Ο ωχαδερφισμός σε όλο του το μεγαλείο!

Ο ωχαδερφισμός σε όλο του το μεγαλείο!

Εικόνες ντροπής καθημερινά από σκουπίδια σε κεντρικά σημεία της Καλαμάτας

Από τη στιγμή που το take away μπήκε στη ζωή μας, η κατάσταση στα καλαθάκια απορριμμάτων σε κεντρικά σημεία της Καλαμάτας έγινε τριτοκοσμική, όπως και πολλοί κοινόχρηστοι χώροι καθημερινά «πνίγονται» στα σκουπίδια.

Το ευκολότερο θα ήταν να κατηγορήσουμε την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Καλαμάτας ότι δεν κάνει σωστά τη δουλειά της ή να ζητήσουμε να μπουν περισσότερα καλαθάκια.
Επίσης, ότι οι καταστηματάρχες που πωλούν προϊόντα take away είναι υποχρεωμένοι να καθαρίζουν.

Όταν, όμως, τα παραπάνω καταρρίπτονται ως επιχειρήματα, ποιος φταίει;
Μα, φυσικά, όλοι όσοι θεωρούν αυτονόητο ότι οι υπάλληλοι του Δήμου πρέπει 24 ώρες το 24ωρο να εργάζονται για να μαζέψουν τα δικά τους χάλια.

Ας τα πάρουμε με τη σειρά… Μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι είναι λίγα τα καλαθάκια, όμως όταν σε απόσταση μερικών μέτρων υπάρχουν δύο, με το ένα να έχει ξεχειλίσει και το διπλανό να είναι άδειο, ωστόσο οι πολίτες θεωρούν δύσκολο να πάνε σε αυτό και να πετάξουν τα απορρίμματά τους, το επιχείρημα δε στέκει… Εκτός αν θεωρούν λογικό κάθε δύο μέτρα να μπαίνουν καλαθάκια.

Όσο για την ευθύνη των επιχειρηματιών που πωλούν προϊόντα take away, να καθαρίζουν δηλαδή τα σημεία κοντά στα καταστήματά τους, κι αυτό το επιχείρημα πρέπει να καταρριφθεί. Κι αυτό, γιατί γνωρίζουμε καταστηματάρχες που είτε έχουν τοποθετήσει δικούς τους κάδους είτε, όταν κλείνουν το κατάστημά τους, μαζεύουν σακούλες απορριμμάτων από διάφορα σημεία τριγύρω. Εντούτοις, έπειτα από λίγο η κατάσταση αλλάζει, προς το χειρότερο, αφού κάποιοι εξακολουθούν να παραμένουν στο σημείο.

Δυστυχώς, η εικόνα που περιγράφηκε είναι καθημερινή και παρατηρείται, κυρίως, σε σημεία στο Ιστορικό Κέντρο, στον πεζόδρομο της Αριστομένους, στο Πάρκο του ΟΣΕ και σε άλλα πάρκα, όπως και στην παραλία της Καλαμάτας.

Πραγματικά αδυνατούμε να σκεφτούμε τι περνά από το μυαλό όσων αφήνουν τα απορρίμματά τους σε κεντρικά σημεία. Ωστόσο, καλό θα ήταν να προβληματιστούν και την επόμενη φορά να κάνουν μερικά βήματα παραπάνω για να πετάξουν τα υπολείμματα όσων κατανάλωσαν στον επόμενο κάδο.

Εμείς, από την πλευρά μας, απλά θα επαναλάβουμε την έκκληση της διευθύντριας Διαχείρισης Απορριμμάτων και Οχημάτων, Κοκκωνίας Γιαννοπούλους, πριν από μερικές μέρες προς τους δημότες και ελπίζουμε κάποιοι να συγκινηθούν και την επόμενη φορά να πράξουν το σωστό.
Όπως είχαμε γράψει στο σχετικό ρεπορτάζ: «Η διευθύντρια Διαχείρισης Απορριμμάτων και Οχημάτων, Κοκκωνία Γιαννοπούλου, ανέφερε ότι ο αγώνας στην καθαριότητα είναι άνισος, αφού 150 εργαζόμενοι έχουν να αντιμετωπίσουν τα σκουπίδια που παράγουν 70.000 άτομα. Έτσι, απηύθυνε έκκληση προς τους συνδημότες να συμπεριφέρονται στους δημόσιους χώρους όπως στο σπίτι τους. Ειδικότερα, όπως σχολίασε, καταλαβαίνει την ανάγκη όλων να ξεχυθούν στα πάρκα, στις πλατείες, αλλά και στους δημόσιους χώρους και να απολαύσουν τον καφέ, το ποτό ή κάποιο τρόφιμο, αλλά δεν πρέπει “όταν φεύγουμε από το σημείο, να αφήνουμε πίσω μας υπολείμματα από τα παραπάνω”.
Είναι αδύνατον-εξήγησε- να εξαπλωθούν οι εργαζόμενοι σε όλο το Δήμο και την επόμενη μέρα να τα μαζεύουν. Έτσι, οι ίδιοι οι δημότες θα τα βρουν στο ίδιο σημείο όταν επιστρέψουν. Άρα, η όλη συμπεριφορά των δημοτών έχει αντίκτυπο πάνω τους και βλάπτουν τον ίδιο τους τον εαυτό.
Η ίδια παρακαλεί τους πολίτες να μαζεύουν τα σκουπίδια τους και να τα ρίχνουν στον πλησιέστερο κάδο, κι αν αυτός είναι γεμάτος, να κάνουν λίγη υπομονή και να τα πηγαίνουν στον επόμενο».
Π.Μπ.