δώρα και τα επιδόματα. Ωστόσο, προβλεπόταν ξεκάθαρα ότι η συνολική μείωση δεν μπορούσε να υπερβαίνει το 25%.

Μαζί όμως με τις περικοπές από το 2010 οι συνολικές περικοπές ξεπερνούσαν κατά πολύ το 25%.

Απόφαση

Έτσι, όπως εξήγησε η κα Πλευρά, κατατέθηκε η πρώτη αγωγή προκειμένου να αναγνωρισθεί ότι οι περικοπές με τους δύο νόμους του 2010 δεν είναι νόμιμες. Η υπόθεση εκδικάσθηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας, η οποία δικαίωσε τους εργαζομένους της ΔΕΥΑ Μεσσήνης.

Η ΔΕΥΑ Μεσσήνης κατέθεσε έφεση κατά της υπόθεσης και έτσι εκδικάσθηκε πρόσφατα σε δεύτερο βαθμό στο Μονομελές Εφετείο, το οποίο επίσης δικαίωσε τους εργαζομένους.

Αυτό για τους εργαζομένους σημαίνει ότι για τα δύο χρόνια από το 2010 – 2012 (καθώς το 2012 καταργήθηκαν τα δώρα Χριστουγέννων – Πάσχα και το επίδομα αδείας) αναγνωρίσθηκε ότι μπορούν να λάβουν πίσω το 30% που τους είχε περικοπεί.

Επίσης, με την απόφαση αναγνωρίσθηκε ότι από το 2010 μέχρι σήμερα είναι μη νόμιμες οι περικοπές 10% σε μισθούς και επιδόματα και υποχρεώνει την επιχείρηση από εδώ και πέρα να τα καταβάλει όπως έχουν διαμορφωθεί χωρίς τις εν λόγω περικοπές. Για τα προηγούμενα χρόνια οι εργαζόμενοι, αν το επιθυμούν, μπορούν να τα διεκδικήσουν δικαστικά.

Η όλη απόφαση δίνει έναυσμα και σε άλλους εργαζομένους ΔΕΥΑ να διεκδικήσουν δικαστικά να παύσουν αυτές οι περικοπές, ενώ- σύμφωνα με πληροφορίες- την ίδια οδό ακολουθούν και εργαζόμενοι στη ΔΕΥΑ Καλαμάτας.

Της Βίκυς Βετουλάκη