“Μάχη χαρακωμάτων” για τις αναθέσεις και τις συμβάσεις στο Δήμο Καλαμάτας και τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου

“Μάχη χαρακωμάτων”   για τις αναθέσεις και τις συμβάσεις στο Δήμο Καλαμάτας και τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου

Το τελευταίο διάστημα- με ιδιαίτερη ένταση- σε κάθε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας οι περισσότερες παρατάξεις της αντιπολίτευσης ασκούν σκληρή κριτική τόσο για τον τρόπο εξουσίας που ασκεί η Δημοτική Αρχή όσο και για το ύφος- ήθος αυτής. 

Ενδεικτική είναι η προχθεσινή “έκρηξη” της μείζονος μειοψηφίας και του επικεφαλής της Βασίλη Κοσμόπουλου, ο οποίος περιέγραψε τη… φαυλότητα με την οποία ασκείται η διοίκηση στο Δήμο Καλαμάτας.

Στην τελευταία – και όχι μόνο- συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας έντονη κριτική άσκησε και ο επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας “Πρότυπος Δήμος”, Βασίλης Τζαμουράνης.

Ειδικότερα, ζήτησε εξηγήσεις από τη Δημοτική Αρχή για απευθείας αναθέσεις, οι οποίες γίνονται με μια προσφορά, υπογραμμίζοντας ότι κάνει κατάχρηση των δυνατοτήτων που της παρέχει το νομικό πλαίσιο, και ξεκαθαρίζοντας ότι δε μιλά για παράνομες πράξεις.

Ο κ. Τζαμουράνης αναφέρθηκε σε 16 απευθείας αναθέσεις, που προσεγγίζουν τα 600.000 ευρώ, τονίζοντας ότι δεν είναι οι μόνες, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του ιδίου, με τον ίδιο τρόπο γίνονται απευθείας αναθέσεις και από αρκετά νομικά πρόσωπα του Δήμου. «Είναι έντιμο και ηθικό να γίνονται απευθείας αναθέσεις με μια μόνο προσφορά;» αναρωτήθηκε καταλήγοντας ο κ. Τζαμουράνης.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, τόνισε ότι «σκόπιμα και συνειδητά επιχειρείται να δημιουργηθούν εντυπώσεις». Σημείωσε δε για πολλοστή φορά ότι οι διαδικασίες που ακολουθούνται είναι απολύτως νόμιμες, ενώ παρατήρησε ότι ένα τμήμα των αντιπολιτεύσεων του Δημοτικού Συμβουλίου επενδύει στην πολιτική του «πες πες, κάτι θα μείνει». 

Επιπλέον, ζήτησε από όποιον έχει στοιχεία να τα καταθέσει στον εισαγγελέα. «Αν δεν το κάνουν αυτό, τότε πρόκειται για συκοφαντική δυσφήμηση» είπε.

Τα… αίματα άναψαν περισσότερο, όταν ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του κ. Τζαμουράνη, Παναγιώτης Χειλάς, έθεσε ερώτημα προς τον αντιδήμαρχο Υποδομών, Δημήτρη Μαστραγγελόπουλο, σχετικά με σύμβαση η οποία, όπως ο ίδιος υποστήριξε, ανέρχεται σε 80.000 ευρώ και αφορά συγγενικό πρόσωπο του ιδίου. 

Ο κ. Μαστραγγελόπουλος αναγνώρισε τη σύμβαση με συγγενικό του πρόσωπο, ωστόσο πρόσθεσε ότι η διαδικασία που ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι αδιάβλητη και υποστήριξε ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει επαγγελματίες από διαγωνισμούς.

Να σημειωθεί ότι στο ζήτημα επανήλθε ο κ. Βασίλης Τζαμουράνης, φέρνοντας ως παράδειγμα το «μεγάλο πόλεμο», όπως χαρακτηριστικά είπε, μεταξύ του τέως δημάρχου Καλαμάτας και νυν περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα, με τον τέως περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρο Τατούλη, για τα έργα που αναλάμβανε ο αδελφός του δεύτερου. Ο κ. Τζαμουράνης σημείωσε ότι για το θέμα είχε κάνει «πολλές κουβέντες» με τον κ. Νίκα, ο οποίος του έθετε το ερώτημα: «Αν ήταν αδελφός μου, θα επέβλεπες με την ίδια αυστηρότητα;».

Η τελευταία αναφορά του κ. Τζαμουράνη στον κ. Νίκα και στον κ. Τατούλη έμεινε ασχολίαστη από τη Δημοτική Αρχή.

Α.Π.