Με υδροπλάνο στην Καλαμάτα: 6+2 λόγοι για να την επισκεφτείτε

Με υδροπλάνο στην Καλαμάτα: 6+2 λόγοι για να την επισκεφτείτε

Για την ετοιμότητα των υδατοδρομίων που έχουν ήδη άδεια λειτουργίας, αλλά και για τα υδατοδρόμια που βρίσκονται λίγο πριν από τη λήψη άδειας, όπως αυτό της Καλαμάτας, συζήτησαν στη συνάντηση που είχαν ο υφυπουργός Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Hellenic Seaplanes, Νικόλα Χαραλάμπους, στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Μάλιστα, στο τριμηνιαίο περιοδικό που εκδίδει η εταιρεία Hellenic Seaplanes και στην προαναγγελία του εξωφύλλου της για το τεύχος Δεκέμβριος 2021 – Φεβρουάριος 2022 προβάλλει το υδατοδρόμιο Καλαμάτας με τίτλο: «Με υδροπλάνο στην Καλαμάτα: 6+2 λόγοι για να την επισκεφτείτε».

Επίσης, καθώς φαίνεται, συζητήσεις έχουν ξεκινήσει και για υδατοδρόμιο στο Δήμο Δυτικής Μάνης, ενώ σε επίπεδο Περιφέρειας Πελοποννήσου ξεκινά η διαδικασία για υδατοδρόμιο στη λίμνη Τάκα. Αντίθετα, φαίνεται να έχουν κολλήσει τα υδατοδρόμια σε Κατάκολο, Ναύπλιο και Νέα Κίος

Ενημέρωση
Στη συνάντηση στο υπουργείο τέθηκαν επί τάπητος το μέλλον για τα υδροπλάνα και η θετική πορεία που σημειώνεται στην ανάπτυξη του δικτύου υδατοδρομίων στην Ελλάδα. Η συζήτηση στράφηκε προς την ενημέρωση του υφυπουργού για όλα τα νέα γύρω από την προετοιμασία της αεροπορικής εταιρείας, ούσα ένα βήμα πριν από την εκκίνηση της πτητικής λειτουργίας της, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ειδικότερα, ο CEO της Hellenic Seaplanes ενημέρωσε τον κ. Κεφαλογιάννη για τον προγραμματισμό για φέτος των πρώτων πτήσεων της εταιρείας, τα νέα υδροπλάνα που θα έρθουν στην Ελλάδα, το σύστημα κρατήσεων που θα ανακοινωθεί και θα είναι διαθέσιμο στο κοινό τις επόμενες ημέρες, καθώς και για όλα τα θέματα που πρέπει να ρυθμιστούν για τη λειτουργία των υδατοδρομίων.

Η στρατηγική συνεργασία που σύναψε η εταιρεία με την IFLY περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων της IFLY για λειτουργία της Hellenic Seaplanes στο αεροδρόμιο Μεγάρων για την υποστηρικτική λειτουργία και συντήρηση των υδροπλάνων της, την παροχή συνδυαστικών υπηρεσιών στο επίπεδο της μίσθωσης αεροπλάνων, ελικοπτέρων και υδροπλάνων, διαμορφώνοντας από κοινού ολοκληρωμένα τουριστικά προϊόντα και πακέτα περιηγητικού τουρισμού.

Αναφορικά με το δίκτυο υδατοδρομίων που δημιουργείται στη χώρα μας, η συζήτηση στράφηκε στις νέες εξελίξεις που έφερε το πρόσφατο ταξίδι του υφυπουργού στη Δυτική Μακεδονία και στο νέο «χάρτη» μεταφορών που δομείται με την προσθήκη των 5 νέων υδατοδρομίων που πρόκειται να κατασκευαστούν στις λίμνες, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και των τοπικών Δήμων Αμυνταίου και Καστοριάς.

Υδατοδρόμιο Καλαμάτας
Παράλληλα, συζητήθηκαν η ετοιμότητα των υδατοδρομίων που έχουν ήδη άδεια λειτουργίας (Κέρκυρα, Παξοί και Πάτρα), τα υδατοδρόμια που βρίσκονται λίγο πριν από τη λήψη της άδειας (Καλαμάτα, Βόλος, Ρέθυμνο, Πάτμος, Τήνος, Σίφνος, Ιός, Σκύρος, Ερεικούσσα, Οθωνοί, Μαθράκι, Σκόπελο, Αλόννησο, Κυλλήνη, Ιωάννινα, Σητεία, Λουτράκι, Καβάλα και Αμφιλοχία), τα 30 υδατοδρόμια σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων που έχει αναλάβει την ολοκλήρωσή τους η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (εκτός της Φολεγάνδρου), τα 5 υδατοδρόμια της Εύβοιας σε συνεργασία με τον ΟΛΝΕ, που τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνουν την αδειοδοτική τους διαδικασία, καθώς και τα υδατοδρόμια Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, όπου επανήλθαν δυναμικά στην τροχιά αδειοδότησής τους.

Έγινε, επίσης, αναφορά στα υδατοδρόμια Ιονίων Νήσων (Ζάκυνθος, Ιθάκη, Κεφαλλονιά, Λευκάδα και Μεγανήσι), τα οποία φαίνεται «να ξεκολλούν» και να παίρνουν σειρά αδειοδότησης. Η δε Περιφέρεια Πελοποννήσου ξεκίνησε τη δημιουργία υδατοδρομίου στη λίμνη Τάκα, ενώ στην Πελοπόννησο υδατοδρόμια, όπως το Κατάκολο, το Ναύπλιο και Νέα Κίος, ενώ είχαν προβάδισμα στην αδειοδοτική διαδικασία φαίνονται να έχουν κολλήσει.

Τη διαδικασία δημιουργίας υδατοδρομίου έχουν ακόμη ξεκινήσει οι Δήμοι Αγ. Κωνσταντίνου – Καμένα Βούρλα, Κίσσαμου, Ιεράπετρας ενώ εμφανίζεται νέο υδατοδρόμιο στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής, αυξάνοντας τη δυναμική που έχει ξεκινήσει να παίρνει το εθνικό δίκτυο υδατοδρομίων στην Ελλάδα.

Ενδιαφέρον και συζητήσεις για την έναρξη αδειοδότησης υδατοδρομίων έχουν ξεκινήσει με τους Δήμους Αβδήρων, Αγίου Ευστράτιου, Αγρινίου στη λίμνη Λυσιμαχία, Βόνιτσας για υδατοδρόμιο στο Άκτιο, Αλεξανδρούπολης, Αμφίπολης, Ναύπακτου, Ανατολικής Μάνης, Δυτικής Μάνης, Αριστοτέλη, Αράχοβας & Αντικύρων, Μετεώρων, Ελαφονήσου, Ερμιονίδας, Ζαχάρως, Ικαρίας, Λήμνου, Λοκρών, Πάργας, Ύδρας, Σπετσών, Τροιζηνίας Μεθάνων, Πυλαίας Χορτιάτη, Λίμνης Πλαστήρα, Μεγαρέων, Κατερίνης και αρκετούς άλλους.

Της Βίκυς Βετουλάκη