Γεωργικό Σχολείο στην Καλαμάτα: Πώς η ανάγκη έγινε πραγματικότητα

Γεωργικό Σχολείο στην Καλαμάτα: Πώς η ανάγκη έγινε πραγματικότητα

Η απουσία οποιασδήποτε, έστω στοιχειώδους, εκπαίδευσης, σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, σχετιζόμενη με τον πρωτογενή τομέα, συνιστά πλέον ενσυνείδητη εγκληματική αμέλεια, η οποία βαρύνει τους χειριζόμενους τις τύχες ενός εκ των πλέον εξαγωγικών τομέων της χώρας. Πολλοί ειδικοί έχουν προτείνει κατά καιρούς διάφορες παρεμβάσεις από την Πολιτεία, οι οποίες αποτελούν αναγκαία προϋπόθεση για τη μετάβαση σε μια νέα, ανταγωνιστική εποχή για τον κλάδο. Στην παραπάνω ανάγκη οι κυβερνήσεις, εδώ και δεκαετίες, απαντούσαν με σιωπή.

Μια πρωτοβουλία, όμως, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου έρχεται να “ρίξει ένα βότσαλο” στην κυβερνητική ακινησία και να δημιουργήσει ελπίδες ότι κάτι – επιτέλους- αρχίζει να αλλάζει στην ελληνική, αλλά και τοπική πραγματικότητα. Μάλιστα, η πρωτοβουλία προκαλεί θετικά σχόλια και δημοσιεύματα από θεματικές εφημερίδες και ιστοσελίδες. Τελευταία διαβάσαμε τα σχετικά από την “Ύπαιθρο Χώρα”.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, “στήριξη από την κοινωνία, την αυτοδιοίκηση, αλλά και όποιον φορέα έχει σχέση με τον πρωτογενή τομέα θα χρειαστεί το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, προκειμένου να υλοποιηθεί με επιτυχία η απόφαση να λειτουργήσει Γεωργικό Σχολείο, μέσω του οποίου θα υποστηριχθεί ο αγροτικός πληθυσμός και όσοι αναζητούν λύσεις μέσω της ενασχόλησης με τον πρωτογενή τομέα.

Υπεύθυνος για την οργάνωση του εγχειρήματος ορίστηκε ο αναπληρωτής καθηγητής Δημήτριος Πετρόπουλος. Όπως ο ίδιος εξηγεί, «η αρχή του Γεωργικού Σχολείου θα περιλαμβάνει 15 θεματικές ενότητες, ώστε να καλύψουμε ένα μεγάλο μέρος της μαθησιακής ανάγκης που υπάρχει, δίνοντας εξειδικευμένες και σύγχρονες γνώσεις και οι αγρότες να μπορέσουν να κάνουν τις απαιτούμενες κινήσεις που θα οδηγήσουν στη μείωση του κόστους καλλιέργειας, την αύξηση της ποιότητας και της ποσότητας του παραγόμενου προϊόντος».

Για την ανάγκη της προσαρμογής των αγροτών στα νέα δεδομένα της εποχής, ο κ. Πετρόπουλος τονίζει: «Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου – μια κατεξοχήν αγροτική περιφέρεια – δεν υπάρχει δομή η οποία να παρέχει εξειδικευμένες και σύγχρονες γνώσεις και κατευθύνσεις στους επαγγελματίες αγρότες».

Όπως ο ίδιος προσθέτει, «η διαπίστωσή μας είναι ότι οι αγρότες δεν είναι δεκτικοί στο καινούριο και αυτό που μας ώθησε στην κίνηση είναι η ανάγκη των νέων να αλλάξουν επίπεδο με την απόκτηση εξειδικευμένων γνώσεων που θα τους βοηθήσουν στην κατανόηση των νέων τεχνολογιών και της ευφυούς γεωργίας».

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό που υπάρχει από το ΚΕΔΙΒΙΜ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, η έναρξη του προγράμματος προσδιορίζεται για την 1η Ιουνίου, ενώ ο χώρος διεξαγωγής στην Καλαμάτα θα είναι οι αίθουσες της Σχολής Γεωπονίας και Τροφίμων, αλλά και σε άλλες πόλεις της  Περιφέρειας Πελοποννήσου που θα υποδείξουν η Περιφέρεια, οι Δήμοι και οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών”.
Α.Π.