Περισσότεροι εμβολισμοί καθημερινά σε Κέντρο Υγείας και Νοσοκομείο Καλαμάτας

Περισσότεροι εμβολισμοί καθημερινά σε  Κέντρο Υγείας και Νοσοκομείο Καλαμάτας

Μέσος όρος 150 στο Κ.Υ. και 400 στο Νοσοκομείο 

Περισσότεροι εμβολιασμοί γίνονται καθημερινά το τελευταίο διάστημα στο Κέντρο Υγείας Καλαμάτας, αφού πλέον, όπως μας ενημέρωσε ο επιστημονικά υπεύθυνος της μονάδας Παναγιώτης Κατσαφάδος, ενώ πρώτα τα ραντεβού ήταν ανά τέταρτο, τώρα γίνονται ανά 7-8 λεπτά.

Μέχρι χθες είχαν γίνει 7.500 δόσεις εμβολίου της Pfizer. Τη δεύτερη δόση έχουν κάνει περίπου 2.800-3000 άτομα, ενώ οι υπόλοιποι εμβολιασμοί είναι για την πρώτη.

Αύξηση εμβολιασμών

Ο κ. Κατσαφάδος σημείωσε πως δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα μέχρι στιγμής και υπάρχει μεγάλη επιθυμία από τον κόσμο να εμβολιαστεί. «Αυτό που μπορούμε να σημειώσουμε είναι ότι πρώτα οι εμβολιαζόμενοι έρχονταν ανά τέταρτο για να κάνουν το εμβόλιο και έτσι γίνονταν από 90 έως 105 εμβολιασμοί την ημέρα. Τώρα γίνονται ανά 7λεπτο – 8λεπτο, με αποτέλεσμα να εμβολιάζονται καθημερινά από 140 άτομα και προχθές να φτάσουμε τους 165 εμβολισμούς σε μία μέρα. Μιλάμε για κανονικά ραντεβού, διότι αν περισσέψουν δόσεις, καλούμε ένστολους βάσει της λίστας που μας έχει δώσει το υπουργείο και εμβολιάζονται. 

Να σημειώσουμε ότι και στο νοσοκομείο της πόλης μας προστέθηκαν εμβολιαστικές γραμμές, με αποτέλεσμα εκεί που εμβολιάζονταν 100 με 120 άτομα την ημέρα, τώρα να εμβολιάζονται 400, με δυνατότητα να αυξηθεί κι άλλο. Άρα, όπως βλέπετε, στην Καλαμάτα υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των εμβολιαζομένων κάθε μέρα. Στα 7.000 άτομα που είπαμε, 2-3 άτομα δεν έχουν έρθει για λόγους υγείας και 1-2 άτομα αποκλείστηκαν από τους γιατρούς για κάποιο πρόβλημα, για τους οποίους από το σύστημα κλείσθηκε καινούργιο ραντεβού να κάνουν το εμβόλιο στο νοσοκομείο», τόνισε ο κ. Κατσαφάδος.

«Να μη φοβάται ο κόσμος»

Λίγο περισσότερες είναι οι ακυρώσεις που γίνονται στα υπόλοιπα Κέντρα Υγείας του νομού λόγω των όσων έχουν ακουσθεί για το Astrazeneca, όμως και γι’ αυτό είπε ο κ. Κατσαφάδος: «Δεν πρέπει να φοβάται ο κόσμος. Διακόσιες και χιλιάδες έχουν εμβολιασθεί στην Ελλάδα με astrazeneca και έχουμε δει δύο περιπτώσεις θρομβώσεων, οι οποίες μπορεί να σχετίζονται, μπορεί και όχι. Εάν πάρουμε μία άλλη ομάδα πληθυσμού, που δεν έχουν εμβολιαστεί και αγνοήσουμε και τον κορωνοϊό και τους εξετάσουμε, θα δούμε πως το ποσοστό να νοσήσουν από μία φλεβοθρόμβωση είναι πολύ υψηλότερο. Από την άλλη και ο ίδιος ο κορωνοϊός κάνει θρομβώσεις της τάξεως του 20%, και το κυριότερο από όλα είναι ότι σε όλα τα εμβόλια, ακόμα και σε αυτό της ιλαράς, υπάρχει αυτό το ρίσκο. Και δεν είναι ούτε μικρότερο ούτε μεγαλύτερο. Δεν πρέπει, λοιπόν, να φοβάται ο κόσμος. Θα μου πείτε: επηρεαζόμαστε όταν ακούμε χώρες όπως η Δανία να βάζει περιορισμούς, αλλά δεν ξέρουμε τι άλλο μπορεί να έχει παίξει ρόλο». 

Ο κ. Κατσαφάδος υπογράμμισε για άλλη μια φορά ότι όσοι έχουν εμβολιασθεί δεν πρέπει να σταματούν να τηρούν τα μέτρα προστασίας, σημειώνοντας πως κι ένας που έχει κάνει το εμβόλιο μπορεί να νοσήσει, αλλά δε θα νοσήσει το ίδιο βαριά, όπως αν δεν το είχε κάνει και δε θα κινδυνεύσει, όπως αν δεν το είχε κάνει.

Οι εμβολιασμοί συνεχίζονται με το εμβόλιο της Pfizer για ηλικίες από το 70 και πάνω και για τις ηλικίες από 60-69 με το εμβόλιο της Astra zeneca.

«Ίσως λίγο αργότερα απελευθερωθεί και ο πολίτης θα έχει δικαίωμα να επιλέξει το εμβόλιο. Από τη μια αυτό μπορεί να είναι καλό, για να βοηθήσει πρακτικά να εμβολιαστεί περισσότερος κόσμος, αλλά θα δημιουργήσει και τεράστια συμφόρηση», τόνισε.

Τον άλλο μήνα αναμένεται να έρθει και το εμβόλιο της Johnson κι αυτό- όπως είπε ο κ. Κατσαφάδος- σημαίνει ότι θα αυξηθούν οι εμβολιασμοί και οι στόχοι του υπουργείου θα επιτευχθούν.

Της Βίκυς Βετουλάκη